Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 28.12.2015. 17:55

Jeftiniji kukuruz iz Turske konkurira američkom?

Američki kukuruz i sirak pripadaju većinom drugom razredu kvalitete, a konkurencija im stiže iz južne Amerike i Crnomorske regije.

  • 447
  • 57
  • 0

Žetva soje u SAD-u doprinijet će prema statistikama, i ovako velikim zalihama soje na globalnom tržištu. Iako SAD ima manje uspjeha u izvozu ove uljarice nego prošle godine, predviđa se rekordna žetva u 2016.

Američki kukuruz i sirak pripadaju većinom drugom razredu kvalitete, a konkurencija im stiže iz južne Amerike i Crnomorske regije.

Velike globalne zalihe soje

Različiti su pogledi na ovosezonsku žetvu soje u SAD-u. Informa Economics projicira daljnja povećanja količine uroda, iako manju nego prijašnjih godina, dok Ministarstvo poljoprivrede ima razloga vjerovati suprotno. Kako se već očekuju velike globalne zalihe soje, a uzimajući u obzir vremenske uvjete u Brazilu i Argentini, ovo navodi na pomnije praćenje ovih područja, kažu analitičari.

SAD kasni s izvozom

Izvozni ugovori za američku soju kasne za oko 14% iza prošlogodišnjeg koraka. Iako je ovo poboljšanje s obzirom na prethodne mjesece, kada je izvozni korak kasnio čak 21%. Ugovaranje izvoza je svakako sporije u usporedbi sa predviđenim za sezonu 2015/16 kada se očekivala redukcija od samo 7%.

Informa Economic projicirala je područje pod sojom spremno za žetvu u SAD-u u sezoni 2016 na novi rekord od 34.2Mha. Iako je prognozirana površina za oko 0.3Mha manja nego prvotno, i dalje je to povećanje za 0.5Mha.

Smanjena proizvodnja pšenice u Ukrajini

Nakon što su vremenski uvjeti usporili razvoj usjeva u Ukrajini, nešto hladniji dani kroz studeni i prosinac poboljšali su stanje ukrajinske pšenice. Unatoč tome, još se uvijek očekuje smanjenje proizvodnje i izvoza iz Ukrajine.

Konkurencija za američki kukuruz

Prošlog tjedna, američko Vijeće za žitarice otkrilo je kako 94% uzorkovanog kukuruza i 92% sirka pripada drugom razredu kvalitete koji se posebno traži za izvoz. SAD je broj jedan izvoznik kukuruza, ali se suočava s povećanom konkurencijom. Naime Crnomorska i južnoamerička regija proizvode puno jeftiniji kukuruz.

Područja pod kukuruzom u SAD-u će se povećavati iz godine u godinu i dosegnuti prema prognozama i 36.0Mha u 2016., u usporedbi s projiciranih 35.8Mha od američkog Ministarstva poljoprivrede.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Ukrajina Kukuruz Sirak Kvaliteta pšenice Žetva soje SAD


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."