Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Petrokemija
 • 22.03.2016. 07:30

Gnojiva na bazi sumpora za sve kulture

PETROKEMIJas i ASN primjenjuju se predsjetveno i u prihrani u količini koja ovisi o potrebi svake pojedine kulture, intenzitetu i namjeni proizvodnje, očekivanom prinosu, vremenu primjene i prirodnoj plodnosti tla.

 • 1.682
 • 45
 • 0

PETROKEMIJas i ASN dva su nova vrlo vrijedna i kvalitetna proizvoda kojima je Petrokemija d.d. proširila svoj proizvodni program. Oba proizvoda uz dušik (N) sadrže i sumpor (S) vrlo važno hranivo koje u biljci povećava sadržaj proteina, ulja, aminokiselina, škroba i suhe tvari.

Sumpor povećava otpornost biljaka na sušu i niske temperature, pospješuje formiranje kvržica na korijenju mahunarki, što se odražava na boljoj fiksaciji dušika iz zraka te je građevni dio aromatičnih spojeva koji daju karakteristične mirise i okuse pojedinim kulturama (aromatski efekt).

Značajna svojstva novih gnojiva

PETROKEMIJas je po kemijskom sastavu granulirani amonijev sulfat koji sadrži 20 % dušika (N) u amonijskom i 24 % sumpora (S) u sulfatnom obliku. U usporedbi s ostalim dušičnim gnojivima ima najmanju tendenciju vezanja atmosferske vlage i može se čuvati ili skladištiti na temperaturi i do 50 Co te ima vrlo dobru skladišnu sposobnost.

ASN je amonij sulfonitrat u granuliranom obliku koji sadrži 26 % dušika (N) od čega je 20 % u amonijskom i 6 % u nitratnom obliku te sadrži i 15 % ukupnog sumpora. Oba gnojiva su potpuno vodotopiva i hranjiva u njima su lako pristupačna biljkama.

Zbog sadržaja amonijskog oblika dušika, usvajanje fosfora, a posebice sumpora je značajno pojačano te su ekološki prihvatljivija gnojiva jer se amonijski dušik privremeno veže na čestice tla te su otporna na gubitke ispiranjem, isparavanjem i denitrifikacijom. Ujednačene su granulacije što je vrlo bitno zbog ravnomjernog raspodjeljivanja po proizvodnoj površini, sipka, otporna na sljepljivanje i ne dolazi do prašnjenja prilikom njihove primjene.

Primjena gnojiva PETROKEMIJas-a i ASN-a

Primjenom na alkalnim tlima dolazi do izražaja njihov pozitivni učinak na snižavanje visokog pH jer većina poljoprivrednih kultura bolje uspijeva na blago do umjereno kiselim tlima.

Na alkalnim tlima pozitivan je njihov učinak i na oslobađanje fosfora iz teško topivih kalcijevih fosfata te utječu i na oslobađanje blokiranih mikroelemenata poput bora (B), cinka (Zn), mangana (Mn) i željeza (Fe) koja su teško pristupačna na takvim tlima.

Gnojiva za sve poljopivredne kulture

PETROKEMIJas i ASN primjenjuju se u gnojidbi svih poljoprivrednih kultura, međutim posebice su namijenjeni za određene kulture:

 • koje u ishrani zahtijevaju veću količinu sumpora kao što su: uljarice; uljana repica, suncokret, soja, uljna tikva i maslina te kupusnjače; cvjetača, kupus, brokula i kelj pupčar
 • koje više vole amonijski nego nitratni oblik dušika, to su krumpir, šećerna repa, krmno bilje
 • koje bolje uspijevaju na umjereno do blago kiselim tlima, to su rajčica, mrkva, peršin, repa, rotkvica, tikvice, kupine, maline, borovnice
 • leguminoze (mahunarke) usvajaju iz tla puno sumpora radi boljeg formiranja kvržica na korjenu
 • lukovičasto povrće i začinsko bilje s naglašenom potrebom za sumporom glede izražajnosti aromatičnih svojstava
 • kukuruz i strne žitarice za povećanje sadržaja proteina u zrnu
 • vinovu lozu i voćke zbog njegovog utjecaja na povećanje suhe tvari u plodovima

Primjenjuju se predsjetveno i u prihrani u količini koja ovisi o potrebi svake pojedine kulture, intenzitetu i namjeni proizvodnje, očekivanom prinosu, vremenu primjene i prirodnoj plodnosti tla. Okvirno, u pojedinačnom obroku može se primijeniti 200 do 300 kg/ha PETROKEMIJas-a ili 150 do 250 kg/ha ASN-a.

PETROKEMIJas i ASN predstavljaju bogat izvor dva važna hraniva u ishrani poljoprivrednih kultura, dušika i sumpora koji su odmah dostupni biljci te su uz stabilna fizikalna i kemijska svojstva zauzela poziciju neizostavnog gnojiva u gnojidbi poljoprivrednih kultura.


Tagovi

Petrokemija Gnojidba Gnojivo PETROKEMIJas ASN gnojivo


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #Selo Popodnevni odmor🐥😊