Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice globalno
  • 09.06.2023. 07:30

Kako će izgledati globalna proizvodnja žitarica i potražnja u nadolazećoj sezoni?

Prognozirajući sezonu 2023./24., za jedan posto bi se mogla povećati svjetska proizvodnja žitarica i dostići 2.813 milijuna tona. Rast predvode tri kulture, navodi FAO

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 4.017
  • 238
  • 0

Kako se sezona 2022./23. bliži kraju, procjene Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda FAO za globalnu proizvodnju žitarica u 2022. ukazuju na godišnji pad od jedan posto, uglavnom zbog pada proizvodnje kukuruza, praćenog manjim padom za rižu i sirak.

Procjenjuje se da će se korištenje u ovoj sezoni smanjiti za 0,9 posto, uglavnom zbog manje upotrebe krupnozrnih žitarica i riže, kao i pada ostalih upotreba svih glavnih usjeva.

Svjetska proizvodnja premašuje iskorištenost, a procjenjuje da će zalihe na kraju sezone neznatno porasti za 0,2 posto iznad početnih nivoa. Povećanje zaliha pšenice i ječma nadmašuje smanjenje zaliha kukuruza, riže i sirka.

Veće svjetske zalihe

Prognozirajući sezonu 2023./24., za jedan posto bi se mogla povećati svjetska proizvodnja žitarica i dostići 2.813 milijuna tona. To se najviše odnosi na kukuruz, ali i rižu te sirak, dok će za pšenicu i ječam pasti ispod razine 2022./23.

Za nadolazeću sezonu prognozira se povećanje globalnog korištenja žitarica na oko 2.803 milijuna tona. Dominantan pokretač je povećanje upotrebe stočne hrane, prvenstveno kukuruza, a prate ga pšenica i riža za ljudsku prehranu.

Globalne zalihe bi mogle porasti za 1,7 posto i dostići rekordnih 873 milijuna tona. Očekuje se povećanje za kukuruz, rižu i ječam, dok će se smanjiti zalihe pšenice i sirka. 

Pad globalne trgovine pšenicom

Predviđa se da će svjetska trgovina ovom robom, vezana za 472 milijuna tona, ostati blizu razine 2022/23. Očekivani pad globalne trgovine pšenicom će nadoknaditi predviđeno povećanje svjetske trgovine krupnozrnim žitaricama i rižom.

Za koliko posto je pala cijena hrane? Najviše utjecaja imaju tri vrste proizvoda

U svibnju 2023. je FAO indeks cijena žitarica u prosjeku 25,3 posto manji od prošlogodišnje rekordne vrijednosti, što odražava nagli pad svjetskih cijena pšenice i krupnozrnih žitarica, dok su cijene riže porasle. No, i dalje je bio 7,1 posto iznad petogodišnje prosječne vrijednosti za isti mjesec.


Tagovi

FAO Potrošnja žitarica Globalna proizvodnja žitarica Proizvodnja pšenice Indeks cijena Zalihe žitarica Sezona


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.