Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Syngenta
  • 10.04.2015. 15:00

Kako na vrijeme spriječiti bolesti žitarica?

Osnovna pretpostavka za postizanje dobrih prinosa i kvalitete zrna svakako je osigurati zdravu lisnu površinu.

Foto: depositphotos, konradbak
  • 996
  • 26
  • 0

Dobro je poznato da bolesti žitarica značajno umanjuju prinose (u prosjeku oko 30%), a negativno utječu i na kvalitetu zrna. Uz smeđu pjegavost lista kao najvažniju i najopasniju bolest pšenice, javljaju se bolesti pepelnica i hrđa. Smeđa pjegavost lista primarno se javlja na pšenici. Infekcija se može pojaviti već na jesen, standardno se javlja u mokrim i vlažnim proljećima prije stadija 1. koljenca. Kao posljedica dolazi do propadanja lisne mase, a zbog gubitka lisne mase prinosi bivaju niži i do 30%. Iznimno je važno prvo prskanje protiv bolesti provesti u fazi 1. do 2. koljenca (poč. vlatanja - pšenica visine 20 do 25 cm).

Artea Plus je dvokomponentni fungicid vrlo širokog spektra djelovanja, a primijenjuje se u pšenici i ječmu za suzbijanje pepelnice, hrđe i smeđe pjegavosti lista. Koristi se u dozi 0,4 - 0,5 l/ha.Tilt je pak fungicid izraženog djelovanja na pepelnicu. Primijenjuje se u pšenici, ječmu i raži za suzbijanje pepelnice, hrđe, žuto smeđe pjegavosti lista te smeđe pjegavosti pljevica, i dozi od 0,5 l/ha.

Amistar Opti je fungicid izraženog djelovanja na bolesti iz skupine Septoria na pšenici. Za vrhunsko djelovanje protiv smeđe pjegavosti pšenice i ostalih bolesti lista preventivno se primjernjuje u fazi EC 31-32 (faza 1. do 2. koljenca). Amistar Opti primijenjuje se u pšenici, ječmu i pšenoraži za suzbijanje smeđe lisne pjegavosti, žuto smeđe lisne pjegavosti, hrđe na pšenici, ramularije, mrežaste i sive pjegavosti na ječmu, u dozi od 2 - 2,5 l/ha.

Regulator razvoja protiv polijeganja

S obzirom na povoljne klimatske uvjete za razvoj žitarica, za očekivati je da će dobro razvijene sorte ili sorte koje su obilnije gnojene N gnojivima biti više sklonije polijeganju. Iz tog razloga preporučamo u prvi tretman s fungicidima ili herbicidima dodati regulator razvoja Moddus. Spriječava polijeganje žitarica jer utječe na skraćivanje internodija te zadebljanje stabljike i povećanje mase korijena u pšenici, ječmu, zobi, tritikaleu i raži. Najbolje vrijeme za primjenu regulatora rasta Moddus je u samom početku pojave 1. koljenca.

Kako na vrijeme spriječiti bolesti ječma?

Bolesti na ječmu mogu značajno umanjiti urode i kvalitetu. Mrežasta i siva pjegavost ječma javljaju se rano u proljeće (na tolerantnim sortama simptomi se mogu vidjeti i kasnije). Zbog toga je važno na vrijeme započeti sa zaštitom fungicidima kako bi se na vrijeme spriječio gubitak prinosa. Nova, izuzetno opasna bolest, koja se pojavljuje u fazi klasanja je ramularijska pjegavost ječma. Ukoliko se usjevi ječma nalaze u stadiju vlatanja (ječam visine 20 do 25 cm) preporuča se obavljanje prve zaštite fungicidom Amistar Extra u dozi 0,8 l/ha.

Amistar Extra - jamči ekstra prinos

Pripravak koji uz vrhunsko fungicidno djelovanje na bolesti ječma utječe i na povećanje uroda. Primijenjuje se u ozimom i jarom ječmu za suzbijanje mrežaste i sive pjegavosti lista te pepelnice i rđe, a u pšenici, zobi, raži i tritikaleu za suzbijanje pepelnice, hrđe, smeđe lisne pjegavosti, smeđenje pljevica, snježne plijesni te smanjuje napad fusariuma na klasu. Primjenjuje se u dozi 0,6 - 1 l/ha.

Foto: depositphotos, konradbak


Tagovi

Syngenta Zaštita žitarica Syngenta fungicid Amistar Opti Artea Plus Pepelnica Hrđa Regulator rasta Moddus Bolesti pšenice Bolesti ječma Ramularijska pjegavost Amistar Extra Fusarium


Partner