Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GM sorte kukuruza
  • 01.02.2017. 13:30

Hrvatska je i dalje protiv uzgoja GM kultura

"Na samom glasovanju o odobrenju GM sorti kukuruza RH je naglasila da je protiv uzgoja GMO-a, ali zbog načina na koji su Odluke napisane, glasovali smo suzdržano", objašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: pixabay.com pllkea
  • 2.774
  • 514
  • 0

Iako je Hrvatska jedna od EU zemalja koje su tražile izuzeće od uzgoja GM kultura na svom teritoriju, na glasanju o autorizaciji GM sorti kukuruza za stavljanje na tržište EU u svrhu uzgoja u petak predstavnici RH glasali su suzdržano.

Razlozi za ovu na prvi pogled nelogičnu odluku su prilično bizarni, saznajemo iz Ministarstva poljoprivrede. Europska je komisija, naime, uz odluku kojom je predlagala ponovno odobrenje za uzgoj Monsantovog kukuruza MON 810 te dvije nove sorte GM kukuruza priložilo i listu država članica koje su tražile izuzeće od uzgoja GMO na teritoriju svih država članica, te bi se glas protiv mogao shvatiti dvosmisleno.

Zbunjujuća lista

"Na samom glasovanju RH je naglasila da je protiv uzgoja GMO-a, ali zbog načina na koji su Odluke napisane, glasovali smo suzdržano. Mišljenja smo da bi glasovanjem protiv Odluka to značilo da smo i protiv izuzeća od uzgoja GMO na teritoriju RH", ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Na spomenutoj prošlotjednoj sjednici Stalnog odbora za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje - dio Genetički modificirana hrana i hrana za životinje i rizik za okoliš i Regulatornog odbora u vezi Direktive 2001/18/EZ glasalo se o ponovnom odobrenju za uzgoj u EU kukuruza MON810 te kukuruza Bt11 i 1507 proizvođača Syngente i Dow-Pioneera, ali prijedlog EK nije prihvaćen jer ga nije podržala većina članica. Hrvatsku je kao nadležno tijelo predstavljalo Ministarstvo zdravstva uz suglasnost na odluku Ministarstva poljoprivrede.

Zabranjen uzgoj GM usjeva

"Napominjemo da je u RH zabranjen uzgoj GM usjeva, bez obzira na konačni završetak procedure donošenja Odluka, koje su pak upućene na Žalbeno vijeće u EU, jer nije postignut potreban konsenzus", zaključuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Izuzeće su od jeseni 2015. i uvođenja novog mehanizma koji omogućuje državama članicama da same odluče za sebe, uz Hrvatsku zatražile i Bugarska, Grčka, Francuska, Cipar, Latvija, Luksemburg, Mađarska, Austrija, Slovenija, Danska, Poljska, Hrvatska, Njemačka, Malta, Italija, Litva, dio Belgije (Valonija), Nizozemska i dio Ujedinjenog kraljevstva (Sjeverna Irska, Wales i Škotska). Većina je EU država tako protiv uzgoja GM kultura, no Europska komisija i dalje pokušava uvoditi GM sorte na europsko tržište.

Foto: pixabay.com pllkea


Tagovi

GMO Ministarstvo poljoprivrede Monsanto Europska komisija


Autorica

Mirta Kolar

Više [+]

Diplomirala na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, danas svestrani istraživački novinar s naglaskom na eko poljoprivredu i zaštitu okoliša.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.