Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO pšenica
  • 10.03.2023. 15:00

GMO pšenicu će sijati u Brazilu i Argentinu - slabi strah od genetski modificiranih usjeva?

Cilj je promatrati prilagodljivost na tropske uvjete GMO žitarica koje je razvila argentinska biotehnološka tvrtka Bioceres Crop Solutions Corp

Foto: Depositphoto/g215
  • 667
  • 41
  • 0

Brazilska Agencija za istraživanja u poljoprivredi Embrapa planira proširiti testiranje niza genetski modificirane pšenice otporne na sušu, piše Reuters. Jorge Lemainski, šef istraživanja, rekao je da osim testiranja transgenih materijala u regiji Cerrado, planiraju sjetvu u državi Minas Gerais. Cilj je promatrati prilagodljivost na tropske uvjete GMO žitarica koje je razvila argentinska biotehnološka tvrtka Bioceres Crop Solutions Corp

Istraživači će moći vidjeti kako se biljke ponašaju u različitim uvjetima. Idealno vrijeme sjetve za testiranje je između 1. ožujka i 10. travnja, ali još uvijek nema dovoljno GMO sjemena za testiranje velikih razmjera.

Sjetva u Argentini

Bioceres će ove godine plasirati genetski modificiranu pšenicu otpornu na sušu u Argentini. Smatraju da strahovi od GMO usjeva slabe, prvenstveno zbog visokih cijena hrane, rata u Ukrajini i suše koja pogađa ratarsku proizvodnju.

Izvršni direktor Bioceresa Federico Trucco rekao je da će kompanija ove godine početi plasirati pšenicu HB4., nakon što je 2020. odobren uzgoj. Rana ispitivanja u Argentini pokazala su da prinosi nadmašuju za 43 posto u sušnim uvjetima u odnosu na klasičan usjev. Veliki podstrek dolazi nakon što je Brazil, najveći kupac argentinske pšenice, dao odobrenje. Sjetva se u ovoj državi obavlja na 3 milijuna ha, uglavnom u južnim državama kao što su Rio Grande do Sul i Parana. Površine za testiranje će povećati za 50 posto.

Širi se po cijelom svijetu?

Osim Brazila, pšenica HB4 dobila je odobrenje za potrošnju u Australiji i Novom Zelandu, kao i u Nigeriji, gdje je dozvoljen unos GMO zrna.

Kompanija želi postići napredak u Sjedinjenim Državama. Ondje su dobili zeleno svjetlo od Uprave za hranu i lijekove, ali čekaju odobrenje američkog Ministarstva poljoprivrede.


Tagovi

GMO pšenica Pšenica HB4 Brazil Argentina Odobrenje za GMO Bioceres


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.