Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenski usjevi
  • 14.01.2014. 13:15

Hoće li nam se osvetiti proljeće u siječnju?

Svaka biljka ima svoje fenofaze razvoja i oni koji su ranije sijali pšenicu, sada s nestrpljenjem priželjkuju da što prije zahladi jer je pšenica na njihovim poljima odavno prešla u fazu busanja

  • 1.059
  • 123
  • 0

Poput ostalih slavonskih ratara, i vukovarsko-srijemski sa zebnjom svakodnevno obilaze polja i nadaju se kako će se vremenske prilike uskoro promijeniti, a temperature postati primjerenije sredini siječnja u kojem se nalazimo, negoli ranom proljeću koje je, ipak još uvijek relativno daleko. Osim što nije dobro za ljude, toplo vrijeme šteti i okolištu i prirodi koja se pod utjecajem viših temperatura počinje buditi, iako joj nije vrijeme. Viši savjetnik za ratarstvo Poljoprivredno savjetodavne službe Vukovarsko-srijemske županije Luka Lešić ističe kako visoke temperature negativno utječu na jesenske ratarske kulture, ali da stanje još uvijek nije zabrinjavajuće.

"Svaka biljka ima svoje fenofaze razvoja i oni koji su ranije sijali pšenicu, sada s nestrpljenjem priželjkuju da što prije zahladi jer je pšenica na njihovim poljima odavno prešla u fazu busanja. Ono što bi sada bilo najgore učiniti je, na polja baciti gnojivo koje bi biljke iz faze busanja vrlo brzo usmjerilo u fazu vlatanja", upozorava Luka Lešić navodeći da kada vlat izađe van, biljke će se, uslijed naglog zahlađenja ili većeg mraza, smrznuti i propasti.

"A ta vlat je u stvari budući klas. I ako se ona smrzne, ode i urod. Doduše, do vlatanja ne dolazi istodobno kod svih jedinki, ali i da strada svaka treća, šteta je za ratara velika", napominje taj stručnjak dodajući kako bi zahlađenje bilo poželjno jer bi smirilo daljnji razvoj biljki i spriječilo prerano vlatanje. Ne treba zaboraviti kako smo ipak još uvijek debelo u zimi iako to temperature ne pokazuju, napominje te kaže kako će za gnojidbu vremena biti krajem veljače i početkom ožujka kada bi usjeve bilo poželjno tretirati sa NPK 20-10-10.


Tagovi

Usjevi Temperature Ratarske kulture Vukovarsko-srijemska županija Zima Proljeće Gnojidba Busanje Vlatanje Luka Lešić


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer