• Žitarice i uljarice
  • 26.09.2018. 09:00

I dalje padaju izvozne cijene ruske pšenice

Izvozne cijene ruske pšenice nastavljaju padati pod pritiskom svjetskih, ali i ruskih tržišnih trendova. Kada je riječ o drugim vijestima s tržišta žitarica i uljarica treba reći da je ukrajinski izvoz ječma daleko iza prošlogodišnjeg, da raste izvoz žitarica u Kazahstanu, a cijene suncokreta u Bugarskoj već po tradiciji padaju pred start nove sezone.

Foto: Flickr / OliBac
  • 447
  • 28
  • 0

Izvozne cijene ruske pšenice nastavljaju padati pod pritiskom svjetskih, ali i ruskih tržišnih trendova. Rusija je povećala isporuku pšenice na strana tržišta. Međutim, dio kupaca je odlučio čekati i promatrati prilike na tržištu, računajući na dalje smanjenje cijena. Kako izvještava UkrAgroConsult, izvozne cijene ruske visokoproteinske pšenice (12,5% +) zatvorile su tjedno trgovanje padom od 4-5 dolara po metričkoj toni, pa se tom pšenicom trgovalo po cijeni 216-222 $/t, što se odnosi na luku Novorosijsk. Kada je riječ o pšenici koja čeka isporuku iz manjih luka, ona je također doživjela pad cijena, u prosjeku 2-3 dolara, a njom se trgovalo po cijeni 193-197 $/t.

Ukrajina: Izvoz ječma daleko iza prošlogodišnjeg

Iako je izvoz ukrajinskog ječma početka sezone 2018/19 porastao, isporuke te žitarice iz Ukrajine na strana tržišta ove sezone znatno zaostaju za prošlogodišnjim. Analitičari UkrAgroConsulta izvještavaju da je Ukrajina u srpnju i kolovozu ove godine u inozemstvo otpremila 1,36 milijuna tona ječma što je za 62,7% manje nego u istom periodu prošle sezone, kada je izvezeno gotovo dva milijuna tona ječma. Kao i ranije, najveći uvoznici ukrajinskog ječma u novoj sezoni su Saudijska Arabija i Kina, a te dvije zemlje su apsorbirale 79% ukupnog izvoza ječma iz Ukrajine. Istovremeno, u prva dva mjeseca tekuće sezone, Saudijska Arabija je već uvezla polovicu od količine ječma koju je ta zemlja uvezla čitave prošle sezone.

Ukrajina u kolovozu izvezla preko 22.000 tona šećera

Tijekom posljednjeg mjeseca sezone 2017/18, ukrajinski proizvođači šećera izvezli su 22,4 tisuće tona šećera. Glavne isporuke su otišle u Uzbekistan (79%), dok je u Azerbejdžan i Moldaviju poslano svega 10% i 6% od ukupno izvezene količine. Kako je objasnila šefica analitičkog odjeljenja "Ukrtsugara" Ruskana Butilo, kolovoz, po pravilu, nije aktivan mjesec po pitanju izvoza pa ne čudi da je došlo do pada zaliha šećera od 39% u usporedbi sa srpnjem. U rujan-kolovoz 2017. godine Ukrajina je izvezlo 560.400 tona šećera uz podsjećanje da je ovogodišnja sezona šećera počela 31. kolovoza, a od 14. rujna radi 13 šećerana koje su proizvele 41,1 tisuću tona šećera.

Izvoz žitarica iz Kazahstana porastao je za 40%

Prema podacima ministarstva poljoprivrede Kazahstana, izvoz žitarica iz te zemlje je od svibnja do kolovoza sezone 2017/18 iznosio 7,2 milijuna tona, što je za 40% više u odnosu na period rujan-srpanj sezone 2016/17 kada je ta zemlja izvezla 5,2 megatona žitarica. S druge strane, kako izvještava UkrAgroConsult, rast isporuka brašna na strana tržišta nije bio toliko značajan jer je Kazahstan u tom periodu izvezao oko 2 milijuna tona brašna ili svega 6% više u odnosu na rujan-srpanj 2016/17 kada je izvezeno 1,9 megatona brašna.

Bugarska: Cijene suncokreta padaju pred početak nove sezone

Cijene suncokreta na bugarskom tržištu tradicionalno su snižene prije početka nove sezone, dostigavši 335 dolara po metričkoj toni. Do kraja kolovoza je ta zemlja požnjela suncokret s površine 191,7 tisuća hektara što je 26% od projektiranih 732,7 tisuća hektara pod tom uljaricom. S druge strane na tržištu uljane repice, jačanje potražnje, prije svega europskih susjeda dovodi do oživljavanja unutrašnje trgovine i potiče konkurenciju među trgovcima. Inače, prema podacima bugarskog Ministarstva poljoprivrede, žetva uljane repice je potpuno gotova, a do 30. kolovoza ratari su s površine 183,5 tisuća hektara sakupili 456,2 tisuća tona repice ostvarivši prinos od 2,49 t/ha.


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Suncokret

Suncokret

Sinonim: Cvijet sunca, trava sunca | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Rusija Ukrajina Bugarska Kazahstan Pšenica Ječam Šećer Suncokret Uljana repica


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hvala Agroklub i Pro- eco na divnoj nagradi!!

#mojepovrće