Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša
  • 08.08.2013.

Jesu li štete doista velike ili samo napuhane?

U Vinici tvrde da je uništeno do 90 posto usjeva kukuruza, Županija kaže - možda 15 posto

  • 1.040
  • 51
  • 0

Visoke temperature i izostanak padalina za sobom neizbježno vuku posljedice za poljoprivrednike i njihove usjeve. Na adresu varaždinskog župana ovih je dana tako stigao prvi zahtjev za proglašenjem elementarne nepogode, i to iz Općine Vinica.

'Što ću u polju?'

Štetu na kulturama procijenili su na 50 do čak 90 posto, a najviše je stradao kukuruz.

Ivan Galović iz Vinice kukuruz ima posijan na 15 hektara, a ovih dana u svoje polje od jada nije zalazio.

- Ne znam po što bih uopće išao. Pogledajte, klipa uopće nema, nema zrna, to neće biti ni za silažu - žali se poljoprivrednik.

Osim kukuruza, uzgaja još i žitarice, najviše za prehranu svojih krava, a i prošle je godine zbog suše ostao bez dijela prinosa. Sada mu je, procjenjuje, uništeno oko 80 posto usjeva.

'Nerealna procjena'

Zbog suše je u Varaždinskoj županiji 2012. godine proglašena elementarna nepogoda, a prijavljena je šteta u iznosu od oko 151 milijuna kuna. Međutim, za to novca iz državnog proračuna nema, kao ni za štete od mraza, niskih temperatura i oluja. Nadoknadit će se isključivo šteta koju su prouzročile poplave.

Općini Vinica za to je već uplaćeno oko 5 milijuna kuna. No, njihovu procjenu štete od suše u Županijskom povjerenstvu ne smatraju realnom.

- Kukuruz se za sada dobro drži, u Općini Vinica malo dramatiziraju. U ovoj fazi nema većih šteta, možda 10 do 15 posto, ovisno o strukturi tla, oporavio bi se s jednom kišom - izjavio je za Večernji list predsjednik Povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda, Zlatko Pukšić.

Jedinice lokalne samouprave, dodaje, često napuhavaju štete. - I od ovih 151 milijuna za prošlu godinu, šteta je bila možda 70 milijuna. Da je naveden realan iznos, možda bi se nadoknadilo barem nekih 10 posto - smatra Pukšić. No, vinički načelnik Marijan Kostanjevac kaže da je za procjenu stanja dovoljno sjesti u automobil i provozati se od Varaždina do Vinice.

- Svatko sa zdravim očima vidjet će kakva je situacija, kukuruz je propao u posljednjih tjedan dana. Žalosno je da oni iz kancelarije ne izađu van i ne provjere - kaže načelnik.

Da se njega pita, već se davno trebao osnovati fond iz kojeg bi se poljoprivrednicima sanirale štete. Ovako, suša već drugu godinu za redom uništava prinos, kaže Kostanjevac, a nitko ne reagira.

Autor: Bojana Španiček Foto: RGBStock.com


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Izvori

Večernji list


Tagovi

Štete Suša Kukuruz Elementarne nepogode

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]