Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO soja
  • 28.06.2017. 18:00

GMO soju smijemo jesti, ali ne i proizvoditi?!

Veliki rumunjski ratari nameću pitanje licemjerja EU politika kada je u pitanju proizvodnja soje. Tvrde kako gubimo veliki novac zbog loše regulative

  • 3.487
  • 314
  • 0

Proizvodnja soje posljednjih godina postaje top tema kod mnogih ratara. Ista je aktualna i u Rumunjskoj gdje smo imali priliku razgovarati s nekolicinom velikih proizvođača ove kulture. Neki od njih proizvode soju na više tisuća hektara i vide veliku perspektivu ove uljarice, ali i određene nelogičnosti u regulaciji tržišta Europske unije.

Naime EU-28 ne proizvodi dovoljno soje za vlastite potrebe te se velike količine soje uvoze iz SAD-a, Argentine i Brazila, a većina te soje je GMO podrijetla. Podaci govore da se godišnje u EU uveze između 30 do 35 milijuna tona GMO soje, sačme i drugih proizvoda. Na temelju tih premisa farmeri nameću pitanje logike EU regulacije.

EU godišnje na soji gubi 10 milijardi EUR-a?

Znate li što je najvažniji proizvod poljoprivrede? Protein! A soja je upravo zato važna poljoprivredna kultura, jer ima brojne primjene i visoki udio proteina. Rekao je Lucian Buzdugan, direktor rumunjske tvrtke Agricost, koja proizvodi žitarice i uljarice na čak 58.000 hektara. Soja im čini važnu kulturu u plodoredu i imaju je na nekoliko tisuća hektara koje navodnjavaju.

Lucian Buzdugan
Lucian Buzdugan

Proizvodnja GMO soje je jeftinija od konvencionalne i tu cijela EU, a pogotovo naši farmeri, gube veliki novac. Pomnožite 30 milijuna tona sa 350EUR-a pa ćete vidjeti koliki je to iznos, dodaje Buzdugan. U ovoj gruboj računici riječ je o 10 milijardi EUR-a godišnje koji EU troši na uvoz soje s američkog kontinenta.

Ovaj nasad standardne soje koji gledate tretiran je sa 5 različitih pesticida. Kada bi tu bila GMO soja imali bi samo jedan tretman. Jedan umjesto pet. Pa ako uzmemo u obzir i rezidue nisam siguran da je konvencionalna soja na koncu zdravija za potrošače od GMO soje. Glifosat koji je česta tema koristi se u obje proizvodnje, a rezistentnost se izbjegava plodoredom, s tim nemamo problema. To je problem u Americi gdje ne rade rotaciju usjeva, situaciju opisuje Buzdugan.

Zašto smijemo jesti GMO soju, a ne smijemo ju proizvoditi?

Ne vidim smisao da možemo tu istu GMO soju jesti, a ne i proizvoditi. Regulativa EU je u tom smislu licemjerna i loša za Europske farmere. Imamo dobre preduvjete za proizvodnju soje i smeta mi da tu prednost ne možemo iskoristiti, kaže Arnaud Perrein, Francuz koji vodi veliku tvrtku Sopema Agriculture (3.900 hektara ratarskih usjeva) i predsjednik je rumunjskog udruženja uzgajivača kukuruza (APPR).

Arnaud Perrein
Arnaud Perrein

Procjenjuje se da Rumunjska ove godine ima soje na 165.000 hektara površine, a siguran sam da imamo potencijal širiti proizvodnju do 1 milijun hektara.

Soja ima kontinuitet proizvodnje, rast potražnje koji drži dobru cijenu i ne vidim razlog zašto ne bi povećavali količine u EU. Dodatno, važna je i njena uloga u plodoredu naših oranica.

Ako ne žele GMO soju na tlu Europe, neka zabrane i njen uvoz u EU ili neka nama daju mogućnost da uzgajamo pod istim uvjetima. Jer ovo je smiješno!, zeključuje Gavrila Tuchilus direktor kompanije Agrimat Matca.

Gavrila Tuchilus
Gavrila Tuchilus

Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Soja GMO soja Uvoz EU-28 Rumunjska


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?