Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Folijarna gnojidba
  • 18.01.2023. 09:00
  • Vukovarsko-srijemska, Soljani

Kako do dobrog uroda kokičara? Na OPG-u Pravda on je glavna kultura

Osjetljivi kukuruz kokičar odlično je reagirao na ICL gnojiva, kaže ratar Goran Pravda koji je zahvaljujući njima, i u ovoj nepredvidivoj godini imao odličan urod.

Foto: RWA Hrvatska
  • 4.424
  • 1.853
  • 1

Goran Pravda veliki je proizvođač kukuruza kokičara, a nama je otkrio na koji se način izborio s ovogodišnjim stresnim uvjetima na polju. Naime, ovaj uzgoj započeo je njegov otac, a danas njihovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo obrađuje preko 200 hektara zemlje.

Na većem dijelu površina uzgajaju spomenutu kulturu, a osim nje siju i pšenicu, soju te suncokret. "Mora se paziti baš na svaki detalj zato što je specifična proizvodnja, u krajnjem slučaju, ljudska prehrana je u pitanju pa valja obratiti pažnju i na prskanje", napominje Pravda.

Gdje će tržiti ovu kulturu, kaže, imaju već unaprijed dogovoreno kao i komplet zatvoren ciklus proizvodnje - od sušenja, dorade, pakiranja. "Kokičar je dosta neotporan na sušu te hladnije vrijeme odmah nakon sjetve", priča ovaj iskusni ratar. Međutim, nakon što je primijetio zaostajanje u razvoju te kulture, odlučio je potražiti stručni savjet o folijarnoj gnojidbi.

Prednosti folijarne gnojidbe

 "Kada sam vidio u samom startu da se s kukuruzom nešto događa zbog ekstrema koji su bili u tom periodu razgovarao sam s Krešimirom Grgićem iz tvrtke RWA", kaže dodavši da mu je on preporučio gnojivo Nutrivant.

Kukuruz kokičar na OPG-u Pravda

"Savjetovao mi je da ga dodajem u prvoj fazi, od tri do pet listova, u količini od tri kilograma po hektaru", napominje Pravda koji je, kako opisuje, primijetio uzduž lista nešto bijelo – žućkasto, falilo mu je nečega.

"Kad sam prošao s tim folijarnim sredstvom, nakon par dana sam vidio znatnu razliku. Išao sam u dva tretmana. Prvi puta od tri do pet i onda od šest do osam listova", pojašnjava i uvjerava da se poslije toga kukuruz oporavio, a poboljšala mu se i boja kao i sve ostalo. "Bio je tamniji i po izgledu je bilo stvarno savršeno", kaže Pravda.

Ova ICL gnojiva, otkriva Grgić, specijalizirana su za svaku pojedinu kulturu i mogu se kombinirati sa sredstvima za zaštitu. Kako kaže, radi se o folijarnim gnojivima iz dva programa.

Brzo djelovanje

"Agroleaf liquid se nalazi u tekućem obliku, dok je Nutrivant plus program potpuno vodotopivih", pojasnio je rekavši da su oba specifična po tome što posjeduju posebnu tehnologiju koja je zapravo ono što ih čini različitim od svih ostalih gnojiva.

"To je tehnologija koja omogućava njihovo što bolje usvajanje u list i što bolje iskorištenje hranjivih elemenata koji se u njima nalaze", napominje Grgić.

Krešimir Grgić iz tvrtke RWA Hrvatska

Kao što postoji taj proizvod za kukuruz, kaže, tako postoji i za sve ostale kulture. Što znači da, osim posjedovanja tehnologije koja omogućava usvajanje u list, postoji i specifična receptura makro i osobito mikro elemenata koji su specifično prilagođeni potrebi svake kulture.

"I ovaj naš kooperant, kupac, koji se poslužio tim folijarnim gnojivom je vrlo brzo vidio tu promjenu i poboljšanje stanja usjeva do kojeg je došlo upravo zbog toga što folijarna gnojiva izrazitu brzo djeluju", zaključio je Grgić.

Za dodatne informacije o ICL gnojivima javite se u RWA Hrvatska d.o.o., Dubravka Katančić, voditeljica prodaje pesticida i gnojiva dubravka.katancic@rwa.hr098 356 114 ili Krešimir Grgić, prodajni predstavnik kresimir.grgic@rwa.hr, +385 99 582 9990.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz kokičar

Kukuruz kokičar

Sinonim: Kokičar | Engleski naziv: Popcorn maize | Latinski naziv: Zea mays L. ssp. everta Sturt.

Kukuruz kokičar ima ekstremno tvrda zrna, a endosperm je skoro u potpunosti rožast izuzev malog dijela oko klice gdje je brašnast. Po obliku zrna ova podvrsta ima dvije forme:... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Goran Pravda Krešimir Grgić RWA ICL gnojiva Nutrivant Kukuruz kokičar OPG Pravda


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce