Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gnojidba
  • 18.12.2018. 09:00

Gnojidba, njega i prihrana uljane repice

Kod određivanja količine i odnosa mineralnih gnojiva u ishrani uljane repice neophodno je napraviti kemijsku analizu tla. Razliku između količine hranjiva koju biljci osigurava tlo i potrebe biljke za određeni prinos potrebno je nadoknaditi gnojidbom.

Foto: Bigstockphoto/NadyZima_klgd
  • 563
  • 46
  • 0

Uljana repica prodire duboko u tlo, te je osjetljiva na plitko obrađenu mekotu ili na plitki tvrđi i nepropusni sloj. Korijen uljane repice zahtijeva više kisika od korijena žitarica, stoga tla na kojima se voda zadržava i kraće vrijeme tijekom kišnih razdoblja, ne odgovaraju njenom uzgoju.

Kod određivanja količine i odnosa mineralnih gnojiva u ishrani uljane repice neophodno je napraviti kemijsku analizu tla. Razliku između količine hranjiva koju biljci osigurava tlo i potrebe biljke za određeni prinos potrebno je nadoknaditi gnojidbom.

Podjela gnojidbe uljane repice

Uljana repica se sije uglavnom krajem kolovoza, s osnovnim ciljem da usjev u jesen razvije što više zelene nadzemne mase i korijenovog sustava. Česta je pojava da se članci epikotila izduže već u jesen na 10 i više cm, uslijed čega pup stoji visoko iznad zemlje i izložen je hladnim vjetrovima. Ovo se događa zbog grešaka u tehnologiji proizvodnje: prerane sjetve, prevelike gustoće sklopa, prekomjerne količine dušika u jesenskoj gnojidbi. Uz “prebujnost” opasno je da mlade i preslabe biljke, uslijed prekasne sjetve uđu u zimu i da izmrznu. Kod niskih temperatura redovito dolazi do oštećenja lisne mase, ali ako je ona dobro razvijena, štiti vegetacijski pup koji je presudan za ostvarenje poželjnog sklopa. U slučaju ugibanja čitavih biljaka prorjeđuje se sklop, preostale biljke se intenzivno granaju, komuške nejednolično dozrijevaju, što umanjuje prinos, povećava vlagu i primjese.

Gnojidba uljane repice može se podijeliti na osnovnu, predsjetvenu (neposredno prije sjetve) gnojidbu i gnojidbu prihranjivanjem granuliranim ili tekućim mineralnim gnojivima s mikrohranjivima (npr. Fertina R) koja se primjenjuje u vegetaciji pred stadij cvatnje. Gnojidba u osnovnoj obradi tla se obavlja krajem ljeta i tada se mineralno gnojivo zaorava na punu dubinu oranja. Oranjem se gnojivo unosi u dublje slojeve tla, tako da su biljke kroz vegetaciju osigurane potrebnim biljnim hranjivima. Time se biljke potiče na razvoj korijena u dublji sloj tla gdje ima dosta vlage i same su biljke otpornije na sušu.

Uljanoj repici su u proljeće neophodne veće količine dušika za ubrzani rast i razvoj. U osnovnoj obradi tla potrebno je unijeti kompleksna mineralna gnojiva NPK 7–20–30, NPK 5–15–30 ili PK 20-30 i zaorati u količini 500 – 600 kg/ha. Od ukupne količine dušika u jesen treba primijeniti 1/3 dušika predsjetveno (do 60 kg N/ha), tako da se zatanjura 80-100kg/ha UREE, a preostale 2/3 dušika primijeniti u prihrani uljane repice od ukupno predviđenih dušičnih gnojiva. Prihrana se može obaviti jedanput ili u dva puta. Ako se prihranjuje dva puta veći obrok dušika treba primijeniti u prvoj prihrani. Najbolji oblik dušika za prihranu je amonijsko-nitratni, odnosno KAN u količini 150-250 kg/ha. Prvu prihranu potrebno je obaviti odmah u početku kretanja vegetacije u proljeće.

Regeneracija usjeva nakon zime

Time se pospješuje regeneracija usjeva nakon zime. Druga se prihrana obavlja neposredno prije faze pupanja, obično 2-3 tjedna nakon prve prihrane. Na taj način se postiže veća fotosintetska aktivnosti u fazi intenzivnog porasta. Dobra ishranjenost usjeva u ovoj fazi osigurat će da se što veći broj zametnutih pupova oplodi i razvije plod - komušku.

Dvokratna prihrana nema velikih prednosti u odnosu na jednokratnu prihranu, osim u slučaju da nakon prve prihrane padnu obilne ili dugotrajne oborine koje na lakšim i pjeskoviti tlima isperu dušična hranjiva. U proizvodnji uljane repice prihrana je važna agrotehnička mjera jer se njome značajno može pomoći usjevu repice da se oporavi nakon zimskih stresova.

Autorica: Danijela Glavica-Tominić, dipl. ing. agr


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Uljana repica Gnojidba Ishrana bilja


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]