Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište uljarica
  • 23.03.2022. 15:00

Gotovo 1.000 eura za tonu uljane repice

Skoro polovica uvoza repice dolazi iz Ukrajine. Za očekivati je da će sjetva ove ratarske kulture u toj zemlji krajem ljeta biti komplicirana

Foto: Depositphotos/weha
  • 710
  • 144
  • 0

Pravi kaos se odigrava na tržištu uljane repice. Cijene i dalje rastu, nakon što su u prethodna tri trgovačka dana porasle za oko 70 eura. Predviđeni svibanjski ugovor je u utorak popodne uvršten u kontinuirano trgovanje po cijeni od 980 eura po toni što je tek nešto ispod granice od 1000 eura, izvijestio je Agrarheute. Novom žetvom trgovalo se po cijeni od 778,50 eura za tonu.

Kretanje cijena uljane repice na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište > Uljana repica

Za očekivati je da će sjetva ove ratarske kulture u Ukrajini krajem ljeta 2022. biti komplicirana s obzirom na rat te nestašicu inputa i goriva. 

Skoro polovica uvoza repice dolazi iz Ukrajine

Analitičar kompanije Agritel je rekao da cijene uljane repice rastu u periodu općenitog rasta cijena biljnog ulja kao i sirove nafte. Među njima je i suncokretovo budući da su Rusija i Ukrajina dva vodeća proizvođača te uljarice u svijetu. Samo Ukrajina izvozi više od 50 posto suncokretovog ulja. Nezahvalno je predviđati dalji razvoj situacije u svjetlu trenutnih događanja.

U ovoj marketinškoj godini, do 13. ožujka, Europljani su uvezli ukupno oko 3,7 milijuna tona uljane repice. Oko 1,6 mil. t ili 44 posto dolazi iz Ukrajine, a 1,2 mil. t ili 34 posto iz Australije. Iz Kanade je uvezeno 15 posto, a manje količine su stigle iz Moldavije i Srbije.

Najveći europski uvoznik je Nizozemska, čiji uvoz trenutno iznosi oko 833.000 tona. Njemačka je do sada uvezla 795.000 t iz trećih zemalja, a Francuska 782.000 t.

Manji uvoz iz Južne Amerike

Situaciju je dodatno zakomplicirala veća argentinska izvozna carina na sojinu sačmu i ulje. Indonezija je odlučila povećati ih kako bi osigurala svoje domaće tržište. U Brazilu se očekuje manji prinos uljane repice. Lokalna poljoprivredna uprava Conab smanjila je procjenu žetve brazilske soje za dodatnih 2,7 milijuna tona na 122,8 mil. t u odnosu na prethodnu godinu kada je prinos žetve bio 138,1 mil. t.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Nestašica ulja Cijena repice Poskupljenje Uvoz repice Ulje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.