Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita uljane repice
  • 02.09.2015. 07:10

Idealno doba za sjetvu uljane repice

Uljana se repica uklapa u plodored, jer se, kao ozima kultura, najranije sije i među prvima je spremna za žetvu, što omogućuje bolji raspored i korištenje mehanizacije.

  • 354
  • 40
  • 0

Prema mišljenju agronoma, optimalni rok sjetve uljane repice u našem proizvodnom području je kraj kolovoza i početak rujna odnosno razdoblje od 25. kolovoza do 10. rujna.

Svako obavljanje sjetve nakon ovih rokova rezultirat će, kažu, sigurnim smanjenjem prinosa. Stoga je ovo idealno vrijeme i za podsjećanje da se suzbijanje korova u uljanoj repici može provesti prije sjetve, nakon sjetve ili nakon nicanja uljane repice. Za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih i uskolisnih korova prije sjetve, uz obaveznu inkorporaciju, odnosno spajanje, dozvoljen je herbicid Devrinol 45 FL.

Redovito pregledavati usjeve

"Nakon sjetve, a prije nicanja uljane repice za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova registriran je Butisan S, dok su pripravci Reactor 360 CS i Kalif 480 EC registrirani za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih korova. Da bi se izbjegla pojava fitotoksičnosti, Reactor 360 CS treba primijeniti najkasnije dva dana nakon sjetve, a Kalif 480 EC najkasnije tri dana iza sjetve. Herbicid Teridox 500 EC registriran je za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih i uskolisnih korova, a može se primijeniti nakon sjetve, prije nicanja ili nakon nicanja, u fazi 2 do 4 lista", ističe Željkica Oštrkapa-Međurečan.

S početkom nicanja uljane repice očekuje se napad kupusnih buhača i repičinog crvenoglavog buhača pa je potrebno redovito pregledavati usjeve, a za zaštitu se mogu koristiti insekticidi kao što su Decis 2,5 EC, Sumialfa 5 FL, Karate Zeon ili Cythrin Max.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Mišljenje agronoma Uljana repica Sjetva Optimalni rok Smanjenje prinosa Prije nicanja Fitotoksičnost Željkica Oštrkapa-Međurečan Kupusni buhač Repičin crvenoglavi buhač Pregled usjeva


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]