• Pro-Eco
  • 28.09.2015. 18:20

Gnojidba ozimih žitarica u eko uzgoju

Za dobru i kvalitetnu gnojidbu preporučuje se upotreba organskih i organsko-mineralnih gnojiva.

  • 910
  • 45
  • 0

Gnojidba je izuzetno važna agrotehnička mjera u proizvodnji ozimih žitarica, a količina uvelike ovisi o stanju tla, predkulturi i planiranim prinosima te potencijalnim mogućnostima proizvodnih sorti. Za dobru i kvalitetnu gnojidbu preporučuje se upotreba organskih i organsko-mineralnih gnojiva, dobivenih posebnom tehnologijom enzimatske hidrolize, koja organske izvore hranivih tvari pretvara u gnojiva sa sporim otpuštanjem.

Gnojidba tla

Gnojiva sadrže sva hraniva potrebna kulturi, kroz cijeli razvojni ciklus, dostupna samo jednom primjenom u jesen ili dvije primjene, prvom u jesen, a drugom na kraju zime. Sadrže i prirodni dušik koji se polako u tlu otpušta mikrobiološkom aktivnošću, a karakterizira ga velika učinkovitost i potpuna iskoristivost.

Fosfor i kalij su također važni elementi gnojidbe za dobru proizvodnju i kvalitetan prinos pa postoje formulacije s povećanim sadržajem tih elemenata.

Sačuvajte plodnost tla i ekonomsku dobit

Programom racionalne gnojidbe mora se osigurati povrat hraniva iznesenih predkulturom kako bi se sačuvala plodnost tla i ekonomska dobit. Nakon skidanja predkulture sljedi obrada tla i gnojidba koja ovisi o samoj predkulturi, o količini biljne mase ostale nakon nje te količini biljnih ostataka koje obradom unosimo u tlo.

Gnojiva preporučena za gnojidbu ozimih žitarica su:

  • GRANOSANO EVO 6:16:0
  • PROECO 5:10:10
  • PROGRES MICRO 6:5:13
  • PROECO 21 NPK 7:7:7
  • FERTORGANICO 11:0:0
  • FERTIL SUPERNOVA 12,5

Granosano evo 6:16:0 sadrži sporo otpuštajući dušik i prirodni fosfor. Pogodan je za kisela tla koja su vrlo često deficitarna fosforom. Proeco 5:10:10 je organsko-mineralno gnojivo s povećanim sadržajem fosfora i kalija, a sadrži i vrlo brzo raspoloživ dušik i minerale za masline, voćke, vinovu lozu, žitarice i povrće. Progres micro 6:5:13 je gnojivo koje uz NPK sadrži magnezij, sumpor i izbalansirane mikroelemente kao što su bor, željezo, mangan i cink.

Proeco 21 NPK 7:7:7 sadrži vrlo brzo raspoloživ dušik, i minerale za voćke, vinovu lozu, masline, povrće i žitarice. Fertorganico je organsko dušično gnojivo s dugoročnim otpuštanjem, od 6-8 mjeseci, za jednakomjernu i konstantnu opskrbu dušikom. Idealno je za jednokratno apliciranje u jesen ili zimi, kako bi se nadoknadila ukupna potreba kulture za dušikom. Fertil Supernova je organsko dušično gnojivo koje sadrži 12,5% dušika, a vrijeme primjene je kraj zime i u proljeće (period otpuštanja dušika je 40 dana).

Bogat izbor gnojiva za ekološki uzgoj

Gnojiva omogućuju primjenu svih hranivih tvari u vrijeme sjetve, ali i njihovu prilagodbu (osobito dušika) primjenom tekućih organskih dušičnih gnojiva npr. folijarnim tretiranjem Ilsaminom N90 u proljeće. Gnojiva mogu biti raspoređena tako da se sva unesu jednom aplikacijom neposredno prije sjetve odnosno za vrijeme sjetve ili u dvije aplikacije, a u tom se slučaju unos NPK i NP gnojiva preporuča u jesen, a dušično gnojivo, Fertil supernova 12,5, na kraju zime ili u proljeće.

Analizom tla do optimalne količine gnojiva

Da bi se odredila optimalna količina gnojiva, formulacije i njihova kombinacija, svakako se preporučuje napraviti i analizu tla. Na osnovu analize mogu se kombinirati gore navedena gnojiva ovisno da li želimo popraviti izraženi nedostatak pojedinih elemenata, popravljati sadržaj humusa ili osigurati elemente potrebne za kvalitetan rast i razvoj biljaka i dobar prinos. Gnojiva su dostupna u pakiranjima od 25 kg, a oblik granula čini ih pogodnim za širokopojasno iznašanje putem rasipača gnojiva.

Za više informacija o gnojivima kao i za sve dodatne savjete obratite se stručnjacima iz tvrtke Pro-eco na jedan od niže navedenih kontakata.​


Tagovi

Pro-eco Gnojidba Ozime žitarice Gnojidba ozimih žitarica Kvalitetna gnojidba Ekološki uzgoj Ekološka gnojidba Organska proizvodnja Granosano evo Proeco Progres micro Fertorganico Fertil supernova Ilsamin Dušično gnojivo Analiza tla


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pozdrav svima ;)