Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja kukuruza
  • 03.11.2015. 07:30

Iz berbe kukuruza sa znatno manjim prinosom

Otkupna cijena kukuruza bi mogla biti oko 50 do 60 lipa kada se odbije vlaga, a to je preniska cijena, s obzirom da ga na tržištu nedostaje, kažu poljoprivrednici.

  • 714
  • 37
  • 0

Nakon ljetne suše i obilnih jesenskih kiša, poljoprivrednici opet kasne s jesenskim radovima. Proljetne kulture poput soje, suncokreta i kukuruza trpile su posljedice visokih temperatura i izostanka padalina. Visoke temeprature do 40 stupnjeva zaustavile su oplodnju i nalijevanje zrna.

Najteže je bilo kukuruzu koji je uslijed nedostatka vlage bio prisiljen na raniju zriobu, što će se negativno odraziti na količinski urod. Ipak, sada kada je sunce konačno osvanulo, neki tek kreću u berbu. Berba kukuruza je u punom jeku na poljima Požeštine. Ipak, povećana vlaga bi mogla uzrokovati pljesnivost pa poljoprivrednici nisu zadovoljni.

Mile Pavičić iz Alilovaca posijao je kukuruz na 35 hektara zemlje. Zbog visokih podzemnih voda nisu uspjeli zasijati sve parcele na vrijeme pa su sijali tek u kasno proljeće, izvan optimalnih rokova. Zato je i žetva nešto kasnija.

Šteta zbog suše se procjenjuje na 40%, dok je očekivani urod od šest do osam tona po hektaru. Otkupna cijena kukuruza bi mogla biti oko 50 do 60 lipa kada se odbije vlaga, a to je preniska cijena, s obzirom da ga na tržištu nedostaje, kažu poljoprivrednici.


Tagovi

Proizvodnja kukuruza Kiša Sjetva Žetva Berba kukuruza Vlaga Bolesti Podzemne vode Berba kukuruza Mile Pavičić


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs