Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena hrane
  • 05.06.2023. 18:00

Za koliko posto je pala cijena hrane? Najviše utjecaja imaju tri vrste proizvoda

Trend pada za tri vrste proizvoda je uravnotežen povećanjem indeksa cijena šećera i meso. Što su razlozi?

Foto: Depositphotos/woosak
  • 1.441
  • 92
  • 0

Referentni FAO indeks cijena hrane pao je u svibnju i bio manji za 3,4 boda, odnosno 2,6 posto u odnosu na travanj. Treba napomenuti i da su manje za 35,4 bodova, odnosno 22 posto u odnosu na najvišu vrijednost svih vremena koju je dosegnuo u ožujku 2022

Ovakav trend je bio potaknut značajnim padom indeksa za biljna ulja, žitarice i mliječne proizvode, koji su djelomično uravnoteženi povećanjem indeksa za šećer i meso.

Tri vrste proizvoda jeftinije

FAO indeks cijena žitarica u svibnju je u prosjeku bio za 4,8 posto manji nego u travnju i čak 25,3 posto ispod svoje rekordno visoke vrijednosti prije godinu dana.

Na globalnoj su razini pale za pšenicu, 3,5 posto na mjesečnom nivou, odražavajući izglede za velike globalne zalihe u predstojećoj sezoni 2023/24 i produženje Crnomorske inicijative za žito. U svibnju su ovaj trend slijedile i one za kukuruz za 9,8 posto. Povoljni su izgledi za povećanje globalnih zaliha u 2023/24. uz očekivanu veću proizvodnju u Brazilu i SAD. Tempo izvoza iz SAD je usporen, a otkazana je kupovina iz Kine. Svjetske cijene ječma i sirka su također niže, za 9,5, odnosno 9,7 posto.

Za 8,7 posto pao je indeks cijena biljnog ulja na mjesečnoj razini i čak 48,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a najviše se odnosi na palmino, sojino, repičino i suncokretovo ulje. Kada je riječ o sojinom, one imaju silazni trend šesti uzastopni mjesec.

Manji je i indeks za mliječne proizvode za 3,2 posto. Najviše je to posljedica pada onih za sir. Kotacije za mlijeko u prahu su se oporavile, a blago su porasle cijene maslaca.

Skuplje meso i šećer

FAO indeks cijena mesa u svibnju je u prosjeku bio za jedan posto veći u odnosu na travanj, ali i dalje za 4,1 posto ispod prošlogodišnje vrijednosti u istom mjesecu. Porasle su one za perad zbog povećane potražnje iz Azije i zabrinutosti zbog epidemije ptičje gripe. Rasle su i za govedinu, ali i svinjetinu, i to četvrti mjesec za redom. Pale su cijene ovčetine.

U odnosu na travanj porasle su cijene šećera i to za 5,5 posto, što predstavlja četvrti uzastopni mjesečni rast, i čak 30,9 posto iznad svoje vrijednosti prije godinu dana. Rasla je zabrinutost oko razvoja El Ninja koji može utjecati na usjeve 2023/24., što je izazvalo ovo povećanje.

Kašnjenja u isporuci uslijed jake konkurencije soje i kukuruza u Brazilu također su podržala ovaj trend. Pozitivni izgledi za usjeve šećerne trske u Brazilu 2023, zajedno s poboljšanim vremenskim uvjetima koji su pogodovali napretku žetve, spriječili su veće mjesečne poraste.


Tagovi

FAO indeks cijena Cijene hrane Cijene mesa Cijena biljnih ulja Cijena žitarica FAO cijene Cijene šećera Cijene mlijeka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?