Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pro-Eco
  • 28.09.2015. 18:20

Gnojidba ozimih žitarica u eko uzgoju

Za dobru i kvalitetnu gnojidbu preporučuje se upotreba organskih i organsko-mineralnih gnojiva.

  • 936
  • 45
  • 0

Gnojidba je izuzetno važna agrotehnička mjera u proizvodnji ozimih žitarica, a količina uvelike ovisi o stanju tla, predkulturi i planiranim prinosima te potencijalnim mogućnostima proizvodnih sorti. Za dobru i kvalitetnu gnojidbu preporučuje se upotreba organskih i organsko-mineralnih gnojiva, dobivenih posebnom tehnologijom enzimatske hidrolize, koja organske izvore hranivih tvari pretvara u gnojiva sa sporim otpuštanjem.

Gnojidba tla

Gnojiva sadrže sva hraniva potrebna kulturi, kroz cijeli razvojni ciklus, dostupna samo jednom primjenom u jesen ili dvije primjene, prvom u jesen, a drugom na kraju zime. Sadrže i prirodni dušik koji se polako u tlu otpušta mikrobiološkom aktivnošću, a karakterizira ga velika učinkovitost i potpuna iskoristivost.

Fosfor i kalij su također važni elementi gnojidbe za dobru proizvodnju i kvalitetan prinos pa postoje formulacije s povećanim sadržajem tih elemenata.

Sačuvajte plodnost tla i ekonomsku dobit

Programom racionalne gnojidbe mora se osigurati povrat hraniva iznesenih predkulturom kako bi se sačuvala plodnost tla i ekonomska dobit. Nakon skidanja predkulture sljedi obrada tla i gnojidba koja ovisi o samoj predkulturi, o količini biljne mase ostale nakon nje te količini biljnih ostataka koje obradom unosimo u tlo.

Gnojiva preporučena za gnojidbu ozimih žitarica su:

  • GRANOSANO EVO 6:16:0
  • PROECO 5:10:10
  • PROGRES MICRO 6:5:13
  • PROECO 21 NPK 7:7:7
  • FERTORGANICO 11:0:0
  • FERTIL SUPERNOVA 12,5

Granosano evo 6:16:0 sadrži sporo otpuštajući dušik i prirodni fosfor. Pogodan je za kisela tla koja su vrlo često deficitarna fosforom. Proeco 5:10:10 je organsko-mineralno gnojivo s povećanim sadržajem fosfora i kalija, a sadrži i vrlo brzo raspoloživ dušik i minerale za masline, voćke, vinovu lozu, žitarice i povrće. Progres micro 6:5:13 je gnojivo koje uz NPK sadrži magnezij, sumpor i izbalansirane mikroelemente kao što su bor, željezo, mangan i cink.

Proeco 21 NPK 7:7:7 sadrži vrlo brzo raspoloživ dušik, i minerale za voćke, vinovu lozu, masline, povrće i žitarice. Fertorganico je organsko dušično gnojivo s dugoročnim otpuštanjem, od 6-8 mjeseci, za jednakomjernu i konstantnu opskrbu dušikom. Idealno je za jednokratno apliciranje u jesen ili zimi, kako bi se nadoknadila ukupna potreba kulture za dušikom. Fertil Supernova je organsko dušično gnojivo koje sadrži 12,5% dušika, a vrijeme primjene je kraj zime i u proljeće (period otpuštanja dušika je 40 dana).

Bogat izbor gnojiva za ekološki uzgoj

Gnojiva omogućuju primjenu svih hranivih tvari u vrijeme sjetve, ali i njihovu prilagodbu (osobito dušika) primjenom tekućih organskih dušičnih gnojiva npr. folijarnim tretiranjem Ilsaminom N90 u proljeće. Gnojiva mogu biti raspoređena tako da se sva unesu jednom aplikacijom neposredno prije sjetve odnosno za vrijeme sjetve ili u dvije aplikacije, a u tom se slučaju unos NPK i NP gnojiva preporuča u jesen, a dušično gnojivo, Fertil supernova 12,5, na kraju zime ili u proljeće.

Analizom tla do optimalne količine gnojiva

Da bi se odredila optimalna količina gnojiva, formulacije i njihova kombinacija, svakako se preporučuje napraviti i analizu tla. Na osnovu analize mogu se kombinirati gore navedena gnojiva ovisno da li želimo popraviti izraženi nedostatak pojedinih elemenata, popravljati sadržaj humusa ili osigurati elemente potrebne za kvalitetan rast i razvoj biljaka i dobar prinos. Gnojiva su dostupna u pakiranjima od 25 kg, a oblik granula čini ih pogodnim za širokopojasno iznašanje putem rasipača gnojiva.

Za više informacija o gnojivima kao i za sve dodatne savjete obratite se stručnjacima iz tvrtke Pro-eco na jedan od niže navedenih kontakata.​


Tagovi

Pro-eco Gnojidba Ozime žitarice Gnojidba ozimih žitarica Kvalitetna gnojidba Ekološki uzgoj Ekološka gnojidba Organska proizvodnja Granosano evo Proeco Progres micro Fertorganico Fertil supernova Ilsamin Dušično gnojivo Analiza tla


Partner

Pro-eco d.o.o.

Varaždinska 40c, 42220 Novi Marof, Hrvatska
tel: 042/408-560, e-mail: proeco@proeco.hr web: https://www.proeco.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?