Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena pšenice
  • 20.06.2014. 10:55

Hrvatsku pšenicu opet više cijene stranci!

Ukoliko se ostvari očekivani prinos od 4 tone po hektaru, u zemlje regije planira se izvesti 8.000 tona pšenice, a po mogućnosti i više.

Foto: freedigitalphotos.net
  • 970
  • 211
  • 0

Dok domaći otkupljivači nude mizernih 1,05 kuna, Bosna i Hercegovina spremna je platiti iznos od 1,40 kuna po kilogramu hrvatske pšenice! Predsjednik Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava "Život", Antun Laslo, poručio je svim ratarima da je Udruga spremna posredovati u prodaji domaće pšenice sezone 2014. godine državama u regiji koje su iskazale interes za našom pšenicom i to dokazale u cijeni. Ratari smatraju da proizvođačka cijena pšenice iznosi 1,40 do 1,70 kn po kilogramu pšenice, što je uvjetovano brojnim poskupljenjima kako repromaterijala, tako i zaštitnih sredstava.

Izvest ćemo 8.000 tona pšenice

Ukoliko se ostvari očekivani prinos od 4 tone po hektaru, u zemlje regije planira se izvesti 8.000 tona pšenice, a po mogućnosti i više, budući da se pod pšenicom nalazi ukupno 2.000 hektara poljoprivrednih površina članova Udruge. Prodana se roba neće skladištiti, već bi se kamionima vozila do granice, a pitanje transporta obećala je riješiti Udruga. Idućih će se dana utvrditi koliku su cijenu spremne platiti i ostale zemlje u susjedstvu, osobito Slovenija i Austrija, naveo je Antun Laslo za Glas Slavonije. Sastanci ratara članova Udruge održavat će se u mjestima u žitorodnim županijama, a za ratare iz Osječko –baranjske županije, sastanci bi se trebali održavati u Satnici Đakovačkoj.

Pljuska domaćim otkupljivačima

Iako je službena cijena otkupa pšenice i prošle godine iznosila 1,05 kuna, Laslo ističe da je mnogim ratarima plaćeno zapravo samo kuna po kilogramu pšenice. Najavio je da Udruga, koja trenutno broji 1.800 članova, iduće godine kao djelatnost planira registrirati i trgovanje urodom kao djelatnost. Budući da trgovanje još uvijek nije registrirana djelatnost, Udruga će za sada samo posredovati u prodaji žitarica, a svaki će OPG ili poljoprivredni obrt, uz pružanje broja iz porezne uprave, sam moći prodavati vlastitu sirovinu izvan granica Europske unije. Ovakav će način trgovanja konačno ugroziti računicu i biti pljuska domaćim otkupljivačima, koji su sramotno niskim otkupnim cijenama brojne ratare odveli u propast.

Foto: freedigitalphotos.net


Tagovi

Udruga Život Antun Laslo Ratari Cijena pšenice Poskupljenje repromaterijala Prinos pšenice Izvoz Bosna i Hercegovina Slovenija Austrija Osječko - baranjska županija Satnica Đakovačka OPG Poljoprivredni obrt Europska unija Otkupljivači Trgo


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/