Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 09.02.2019. 16:30

Izvozom suncokretovog ulja Ukrajina zaradila preko 4 milijarde dolara

Ukrajina je u 2018. godini od izvoza suncokretovog ulja zaradila više od 4 milijarde dolara, cijene ruske pšenice i dalje rastu... Što je još novo na svjetskom tržištu žitarica i uljarica?

Foto: Pixabay / mlmfotografias
  • 424
  • 20
  • 0

Kada je riječ o izvozu prehrambenih proizvoda iz Ukrajine u 2018. godini treba istaknuti da je najizvoženiji proizvod bilo suncokretovo ulje. Kako je priopćio ukrajinski Odbor za izvoz hrane (UFEB), ta država je tijekom prošle godine u inozemstvo isporučila 55,8 milijuna tona ulja ostvarivši zaradu od 4,1 milijarde američkih dolara. S druge strane osim suncokretovog ulja koje je na prvom mjestu, u 5 poljoprivrednih proizvoda od čijeg izvoza je Ukrajina najviše profitirala ušli su još meso i prerađevine od mesa peradi na kojima je zarađeno 507 milijuna dolara, zatim šećer od šećerne repe - 217 milijuna dolara, proizvodi od čokolade - 171 milijun dolara, te pekarski proizvodi s udjelom od 153 milijuna dolara. Ovome se mora dodati i podatak da je Ukrajina ušla u prvih pet najvećih svjetskih izvoznika maslaca. Istovremeno, ako se površine pod sojom ne smanje značajno, onda će taj izvozni proizvod ostati u prvih deset najizvoženijih u 2019. godini.

Ukrajinski poljoprivredni izvoz u EU porastao lani za 8,7 posto 

Vanjskotrgovinski promet poljoprivrednih proizvoda između Ukrajine i zemalja Europske unije je lani porastao za 11,4% u odnosu na 2017. godinu na 9 milijardi dolara, uključujući i 6,3 milijardi dolara izvoza iz Ukrajine. Kako navodi ukrajinsko Ministarstvo poljoprivrede izvoz poljoprivrednih proizvoda u zemlje Unije i dalje raste. U 2016. godini on je iznosio nešto više od 4 milijarde dolara, u 2017. godini 5,8 milijardi dolara, a 2018. godine prelazi 6,3 milijarde dolara. Ta dinamika dokazuje uspjeh sporazuma o slobodnoj trgovini između Ukrajine i Europske unije u sektoru poljoprivrede.

Nastavljen rast cijena ruske pšenice

Cijene ruske pšenice su i tijekom prošlog tjedna nastavile trend rasta. Kako prenosi UkrAgroConsult, izvozne cijene ruske mlinske pšenice zatvorile su tjedan trgovanja dodatnim rastom od 2-3 dolara po metričkoj toni. Ovome treba dodati da su cijene ruske pšenice dostigle najvišu razinu u posljednje četiri godine, a njih najviše potiču domaći faktori, među kojima se mora izdvojiti stabilna opskrba žitaricama u južnoj Rusiji, nespremnost domaćih proizvođača da prodaju žitarice po trenutnim cijenama, koje se svakim danom povećavaju na domaćem tržištu, podižući istovremeno i izvozne cijene.

Bjelorusija povećava uvoz uljane repice

Prema podacima Republičkog odbora za statistiku u Bjelorusiji, uvoz uljane repice u studenom 2018. godine dostigao je 36,5 tisuća tona, dok je prethodno zabilježeni vrhunac uvoza bio u kolovozu iste godine kada je iznosio 34,4 kilotona. Prema pisanju UkrAgroConsult-a, rast kupovine je uglavnom vođen rastom prerađivačkih kapaciteta te uljarice u Bjelorusiji, dok je sva repica uvezena u studenom stigla iz Rusije.

Saudijska Arabija značajno povećala uvoz rumunjskog ječma

Rumunjska je u periodu srpanj-prosinac u sezoni 2018/19. u inozemstvu isporučila 782 tisuće tona ječma, za 13% manje nego u istom periodu prošle sezone (897 kilotona). Prema podacima iz luka, ta zemlja je u prosincu 2018. izvezla 13,36 tisuću tona ječma, 22% manje nego u istom mjesecu 2017. godine. Kada je riječ o uvoznicima Libija i Cipar su bile ključne destinacije za rumunjski ječam, ali je iznenađujući podatak to što je izvoz u Saudijsku Arabiju čak za 43% veći u odnosu na prošlu sezonu.


Povezane biljne vrste

Suncokret

Suncokret

Sinonim: Cvijet sunca, trava sunca | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Suncokret Pšenica Uljana repica Suncokretovo ulje Meso Ukrajina Rusija Bjelorusija Rumunjska Izvoz Uvoz


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]