Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prezentacija kombajna
  • 15.05.2023. 14:40
  • Osječko-baranjska, Osijek

John Deere kombajni - u tri minute iz žitnog u heder za uljanu repicu

Novocommerce International je budućim i potencijalnim partnerima predstavio John Deere kombajne, a na prezentacije je bilo riječ i o preciznoj poljoprivredi.

Foto: Martina Pavlović
  • 2.143
  • 173
  • 0

U dvorištu tvrtke Novocommerce International d.o.o. u Osijeku nedavno su u prvom planu bili kombajni. Naime, organizirana je prezentacija svim budućim i potencijalnim partnerima te tvrtke.

Na samom početku, specijalist za ove strojeve te tvrtke, Marin Talaja predstavio je John Deere hedere. "Upravo s njima počinje proces žetve, a JD u ponudi ima širok raspon hedera", poručio je.

Kako smo doznali, 600R hederi su "klasični" žitni hederi mogućeg radnog zahvata od pet do 10,7 m, a u ponudi imaju i one 700X. "Njih odlikuje tvornički ugrađen stol za uljanu repicu dužine 70 cm koji se izbacuje pritiskom na tipku u kabini. U svega tri minute on se pretvori iz onog za žetvu pšenicu u onaj namijenjen uljanoj repici", pojašnjava Talaja.

T-serija sa pet ili šest slamotresa

Specijalist za žetvu soje je 600F heder koji pomoću svoje fleksibilnosti hvata i donje mahune soje te omogućuje produktivniju žetvu. "Još bolje i veće performanse donosi RDF heder koji umjesto pužnice ovršenu masu do uvlačnog grla doprema dvjema trakama", istaknuo je Talaja.

Što se tiče kombajna, John Deere nudi one sa slamotresima, to je T serija, dok su kombajni s rotorom S i X, S – serija ima jedan rotor, a X – serija dva rotora.

T – serija dolazi u dvije varijante. S pet slamotresa to su T550 i T560 te oni sa šest slamotresa T660 i T670. 

Marin Talaja, specijalist za kombajne tvrtke Novocommerce International

"Oznaka (i) kod T kombajna znači da je opremljen sustavom automatskog upravljanja te da ima predispozicije za dokumentiranje žetve i mapiranje prinosa što u današnje vrijeme donosi brojne benefite i prednost", dodaje Talaja rekavši da ujedno smanjuje troškove.

Kaže kako ih odlikuju isključivo John Deere motori koji su konstruirani za rad u poljoprivredi. "Kod T – kombajna je to izuzetna kvaliteta slame i niska razina gubitaka, zahvaljujući bubnju promjera 660 mm i power separatoru usjev nježno i pod blagim kutem prolazi kroz stroj i osigurava manje slomljenog zrna. Dyna-Flo sustav čišćenja i kod S i kod T serije jedan je od najvećih na tržištu", napominje Talaja.

Sustav koji smanjuje oštećenja zrna

S kombajn karakterizira izvršavanje putem rotora, što osigurava veliku kvalitetu zrna i usjev se trlja jedan o drugog te se tako smanjuje oštećenje zrna. "Manje od jedan posto loma je garancija da je on pravo rješenje za sjemensku proizvodnju", napominje specijalist.

Naime, raspon maksimalne snage motora od 450 KS kod S770 i 610 KS kod S790 modela pokazatelji su da su konstruirani za najteže uvjete žetve i veliku propusnost. Sječka može biti u rasponu od 44 ili 100 noževa, što osigurava dodatno i kvalitetno usitnjene žetvene ostatke.

Prezentacija je održana budućim i potencijalnim partnerima 

Kabina im je dizajnirana tako da je preglednost i udobnost na prvom mjestu. Zaslon na stupu kabine pokazuje parametre motora i razinu rasipa na slamotresima, a jedan je dovoljan za sve postavke kombajna kao i za automatsko upravljanje i kamere. "John Deere jednostavno ide na to kako bi što više pojednostavio upravljanje, održavanje i rukovanje ovim strojem", čulo se na prezentaciji.

U slučaju kvara, servis odmah dobiva informaciju

Osim predstavljanja modela, riječ je bilo i o preciznoj poljoprivredi. John Deere rješenja za pametno upravljanje predstavili su specijalisti iz tog odjela, David Benke i Pavao Matić.

Glavni i najpopularniji sustav je automatsko navođenje stroja (AutoTrac), koji je krajem prošle godine proslavio 20 godina svoga postojanja. "Korištenjem AutoTrac-a u žetvi smanjujemo broj prohoda, širina zahvata hedera je uvijek maksimalna, fokus nije na upravljanju nego na postavkama žetve, odmorniji smo i spremniji za cjelodnevni rad", istaknuo je Benke.

Drugi, ali ne i manje važan je JDLink sustav kojim je vlasnik, a i servis direktno povezan sa strojem. "Postavke žetve moguće je na daljinu korigirati kako bi se dobila maksimalna kvaliteta zrna", istaknuo je rekavši da u  slučaju kvara servis dobiva obavijesti s kojima može odmah intervenirati i riješiti problem u istom danu.

David Benke i Pavao Matić govorili su o preciznoj poljoprivredi

Ažuriranja, kalibriranja, spajanja na zaslon, kaže Matić, moguće je odraditi na daljinu i pružiti maksimalnu podršku. Osim što su vidljive sve informacije o kombajnu u operativnom središtu na John Deere platformi dokumentirani su svi podaci iz žetve.

"Tako su na jednom mjestu arhivirani podaci o: prinosu (t/ha), prosječnoj vlažnosti (%), brzini žetve (km/h), elevaciji terena (m), učinkovitosti (ha/h) i mnogi drugi", pojasnio je.

Predavanje je zaključeno prikazom svih funkcija i mogućnosti ovih strojeva. 


Fotoprilog


Tagovi

John Deere Kombajni Kombajn kamp Prezentacija strojeva Marijn Talaja David Benke Pavao Matić


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?