Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sorte pšenice
  • 07.06.2023. 12:00
  • Sisačko-moslavačka, Tišina Kaptolska

Kad je u pitanju pšenica, Mihael Mihalić ima svoja tri aduta

Danas ima svega na tržištu što se tiče asortimenta sjemena, ali kud je proizvodnja i ovako teška, potrebno je kupovati što kvalitetnije i sigurnije, napominje Mihael Mihalić koji je vjeran RWA sortama.

Foto: Marija Jurišić
  • 5.712
  • 662
  • 0

Prije 20-ak godina poljoprivredom se počeo baviti Mihael Mihalić iz Tišine Kaptolske koji je ovaj posao naslijedio od svoga oca.

"Primarna djelatnost nam je ratarstvo, ali imamo i 30-ak konja", otkrio je ovaj poljoprivrednik. Kaže da obrađuju oko 190 hektara poljoprivrednih površina, od toga je 120 ha u njihovom vlasništvu, a 70 hektara u dugogodišnjem zakupu.

Važnost kvalitetnog sjemena

"Sijemo razne kulture kao što je kukuruz, pšenica, soja i uljana repica. Tko to voli, nije teško", poručio je Mihalić. Naime, pšenicu su zasijali na 90 hektara i to tri sorte kojima su vjerni već godinama. Riječ je o sortama Obiwan, Sofru i Graindor.

Konji na OPG-u Mihalić

"Danas ima svega na tržištu što se tiče asortimenta sjemena, ali zadnjih 10-ak godina, kud je proizvodnja ratarstva i ovako teška, potrebno je kupovati što kvalitetnije i sigurnije sjeme", napominje ovaj ratar.

Kaže da im se RWA sjeme pokazalo veoma dobro tako da sada imaju 90 posto zasijano njihovim sjemenom. A po čemu se ističu sorte koje Mihael sije i što ih odlikuje otkrila nam je prodajna predstavnica tvrtke RWA, mag.ing.agr. Ivana Žugaj.

Sofru najraširenija sorta u RH

"Sorta Obiwan je poznata po visokoj adaptibilnosti na svim proizvodnim uvjetima. Visokog je prinosa i dobre kvalitete", istaknula je.

Za Sofru kaže da je vladarica hrvatskih polja i jedna od najraširenijih sorata pšenice u Hrvatskoj. "Nije ju potrebno previše hvaliti kao ni naš Grainndor koji je prepoznat svojom kvalitetom i prinosom u cijeloj Europskoj Uniji", dodala je.

Ivana Žugalj iz tvrtke RWA Hrvatska

Od visokoprinosnih i kvalitetnih pšenica preporučuje sortu Izalko koja se odlikuje ranom zriobom i visokom kvalitetom zrna. "Idući korak u razvoju RWA sortimenta je naša najnovija sorta Solenzara koja je visokoprinosna sorta i po pokusima se prikazala prinosnija od Sofru", dodala je rekavši da je sjeme svih RWA sorata dorađeno u Hrvatskoj i prema standardima Europske Unije.

Mihael je zadovoljan kvalitetom i prinosima, a uz sjeme pšenice, na svom imanju koristi i druge proizvode ove tvrtke. "Sa RWA surađujemo već dugi niz godina, negdje oko 15 godina. Od njih nabavljamo sav repromaterijal, što ulazi i sjeme i zaštita i umjetna gnojiva", zaključio je Mihalić.

 


Fotoprilog


Tagovi

Mihael Mihalić OPG Mihalić RWA Sorte Ivana Žugaj


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

RWA Hrvatska d.o.o.

Zapadno predgrađe18, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 333 300, fax: +385 31 283 526, e-mail: rwa-hrvatska@rwa.hr web: https://rwa.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]