Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 08.04.2022. 18:00

Cijene pšenice, suncokretovog ulja i svinjetine ruše rekorde

Cijene hrane su sve više, a prednjače žitarice, biljna ulja i svinjsko meso.

Foto: Depositphotos/jovanjaric/julia_lazarova/sarymsakov
  • 9.938
  • 676
  • 0

Svjetske cijene hrane su prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) porasle za 12,6 posto u ožujku u odnosu na veljaču 2022. godine. To predstavlja ogroman skok na novu najvišu razinu, stoji u danas objavljenom FAO izvješću. 

Ovaj rast predvođen je cijenama biljnih ulja, žitarica i mesa, a porasle su i one za šećer i mliječne proizvode. 

Žitarice dostigle najviše razine

Cijene žitarica su porasle za 17,1 posto u ožujku u odnosu na veljaču, što predstavlja najvišu razinu od 1990. godine. Povećanje je rezultat rasta globalnih cijena pšenice i krupnozrnih žitarica i uglavnom je uzrokovano problemima oko proizvodnje i izvoza iz Ukrajine i Rusije. Očekivani gubitak izvoza iz crnomorske regije pogoršao je slabu globalnu dostupnost pšenice.

Svjetske cijene ove žitarice su naglo porasle u ožujku, skočivši za 19,7 posto, dok su one krupnozrnih žitarica porasle za 20,4 posto i dostigle rekordnu razinu. Za kukuruz, ječam i sirak su dostigle svoj najviši nivo od 1990. godine. Rast svjetskih cijena kukuruza dostigao je vrijednost od 19,1 posto, a sirka su porasle za 17,3 posto te ječma za 27,1 posto u odnosu na veljaču. Riža je pratila trend i pokazuje malo povećanje, ali su njezine vrijednosti još uvijek 10 posto ispod onih iz prošle godine.

Biljna ulja i mlijeko

FAO indeks cijena biljnog ulja porastao je u ožujku za 23,2 posto više u odnosu na veljaču i dostigao također novi rekord. Nagli rast indeksa potaknut je višim vrijednostima za suncokretovo, palmino, sojino i repičino. Do rasta za suncokretovo je došlo zbog smanjenog izvoza iz crnomorske regije što je lančano vodilo do povećanja cijena ostalih biljnih ulja, zbog veće potražnje.

Više cijene ulja su najprimjetnije (Foto: Bigstock/emaria)

Kada je riječ o palminom, već dugo nema dovoljne ponude u glavnim zemljama proizvođačima, a sojino je dodatno opterećeno zabrinutošću zbog smanjenja izvoza u Južnoj Americi. Nestabilne i veće vrijednosti sirove nafte su također utjecale na ovo povećanje. 

Cijene mliječnih proizvoda u ožujku su za 2,6 posto više nego u veljači, što predstavlja sedmi uzastopni mjesečni rast i podiže indeks za 23,6 posto iznad njegove vrijednosti prije godinu dana. Zadržao se trend rasta i za mliječne proizvode što je rezultat nedovoljne proizvodnje mlijeka u zapadnoj Europi i Oceaniji. Naglo su porasle kotacije za maslac i mlijeko u prahu. Tržišta sira su bila suočena s otežanim snabdijevanjem zbog jake interne potražnje u zapadnoj Europi, ali je vrijednost indeksa neznatno opala.

Svinjsko meso sve skuplje, a cijene šećera u porastu

Prethodnog mjeseca je indeks cijena za meso u prosjeku bio veći za 4,8 posto u odnosu na veljaču i dostigao najviši nivo svih vremena. Cjenovne vrijednosti svinjskog mesa zabilježile su najveći mjesečni porast od 1995. godine. Razlog tome je nedostatak ponude svinja za klanje u zapadnoj Europi i porast interne potražnje u svjetlu predstojećih uskršnjih praznika. One mesa peradi su stabilne, kao i goveđeg.

U ožujku je indeks cijena šećera porastao za 6,7 posto u odnosu na veljaču, preokrenuvši pad iz prethodna tri mjeseca i dostigavši razine više od 20 posto iznad registriranih u istom mjesecu prošle godine. Do toga je došlo zbog naglog rasta međunarodnih vrijednosti sirove nafte, što je povećalo očekivanja veće upotrebe šećerne trske za proizvodnju etanola u Brazilu u narednoj sezoni. Dodatni utjecaj je kontinuirano jačanje brazilskog reala u odnosu na američki dolar, koji ima tendenciju ograničiti prodaju proizvođača zbog nižih prinosa u lokalnoj valuti.


Tagovi

FAO Indeks cijena Rast cijena Žitarice Mlijeko Biljna ulja Meso


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Družimo se svaki dan :)