Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 19.10.2014. 09:00

Jak izvoz pšenice ohrabrio sjetvu ozimih usjeva

Šarolikost ni ovog tjedna nije izostala sa svjetskog tržišta žitarica i uljarica.

Foto: depositphotos.com
  • 638
  • 78
  • 0

Svjetsko tržište žitarica i uljarica obilježio je još jedan šarolik tjedan. Trenutno je aktualna sjetva ozimih usjeva za sezonu 2014./15. koja vrlo dobro napreduje. Prognoze za proizvodnju žitarica u EU i dalje rastu, a SAD bilježi snažnu prodaju pšenice na izvozna tržišta. Zanimljive su bile i procjene završnih zaliha svjetske pšenice.

Potvrđene visoke procjene britanskih usjeva

Ministarstvo okoliša i prehrane Velike Britanije potvrdilo je očekivanja o visokim procjenama britanskih usjeva pšenice i ječma, no malo je vjerovatno da će to unijeti veliku pomutnju na tržište - kako se to od tih žitarica i očekuje. Naime, podaci ukazuju na najveći urod britanske pšenice od 2008. godine., 16,4 Mt, što predstavlja povećanje od 4,7 Mt u odnosu na prošlogodišnji urod. Iako je ječam procijenjen na nešto nižu razinu u odnosu na prošlu godinu, još je uvijek iznad petogodišnjeg prosjeka.

Procjene podiže i američko Ministarstvo poljoprivrede

Što se tiče očekivanja američkog Ministarstva poljoprivrede, ono je u svom izvještaju od prošlog petka podiglo procjene za proizvodnju pšenice i kukuruza u EU. No gledajući to iz svjetske perspektive, te brojke odaju sliku manje negativnih cjenovnih tržišnih kretanja nego što je to bio slučaj u posljednjih nekoliko mjeseci. Prognoza za završne zalihe pšenice manja je od prošlomjesečne procijenjene za 3,8 Mt. Zahvaljujući tome, očekivanja za američke zalihe su bila niža kao odgovor na nevjerojatno snažnu prodaju proljetne pšenice visoke kvalitete na izvozna tržišta.

Naime, dok ukupne izvozne obveze za američku pšenicu zaostaju za prošlogodišnjim tempom, izvozna prodaja visokokvalitetne HRS (tvrda crvena jara) pšenice je vrlo jaka. Zaključno sa 2. listopadom na strana je tržišta prodano 4,34 Mt te pšenice dok je ta prodaja u isto vrijeme prošle godine iznosila 3,51 Mt. Ovo je najsnažniji tempo izvoznih obveza za HRS pšenicu u SAD - u još od sezone 2010./11.

I prognoza za globalne zalihe kukuruza bila je povećana, no unatoč tome, one su bile na dnu očekivanja, što je omogućilo skok američkom tržištu nakon što je pet godina bilježilo kretanja na nižim razinama.

Francuska pšenica dominira egipatskim tržištem

Prilikom posljednjih kupovnih aktivnosti Egipta opet je dominirala francuska pšenica, a očito je da cijena bila presudni faktor. Francuske ponude bile su niže i od ruskih iako je i Rusija osigurala udio u tom poslu. Egipatski državni kupac GASC, kupio je 120 Kt francuske pšenice i 55 Kt ruske, po prosječnoj cijeni od 245,25 $/t za pošiljku od 11.- 20. studenog.

Tempo nastavljaju i potpore izvoznim dozvolama za europsku meku pšenicu pa je sa 7. listopadom izdano 7,47 Mt, što je zaostatak za prošlogodišnjim tempom od 3,6%.

Napreduje i sjetva ozimih usjeva u Francuskoj

Do 6. listopada u Francuskoj je zasađeno 23 % planiranih površina ozime meke pšenice, što je za 20 % ispred prošlogodišnjeg tempa. Sjetva ozimog ječma do 6. listopada dosegnula je 43 % dok je prošle godine u to vrijeme bilo zasijano ukupno 39 % planiranih površina. A napreduje i vršidba kukuruza pa je do 6. listopada u Francuskoj je ovršeno 9 % površina pod kukuruzom što je znatno više u odnosu na prošlogodišnja dva posto u ovo vrijeme.

Soja još uvijek u fokusu na tržištu uljarica

Ovo je bio mješovit tjedan na tržištu uljarica, s tim da je soja opet bila u fokusu. Američko Ministarstvo poljoprivrede ponovno je povećalo prognoze za prinose američke soje, iako su promjene kod ostalih prognoza bile ograničene.

Brazilska agencija Conab, objavila je svoju prvu procjenu za proizvodnju soje u zemlji za za 2014./15., prema kojoj se prognozira proizvodnja u rasponu 88,8 Mt do 92,4 Mt, što je iznad prošlogodišnjeg rekorda od 86,1 Mt, ali je općenito manje nego što su neki drugi izvori predviđali (posljednja prognoza američkog Ministarstva poljoprivrede predviđa 94 Mt). Iako su tržišne reakcije ograničene, ovo bi ipak moglo dodati malo opreza tumačenju prognoza.

Zbog sezonskog smanjenja isporuke iz Južne Amerike, smanjio se i kineski uvoz soje za rujan. Tako je Kina uvezla nešto više od 5.0 Mt soje u rujnu, 1 MT manje nego u kolovozu, no 0,3 Mt više nego u rujnu 2013. godine, kada su količine prijevoza bile pod utjecajem zagušenja luke u Južnoj Americi.

Foto: depositphotos.com


Povezane biljne vrste

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Tržište žitarica i uljarica Kukuruz Pšenica Ječam Soja Ozimi usjevi Sjetva Urod Prodaja Završne zalihe Procjene Izvozna tržišta Prodaja Globalne zalihe GASC Conab Kineski uvoz Južna Amerika

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]