Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarice
  • 29.12.2022. 07:30

Hladni arktički val "užario" burze: Skočile cijene žitarica

Trgovci nastoje procijeniti rizik štete od smrzavanja usjeva u SAD.

Foto: Depositphoto/Ratikova
  • 1.177
  • 110
  • 0

Krajem godine cijene žitarice su naglo porasle. Agrarheute piše da je okidač za takvu situaciju na tržištu žitarica hladni arktički val koji je zahvatio SAD. Temperature do -40ºC mogle bi dovesti do smrzavanja zasijane ozime pšenice što bi jednog od najvećih izvoznika dovelo u nezavidan položaj.

Tržišta budućnosnica su reagirala povećanjem cijena. U Sjedinjenim Državama su porasle za skoro četiri posto i popele se na razinu s početka prosinca.

Cijene pšenice na gotovinskom tržištu:

Val poskupljenja je zahvatio i Europu. Cijene pšenice su od prošlog tjedna porasle za 17 eura, odnosno na 314 eura po toni, a time i na nivo s početka prosinca.

Minusi u termometru povećavaju cijene

Kombinacija loših sjetvenih uvjeta kada nije bilo dovoljno vlage u zemlji poslije sušnog ljeta, i tankog snježnog pokrivača rezultirali su usjevima koji su pojačano osjetljivi na hladno vrijeme. To bi moglo izazvati štetu i smanjiti potencijal prinosa.

Analitičari Agritela očekuju da će tržišta ostati u okruženju visoke nesigurnosti, jer trgovci nastoje bolje procijeniti rizik štete od smrzavanja u SAD. Očekuje se da će proći nekoliko tjedana prije nego što budu dostupni pouzdani rezultati.

U Europi skoro da nema hibernacije usjeva

Na europskom kontinentu zahlađenje početkom prosinca je donijelo manje štete na ozimim usjevima, objavila je prošli tjedan Europska agencija za praćenje usjeva MARS. To je poboljšalo toleranciju na mraz.

U priopćenju se navodi da su manje štete od mraza ograničene na neka područja u centralnoj i istočnoj Njemačkoj i Poljskoj. Drugi analitičari prognoziraju manju vjerojatnoću da će hladnoća u dijelovima Europe nanijeti veliku štetu ozimim usjevima.

U crnomorskom regiji relativno visoke temperature su pogodovale usjevima, koji se zbog vremenskih prilika tamo često siju vrlo kasno.

Manjak kiše uočen je u području Baltičkog mora, u sjevernoj Njemačkoj, u Poljskoj, na jugoistoku Španijolske i u Turskoj. To još nije imalo značajnijeg utjecaja na ozime žitarice. Sušni uvjeti su zabilježeni u sjeverozapadnoj Italiji i širom regije Magreba što dovodi do odgađanja sjetve.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Tržište žitarica Cijene pšenice Pšenica Tržište budućnosnica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/