Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mehanizacija
  • 20.02.2021. 10:30
  • Vukovarsko-srijemska, Otok

Hrvatska premijera pobjedničke Valtre G serije, nositelja titule traktora godine

Srce Valtra G 135 Versu, malog, kompaktnog i svestranog traktora je AGCO SISU 4-cilindrični Stage V motor, a duša jedinstveni PowerShift prijenos s automatskim upravljanjem, čulo se na premijeri.

Foto: Renata Prusina
  • 5.638
  • 366
  • 1

"Konačno je tu da ju i sami opipamo“, ne skrivajući zadovoljstvo rekao je Adam Dominković, voditelj prodaje Poljoopskrbe Međunarodne Trgovine, otvarajući vrata Valtra traktora G135 Versu, aktualnog nositelja titule 'Tractor of the Year' u kategoriji 'Best Utility' kao najboljeg višenamjenskog traktora.

Hrvatskom se premijerom pobjedničke Valtre, upriličenom u prodajno-servisnom centru tvrtke u Otoku kod Vinkovaca, i naši uvoznici tako pridružuju obilježavanju 70-godišnjice ovog poznatog finskog brenda koja je započela digitalnom press konferencijom prošlog mjeseca iz sjedišta tvornice u Suolahtiju, a nastavit će se tijekom čitave godine do posebnog iznenađenja koje će otkriti na Agritechnici u Hannoveru.

Precizna poljoprivreda i na manjim traktorima

U liniji traktora širokog raspona snaga, od najmanjih 75 KS F serije do najvećih S serije s maksimalnih 400 KS, četiri modela G serije su se smjestila u kategoriju jakosti 105-135 KS, koje s boostom odnosno pojačivačem transportne brzine dosegnu 110-145 konjskih snaga.

Inače, na europskoj se razini traži 35.000 ovakvih traktora godišnje, a na malom hrvatskom tržištu do 110-115 KS čine 75-80 posto od ukupno prodanih, pa se s razlogom može pretpostaviti da će ova serija biti zanimljiva domaćim poljoprivrednicima, a evo i zašto.

Adam Dominković predstavlja najbolji europski višenamjenski traktor

"G serijom se upotpunila paleta kako bismo kupcima prije svega ponudili mogućnost pametne i precizne poljoprivrede, sve traženije i na traktorima manjih snaga koji se na gospodarstvima koriste višenamjenski“, kaže Dominković pojašnjavajući da precizna poljoprivreda, ne samo da olakšava rad korisniku, nego ga čini i puno učinkovitijim i puno jeftinijim kroz uštede na repromaterijalu od 5-15 posto, što je za onoga tko radi 50 hektara već isplativo ako se gleda na primjerice petogodišnjoj razini utroška sjemena, gnojiva i sredstava za zaštitu.

Tri varijante upravljanja

Ponuda je usmjerena na dvije ciljane grupe poljoprivrednika. Najjači model s preciznom poljoprivredom, zadovoljit će i snagom i mogućnostima pametnih tehnologija profesionalne poljoprivredne proizvođače, dok su tehnološki jednostavnije opcije za one manje zahtjevne kupce koji trebaju osnovni traktor izvrsne ergonomije i voznih sposobnosti dorastao svim radnim zadacima.

Jedan od glavnih aduta ove 'katice za sve' u smislu obavljanja više zadaća odjednom, je jednostavnost upravljanja preko terminala, od sada s više kontrola nadohvat ruke što omogućava ažurnost i manje umaranja, pojašnjava dodajući kako su opcije mjenjača iste u sva tri modela, ali su načini upravljanja funkcijama tih mjenjača različiti, kao i same mogućnosti hidraulike.

Nagrađivani SmartTouch u Versu modelima

Tako se na Hi-tech i Active modelima upravlja na osnovnom terminalu preko ručica za izmjenu brzina do prekidača za upravljanje funkcijama hidraulikom, a na Versu modelima s nagrađivanom SmartTouch tehnologijom upravljanjem preko zaslona osjetljivog na dodir, jednostavno kao i na mobitelima. Ovime je precizna poljoprivreda još jednostavnija pri čemu, naglašava, se ne radi samo o GPS automatskom upravljanju.

Navigacija je samo alat koji omogućuje korištenje drugih naprednih funkcija, prije svega sekcijske kontrole rada ISOBUS priključaka, pa sve do varijabilne norme sjetve, prihrane, gnojidbe i prskanja s mapiranjem prinosa za koje će biti zadužen TaskDoc.

Čisti motor i glatki prijenos

Značajno povećanje cijene posljednjih 15 godina ide na teret zaštite okoliša i pojačane kontrole emisije ispušnih plinova, koja je 2016. trebala stati na Stage IV final motorima, no priča je otišla još korak dalje, pojasnio je Dominković predstavljajući srce traktora G serije - AGCO motor temeljen na SISU genetici, ali sa Stage V stupnjem emisije ispušnih plinova, kod nas inače homologiziranih kao Euro 6 motori. Riječ je o kompaktnom četverocilindričnom motoru, zapremine 4,4 litara, visokog momenta sile i kod nižeg broja okretaja te intervalom servisa 600 sati. Peti stupanj emisije postiže zahvaljujući tri tehnologije za obradu goriva – selektivne katalitičke redukcije (SCR), filtera čestica (DPF) i katalizatora dizel oksidacije (DOC).

Srce Valtra traktora - motor SISU genetike

Ako je srce traktora njegov motor onda je duša njegova transmisija. U ovom slučaju, Valtra automatska transmisija nije CVT odnosno bestupanjski prijenos nego PowerShift prijenos s automatskim upravljanjem jedinstvenim u ovom segmentu traktora, koji daje jednaka udobnost vožnje kao i bestupanjski ali uz iskoristivu kompletnu snagu motora koja je na raspolaganju. Riječ je o kompletno novom mjenjaču koji se predstavlja s G serijom, 6-stupanjskim Powershiftom mjenjačem koji ima šest međubrzina kroz četiri radne grupe, što rukovatelju omogućava puno veći odabir brzina. Na izbor su dostupne i superspore brzine od 120 m/h.

Specijalist za prednji utovarivač

Specijaliziran za rad s prednjim utovarivačem zahvaljujući elegantnom ali nadasve praktičnom skandinavskom "čistom“ dizajnu koji podupire preglednost, jednostavnost i udobnost upravljanja, sada ima dostupne i opcije koje olakšavaju višesatni rad kao primjerice suspenzija kabine i prednjeg mosta, inače dostupne samo na većim modelima.

Na izbor su dvije snage hidraulike, mehaničke s otvorenim centrom odnosno load sensing pumpe kapaciteta 100 ili 110 litara u minuti, uz različite paketi s opcijama, od stražnje hidraulike nosivosti 5,5 tona (što je ujedno i težina samog traktora), pa do jednobrzinskog prednjeg i trobrzinskog stražnjeg kardanskog vratila, s mehaničkim ili elektronski podesivim ventilima hidraulike.

Ne zaboravimo i Valtrin zaštitni znak, okretanje sjedala za 180°, koje omogućava jednostavnije upravljanje stražnjim priključcima.

Sve se to, naravno, precizno navede na listi želja, jer Valtra je traktor po sustavu a la card narudžbe - skrojen prema specifičnim potrebama svakog kupca, do najmanjih detalja, u Unlimeted studiju.

Podsjetimo na kraju i na Connect-Care-Go usluge, besplatne u prve tri godine, koje omogućavaju praćenje funkcija traktora izdaleka, i od strane samog poljoprivrednika i do strane servisera.

Željni terenske prezentacije nakon duže Covid apstinencije (napokon!), okupljeni su novinari na ovoj hrvatskoj premijeri iskoristili priliku za pokusnu vožnju, a kakav je ugođaj bio može vam djelomično dočarati i ovaj video.


Fotoprilog


Tagovi

Valtra Adam Dominković PMT AGCO motor TotY


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]