Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 06.05.2015. 17:50

Hoće li uljarice doći do tržišta ove sezone?

Ukrajinski izvoz kukuruza mogao bi pasti za 2Mt u 2015/15. U Argentini i Brazilu, izvoz soje bi mogao biti pogođen. Suho vrijeme u SAD-u je omogućilo napredak proljetne sjetve pšenice, no, ako se održi, nedostatak kiše mogao bi oštetiti mlade usjeve.

Foto: depositphotos.com,
  • 742
  • 38
  • 0

Ukrajinski izvoz kukuruza mogao bi pasti za 2Mt u 2015/15. To se očekuje zbog niske proizvodnje i sjemena niže kvalitete, a predviđa se da će biti 300-400Kha manje kukuruza. Vrijeme je tu također kritičan faktor. Predviđa se i pad proizvodnje EU kukuruza za 7.6Mt, pa bi zalihe trebale biti manje u 2015/16.

U Argentini i Brazilu, izvoz soje bi mogao biti pogođen. Suho vrijeme u SAD-u je omogućilo napredak proljetne sjetve pšenice, no, ako se održi, nedostatak kiše mogao bi oštetiti mlade usjeve.

Razočaravajući su tjedni podaci za američki izvoz pšenice. Povećana je proizvodnja soje u Argentini, očekuje se rekordna sezona - ali upitno je koliko će te uljarice zaista stići do svjetskog tržišta. Zbog loših radnih uvjeta prosvjeduju i lučki radnici i prijevoznici.

Visoke britanske zalihe i dobra EU žetva

Tržište britanskih žitarica ostaje u lošem stanju, s visokim zalihama starih žitarica i dosad razumno dobrim vremenskim prilikama za nove žitarice. To se odražava na britanske cijene budućnosnica stočne pšenice koje su pale. Loši tržišni signali dolaze iz SAD-a, sa tjednim izvoznim podacima koji nastavljaju nevesela predviđanja za tržište pšenice.

Sa samo četiri tjedna do kraja sezone trgovanja pšenicom u SAD-u, postaje izgledno da će cilj izvoza Ministarstva poljoprivrede SAD-a biti promašen - gurajući na više procjene vrijednosti dionica. Američki farmeri su posadili čak 36% usjeva kukuruza u tjednu do 3. svibnja, što je vrlo impresivo, iako ne ruši rekorde. U Europi, posljednji izvještaj EU komisije predlaže da su trenutno dobra predviđanja za žetvu 2015. Za Veliku Britaniju, usjevi žita su izgledali dobro do kraja travnja, no sve je zabrinuo nedostatak oborina posljednjih dana.

Idealni uvjeti za soju

Pozitivna predviđanja za usjeve uljarica. Predviđanja za EU prinose uljane repice su povećana na 3.35t/ha, od 3.25t/ha koliko je prognozirano u ožujku. Iako procjene uroda padaju za 6% u odnosu na prošlu godinu, ostaju oko 7% iznad trenutnog petogodišnjeg prosjeka. Vijesti o daljnjim negativnim tržišnim kretanjima, što se tiče uljarica - dolaze iz Argentine.

Prognostičari su povećali prognoze za usjeve argentinske soje za 1.5Mt do 60Mt.

Razina proizvodnje bi mogla biti za 5.5Mt viša od prijašnjeg rekorda postignutog u 2009/10, a također za 3Mt viša od trenutne procjene američkog Ministarstva poljoprivrede.

Predviđanja za povećanje proizvodnje slijede rezultate dobrih uroda, jer je požnjeveno već 62% posađenog područja. No, argentinske žitarice bi mogle naići na probleme u lučkim pristaništima pa bi mogao biti otežan njihov dolazak na svjetska tržišta. Argentinski lučki radnici prijete prosvjedom zbog niskih plaća. Ukoliko se ne postigne dogovor između radnika i vlasti, štrajk bi mogao uslijediti usred berbe soje i to u rekordnoj sezoni, što bi moglo poremetiti cjelokupan plan izvoza. Prijevoznici su u Mato Grossu, brazilskoj državi u kojoj se uzgaja većina soje, prošlog tjedna blokirali dvije prometnice. Razmirice oko plaćanja i cijena goriva nastavljaju uzrokovati smetnje, iako još uvijek prijete ozbiljnim nedostatkom zaliha.

U SAD-u, idealni uvjeti dopustili su usjevima soje veliki napredak. 13% usjeva soje bilo je posađeno do 3. svibnja, od samo 2% prethodnog tjedna i 4%-tnog napretka s obzirom na prošlu godinu.

Promjena smjera za euro

Sezona je obilježena oslabljenim eurom i ojačanom funtom. To je bilo utjecalo loše na britanske cijene jer je smanjena konkurentnost u eurozoni - gdje je i namijenjen izvoz britanskih žitarica i uljarica. S druge strane, i funta i euro su slabe naspram dolara koji podupire izvoz na svjetsko tržište i ujednos prečavajući gomilanje zaliha u EU. Zadnjih dana, euro je našao snagu u strahovima koji okružuju sve slabiju deflaciju - što tjera investitore natrag u eurozonu. Većina agencija koje se bave procjenama navele su da je malo vjerojatno da će Grčka izaći iz eurozone.

Ako euro nastavi jačati, mogao bi pomoći britanskim cijenama koje su trenutno pogođene negativnim kretanjima svjetskih cijena. No, moglo bi to ugroziti konkurentnost EU na globalnom tržištu i povećati kompeticiju unutar tržišta.

Foto: depositphotos.com, @Lurin


Povezane biljne vrste

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Ukrajinski usjevi Prosvjed prijevoznika Ukrajinske žitarice Izvoz američke soje Cijene Kukuruz Uljana repica EU tržište IGC


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]