Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva pšenice
  • 20.11.2014. 16:30

Hoćemo li sljedeće godine uvoziti pšenicu?

Procjene govore da se nije posijalo više od 100.000 ha, a to je minimalna granica koja može zadovoljiti potrebe Hrvatske, koje se kreću oko 550.000 tona pšenice.

  • 1.022
  • 54
  • 0

Sjetveni rokovi ove godine su uvelike kasnili. Sjetva je donijela još veću besparicu i neizvjesnost. Usporediti sjetvu pšenice prije 20 godina i sada, donosi samo čuđenje - kako je moguće da, uz ovakve uvjete proizvodnje, netko očekuje profit? Neisplativost je evidentna, a ratari izlaza ne vide jer kako kažu - posijati su morali, pa što bude.

Proizvodnja pšenice u Hrvatskoj pala za trećinu

U Hrvatskoj je ove godine proizvedeno 672.000 tona pšenice, što je 33% manje nego lani. Prosječna je proizvodnja pšenice po hektaru iznosila 4,2 tona, dok je prošle godine bila 4,9 tona. Prethodni podaci DZS-a također pokazuju da su u 2014. u odnosu na godinu ranije smanjeni ostvareni prirodi ječma (170.000 tona, manje za 16%, prosječno 3,3t/ha) i zobi (51.000 tona, 15% manje, u prosjeku 2,6t/ha), dok je povećana proizvodnja uljane repice (66.000 tona, 38% više, prosječno 3.1t/ha).

Besmisleno je očekivati uspješnu sjetvu u ovakvim uvjetima

Mladi poljoprivrednik Zlatko Oskomić iz Budimaca, smatra kako je danas teže nego ikad, a poljoprivredom se bavi cijeli život. ""Treba puno goriva da se to sve privede nekom sjetvenom sloju, besparica je i više nego očita. Novaca nema ni od pšenice, ni od suncokreta. Kulture su dane za badava samo da se zatvore dugovi. U proljetnoj sjetvi nismo uspjeli zaraditi i stvaramo si nove dugove.

Troškovi proizvodnje u zadnjih 20 godina udvostručeni - a cijena pšenice ista!

Glede cijene pšenice, nije se mijenjala 21 godinu, otkad sam kao dijete došao iz Srijema u Budimce. dok su troškovi samo rasli. Od 1993. situacija se nije mijenjala. Cijena je bila 90 do 100 dinara metar, u prevedenom 90 do 100kn. Cijena goriva je bila 2-3 kn, a sada je 6, i više. Cijena NPK gnojiva je bila 90 dinara, a danas je to 360-400kn. Usporediti ondašnju i današnju godinu, ne možemo izvuči ni nulu, a kamoli zaradu."

Mario Patajac iz Podgorača kaže kako ove godine sve kasni pa su tako okasnili i s kombajniranjem. Kukuruz se spašavao od kiša, sjetva je bila teža nego ikad. Oni koji su ranije skinuli suncokret, posijali su u rokovima. On je u optimalnim rokovima, prije kiša, uspio posijati samo sedam od planiranih 50 hektara pšenice.

Kodeks otkupa - plaćanje prema kvaliteti

Slaže se s tim i Tomica Mojzeš koji više izlaza ne vidi ni u prosvjedima. Tomica je ranije uspio skinuti suncokret i zasijati 30 hektara pšenice - koliko je i planirao, dok neki podgorački ratari nisu zasijali ni trećinu.

Pogledi poljoprivrednika bili su usmjereni prema nebu. Okolnosti u kojima su ušli u sjetvu, gore su nego ikad, iako se to ponavlja svake godine iznova. "Cijena nas koči u svemu, ako je prinos dobar, mala je cijena, a kada je godina loša, opet ne valja. Jedino što ostaje konstantno su veliki troškovi."

Ni jednom od ovih poljoprivrednika nije problem raditi, no to u ovoj zemlji nije najisplativije. Možda su rješenje vlastiti skladišni kapaciteti i prodaja pšenice kada to proizvođačima odgovara. Koliko će biti sretnika koji će sljedeće godine imati kvalitetnu pšenicu koja će biti isplativa, prema najavljenom Kodeksu otkupa žitarica?

Deklariranog sjemena u sjetvi sve manje

Ono što zabrinjava je da je prošle godine bilo 48.000 tona deklariranog sjemena, a ove godine oko 20.000 tona. Poljoprivrednici su sporo povlačili sjetveni materijal, a razlog je naravno, u nedostatku novčanih sredstava. Ipak, prosječna cijena sjemena trebala je imati imati tendenciju pada jer je bolje da se proda sjeme po nešto nižoj cijeni nego da ostane u zalihama. S time se slažu svi, osim proizvođača sjemena.

Kako pomoći malim proizvođačima i sjetvi koja ove godine ne donosi ništa dobro, a pšenicu želimo izvoziti. U ovim uvjetima, smiješno je na to i pomišljati, jer pitanje je hoćemo li imati pšenice i za vlastite potrebe. Procjene govore da se nije posijalo više od 100.000 ha, a to je minimalna granica koja može zadovoljiti potrebe Hrvatske, koje se kreću oko 550.000 tona pšenice.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Zob

Zob

Sinonim: - | Engleski naziv: Oats | Latinski naziv: Avena sativa L.

Zob je ranije korištena za proizvodnju kruha, ali s porastom standarda koristi se za proizvodnju prehrambenih proizvoda (zobene pahuljice, brašno, krupica, ljuskice itd.).... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Sjetva Sjetveni rokovi Pšenica Ječam Zob Uljana repica Cijena sjetve Repromaterijal Deklarirano sjeme HGK Ernest Nad Kukuruz Uvoz Izvoz Mario Patajac

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.