Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Velebit Agro
  • 29.04.2016. 13:30

I znanost kaže "da" folijarnoj prihrani!

Folijarna gnojidba je najučinkovitiji način za povećanje prinosa i zdravlja bilja. Ispitivanja su pokazala da folijarna prihrana može povećati prinos od 12% do 25% u odnosu na konvencionalnu gnojidbu!

Foto: bigstock, igor stevanovic
  • 3.290
  • 95
  • 0

Pored osnovne i predsjetvene gnojidbe, važnu ulogu za povećanje prinosa i kvalitete danas ima folijarna prihrana bilja.

Folijarna prehrana je tehnika hranjenja biljaka primjenom tekućeg gnojiva izravno na njihovu lisnu masu. Poznato je već dugi niz godina da su biljke u stanju apsorbirati bitne elemente kroz svoje lišće. Apsorpcija se odvija kroz puči lišća i kroz epidermu. Kretanje elemenata je obično brže kroz puči, ali ukupna apsorpcija može biti isto tako velika putem epiderme. Biljke su također u mogućnosti da apsorbiraju hranjive tvari kroz svoju koru.

Znanstveno dokazano djelovanje folijarne prihrane

Dr. HB Tukey, poznati istraživač biljaka i voditelj sveučilišta Michigan State University (MSU) pri Odjelu za hortikulturu, je 1950., u suradnji s istraživačkim kolegom SH Wittwer u MSU, prvi uvjerljivo dokazao da folijarna prihrana biljnim hranjivima stvarno radi. Istraživanja su provedena pomoću radioaktivnog fosfora i kalija. Biljna masa je poprskana i mjerena s Geigerovim brojačem da bi se promatrala apsorpcija, kretanje, korisnost biljnih esencijalnih hranjivih tvari. Rezultati pokusa pokazali su kvantitativno kretanje biljnih hranjiva po stopi od cca 33 cm/sat u sve dijelove biljaka.

Folijarna prihrana se smatra osobito korisnom za uvođenje elemenata u tragovima ili za hitne hranidbe biljaka za koje se utvrdi da imaju određeni nedostatak.

Ispitivanja provedena u različitim mjestima, pod različitim uvjetima okoliša, dokalazala su da se kod folijarne primijene više od 90% gnojiva iskoristi od strane biljke. Kada se ista količina gnojiva primjenjuje na tlu, samo 10% od toga se iskoristi. Također, u pjeskovitoj ilovači, folijarna gnojiva efikasnija su i do 20 puta, u odnosu na klasičnu gnojidbu mineralnim gnojivima u tlu.

Učinkovitost folijarne primjene hranjivih tvari određuje:

  • Stanje lisne površine - kutikula samo djelomično propušta vodu i otopljene hranjive tvari
  • Duljinu vremena u kojem hranjivo ostaje otopljeno na lisnoj površini
  • Difuziju, kretanje elemenata iz visoke koncentracije u nisku
  • Tip formulacije - vodotopive formulacije općenito rade bolje od netopivih jer je bolja apsorpcija od strane biljke

Biljci su, uz osnovne formulacije, potrebni makro i mikro elementi koji su podijeljeni u dvije skupine:

  • makroelementi, potrebni u relativno velikim količinama, uključujući ugljik, vodik, kisik, dušik, fosfor, kalij, kalcij, magnezij i sumpor
  • mikroelementi, koji su potrebni u manjim količinama, uključujući željezo, klor, mangan, bor, cink, bakar i molibden

Kada se obavlja folijarna prihrana?

Općenito govoreći, folijarnu prihranu se preporuča obavljati u jutarnjim satima ili navečer jer tijekom vrućeg dana pore biljaka se zatvore. Jedan od načina ispitivanja djelotvornosti folijarne prihrane ​​je testiranje s refraktometrom istisnutog soka iz lišća biljke.

Danas se na tržištu susreće sve više različite sredstva za folijarnu prihranu, od kojih neka daju rezultate, a neka ne. Stoga je vrlo bitno u kojem se obliku nalaze ta hranjiva. Kroz duži niz godina, pokusa i primjena u Hrvatskoj, Europi i cijelom svijetu, tvrtka Velebit Agro d.o.o., koja je ujedno i član svjetske grupacje LAMBANO, odlučila se za distribuciju linije PROFERT.

Kompletna biljna hrana za razvoj biljke

PROFERT je tekući NPK, kompletna biljna hrana sa svim makro i mikro hranjivima. PROFERT proizvodi su odlično balansirana hranjiva sa svim osnovnim elementima. Vrlo brza iskoristivost hranjiva uzrokuje brz razvoj biljke. Regulira pH vrijednosti u vodi za optimalnu dostupnost svih osnovnih elemenata biljci. Čak i vrlo visoke koncentracije ne uzrokuju oštećenja (fitotoksičnosti) na biljkama.

Soja tretirana folijarnom prihranom, OPG Marijan Vukelić

PROFERT MARA, tekuća biljna hrana, namijenjena je folijarnoj prihrani, a zbog povećanja učinkovitosti može se miješati sa insekticidima i fungicidima. Koristi se u ratarstvu, povrćarstvu, vinogradarstvu, cvjećarstvu i voćarstvu.

Kukuruz - PGO Domagoj, Slavko Raknić

PROFERT MARA+BOR je kompletna biljna hrana s naglašenim borom sa svim mikro i makroelementima za folijarnu prihranu. Ima posebnu namjenu za prihranjivanje kultura koje su osjetljive na nedostatak mikroelementa bora (B) kao što su: šećerna repa, suncokret, sjemenski kukuruz, vinova loza, lucerna i neke vrste povrća. Primjenom prije cvatnje omogućava se bolja oplodnja, što je bitno kod sjemenskih kultura. Može se miješati s insekticidima i fungicidima kako bi se povećala njihova efikasnost.

Pšenica - Poljoprivreda Lipik d.d., Željko Viboh

PROFERT PLUS je kombinacija makro i mikroelemenata te biljnih ekstrakata ljutog feferona i češnjaka. Njegova specifična svojstva omogućuju mu iskoristivost u zalijevanju i folijarnoj prihrani, kao zaštita od biljnih bolesti i štetnika. PROFERT PLUS djeluje i antibakterijski.

Iskustvo kaže: Dobri rezultati, malo troškova

Iskustva s folijarnom prihranom imaju na OPG-u Domagoj, a o tom postupku govori Slavko Raknić:

"Prihrana je izvršena na sedam listova kukuruza, prva prihrana sa Megagreenom i Profert Marom, nakon 14 dana ponovo prihrana i treća prihrana je išla na parcelama koje su imale manju kondiciju. Kukuruz je izrazito lijepog izgleda i što je najbitnije, zrno završava na samom vrhu oklaska, dok prethodnih godina, kada nisam koristio folijarnu prihranu, dio vrha oklaska je uvijek bio gol - nije imao zrno. Ne želim hvaliti isključivo folijarnu prihranu, ali mislim da ona daje vrlo dobre rezultate uz malo troškova, uz malo prohoda. Jednostavno s traktorskim špricama dobiva se izvanredna prihrana koja pogoduje kukuruzu."

U videu ispod članka možete pogledati detaljnije objašnjeno iskustvo s folijarnom prihranom kojemu svjedoči OPG Domagoj. Također, za više informacija o spomenutim proizvodima tvrtke Velebit Agro d.o.o. možete se obratiti na jedan od niže navednih kontakata.

Foto: bigstock, igor stevanovic


Dokumenti


Tagovi

Velebit Agro Folijarna prihrana Gnojidba Lambano Profert


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić