Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetni insekti
  • 14.11.2023. 18:00

Jednoj vrsti štetnih kukaca klimatske promjene odgovaraju

Klimatske promjene i osiromašen krajolik servirali su hranu na pladnju za određene štetnike. Zato je manje korisnih vrsta

Foto: Depositphotos/somos.ferenc7
  • 351
  • 33
  • 0

Klimatske promjene su se nepovoljno odrazile na veliki broj kukaca, ali ne na sve. Nova studija Instituta Julius Kühn ispitivala je insekte u poljoprivrednim područjima i ustanovila da se povećala brojnost lisnih ušiju.

Manje korisnih vrsta

Dugoročna studija opisuje drastičan pad biomase letećih kukaca od oko 95 posto u periodu od 24 godine za Sjeverni Harz, njemačku regiju koja se intenzivno koristi za poljoprivredu. Ono što su otkrili je veoma zanimljivo. posebno za ratare. 

Podaci ukazuju da područja s intenzivnom poljoprivredom pružaju malo hrane, skloništa i zaštite za korisne kukce. Znanstvenici za pad u brojnosti krive dva faktora: intenzivnu poljoprivredu i klimatske promjene. No, ovakvo stanje su iskoristile lisne uši i cikade. Izgleda da su im ovakve promjene godile.

"Rezultati pokazuju da je lisnim ušima na velikim i strukturno siromašnim poljoprivrednim površinama u regiji, hrana poslužena na pladnju, dok mnogim njihovim potencijalnim neprijateljima nedostaju mogućnosti za ishranu i razmnožavanje", objašnjava entomolog i voditelj studije dr. Tim Ziesche. Naveo je da analiza podataka pokazuje da velike poljoprivredne površine s tek nekoliko malih struktura kao što su živice, rubovi ili drveće pomiču odnos između biljnih štetnika i neprijatelja u korist štetnika.

Živice i drveće čuvaju korisne insekte (Foto: Depositphotos/pjhpix)

Bolje se prilagođavaju

Od 1996. godine temperatura tijekom vegetacije na području istraživanja porasla je za dva stupnja. To je omogućilo da štetni insekti ranije krenu u aktivnosti. Ipak, ovakvi uvjeti ne odgovaraju svima. Utvrđen je značajan pad tripsa i psilida. Dr. Ziesche ističe da je ovo zatopljenje pogodovalo vrstama koje vole toplinu ili su tolerantne na temperaturne stresove. Cikade su vrlo prilagodljive, a lisne uši imaju korist od rasta temperatura. Postoji strah da bi ovakvi uvjeti mogli dovesti do prezimljavanja lisnih ušiju direktno na žitaricama, odnosno do izostajanja polaganja jaja na zimskim biljkama domaćinima.

Zaključak studije pokazuje da loše strukturiran poljoprivredni krajolik i klimatske promjene potiču rast populacije štetnih insekata.

Što je zajednica kukaca raznovrsnija, ona je korisnija za poljoprivrednike, a krajolik treba sadržavati brojne elemente koji će to omogućiti.


Tagovi

Julius Kühn-Instituts Klimatske promjene Istraživanje Insekti Lisne uši Cikade Tripsi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.