Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni radovi
  • 08.11.2013. 10:09

Jesen donosi i opasnost

Kada je već riječ o opasnostima koje donose jesenski radovi u poljoprivredi, valja podsjetiti i kako u ovo vrijeme cestama prometuje veliki broj poljoprivrednih vozila

Foto: freepik.com
  • 902
  • 104
  • 0

I ove godine, s jeseni se intenziviraju poljoprivredni radovi, a mnogi poljoprivrednici, kao i brojni građani koji imaju vrtove, još uvijek se nisu oteli navici paljenja korova i poljoprivrednih ostataka te je u Slavoniji u jesen - dim iz vrtova ili njiva, česta slika.

"Pri obavljanju jesenskih radova na oranicama i u vrtovima, skrećemo pozornost na odgovorno ponašanje svih čimbenika glede opreznog postupanja kod spaljivanja korova i biljnih ostataka, kako ne bi došlo do neželjenih posljedica kao što su požari otvorenog prostora, uslijed čega može doći do ugroze objekata u neposrednoj blizini", upozoravaju iz Stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije.

Ističu, kako posebnu pozornost treba obratiti na poljoprivredne površine koje se nalaze u neposrednoj blizini crpilišta, benzinskih crpki, skladišta gorivih tvari i zaštitnih sredstava, prometnih čvorišta, trafostanica i visokonaponske mreže.

Kada je već riječ o opasnostima koje donose jesenski radovi u poljoprivredi, valja podsjetiti i kako u ovo vrijeme cestama prometuje veliki broj poljoprivrednih vozila. Neki vozači takvih vozila, posebice traktora, ne poštuju prometne propise što dodatno ugrožava sigurnost svih sudionika u prometu.

Iz policije upozoravaju vozače koji se vozilom sa zemljane ceste ili njive uključuju na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom da obavezno zaustave vozila i uklone blato sa kotača. Vozač koji pri uključivanju u promet ne postupi na opisan način, sukladno čl. 45., st. 5. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kazniti će se novčanom kaznom u iznosu od 1000,00 kuna. Međutim, rijetki vozači se nažalost pridržavaju ove zakonske odredbe. Problem nastaje kada padne kiša uslijed čega dolazi do miješanja zemlje sa kišom te se stvara blato, kolnik je tada vrlo sklizak i postaje opasan za sve sudionike u prometu.

Također se apelira na vlasnike traktora da osiguraju, tehnički pregledaju svoja vozila, prikolice i druge priključne strojeve te da osobitu pozornost posvete ispravnosti svjetala, s obzirom na jutarnje, odnosno večernje magle.

Iz policije apeliraju na sve odgovorne osobe za organizaciju izvoza (s obradivih površina) i prijevoza, a posebno sve vozače koji sudjeluju u prometu poljoprivrednim i drugim vozilima, kojima se poljoprivredni urod izvozi i prevozi cestama, da prije uključivanja na asfaltirane cestovne površine osiguraju čišćenje svojih vozila, jednako tako svim ostalim sudionicima u prometu se savjetuje da pripaze ako uoče mjesto gdje traktor ili drugo vozilo izlazi na cestu sa blatnjavim gumama jer je kolnik tada vrlo sklizak te da o uočenim većim onečišćenjima obavijeste nadležnu policijsku postaju.

Foto: freepik.com


Tagovi

Poljoprivredni radovi Ceste Spaljivanje Korov Opasnost Kazna Požari Blato Traktori Kiša


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]