Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prognoza za žitarice
  • 07.03.2023. 15:00

Globalne zalihe žitarica su u padu

Globalne zalihe žitarica će pasti za 1,2 posto u odnosu na njihovu početnu razinu te dosegnuti 844 milijuna tona, predviđa FAO

Foto: Depositphotos/scalatore959
  • 2.428
  • 195
  • 0

U nedavno objavljenom izvješću, Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) objavila je očekivanja od svjetske proizvodnje žitarica u 2022. Naime, podaci se još uvijek prikupljaju i analiziraju, a FAO predviđa proizvodnju veću za 9 milijuna tona te sada ukupna brojka iznosi 2.774 mil. t, što je i dalje 1,3 posto manje u odnosu na prethodnu godinu.

Najveći dio revizije naviše odnosi se na rižu i manjoj mjeri na krupnozrne žitarice.

Zalihe smanjene

Prognoza za globalnu iskorištenost u 2022/23. je skoro nepromijenjena ovog mjeseca. Iznosi 2.780 milijuna tona, što je pad od 0,6 posto ispod nivoa prethodnog perioda. Predviđa se da će ukupna globalna iskorištenost krupnozrnih žitarica pasti.

Kada je riječ o pšenici, ona je revidirana naviše zbog potrošnje u stočnoj hrani. Ukupna prognoza korištenja pšenice za 2022/23. je 779 milijuna tona.

Predviđa se da će globalne zalihe pasti za 1,2 posto u odnosu na njihovu početnu razinu, dostižući 844 mil. t. Bit će potaknuti očekivanim smanjenjem za krupnozrne žitarice i rižu koje nadmašuju rast zaliha pšenice. Pojačan brazilski izvoz kukuruza je dodatno doveo do smanjenja zaliha za 3,2 mili. t za ovaj mjesec.

Pšenica s 306 mil. t u 2022/23. ostaje blizu prošlomjesečne prognoze i ukazuje na porast od 4,1 posto u odnosu na početni nivo. Najveći dio tog povećanja koncentriran je u Kini i Rusiji, iznosi 9 mil. t, odnosno dostigao je 194 mil. t.

Pad trgovanja  

Za svjetsku trgovinu žitaricama u 2022./23. predviđa se pad za 1,8 posto ispod razine 2021./22. na 473 milijuna tona, što je gotovo nepromijenjeno u odnosu na prethodnu prognozu. S očekivanih 223 mil. t, prognoza trgovine krupnozrnim žitaricama za 2022./23. (srpanj/lipanj) još uvijek ukazuje na pad od 3,3 posto u odnosu na razinu 2021./22., potaknuta očekivanim padom globalne trgovine ječmom i sirkom, dok za kukuruz ostaje blizu razine iz 2021./22. 

Predviđa se da će međunarodna trgovina rižom u 2023. iznositi 53 mil. t, što je neznatna promjena u odnosu na veljaču i 5,6 posto slabije od vrhunca iz 2022. 

Za razliku od navedenih, svjetska trgovina pšenicom u 2022./23. (srpanj/lipanj)) trebala bi porasti za 1,1 posto u odnosu na razinu 2021./22.


Povezane biljne vrste

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

FAO Žitarice Kukuruz Pšenica Predviđanja Trgovina Zalihe žitarica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako prepoznati pepelnicu, a kako plamenjaču? Što nam je činiti ako su biljke napadnute, a kako prevenirati ove pojave? Uskoro više!
Foto: Shutterstock/Saad315/Montree Srihawong