Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ugovaranje sezone 2023.
  • 04.04.2023. 12:00

Gdje ne možemo dobiti više od 5 t/ha kukuruza, duhan je najbolji izbor

Veća potpora i otkupna cijena, a računi za plin neće rasti – je li ovo razlog da povećamo proizvodnju duhana?

Foto: Hrvatski duhani
  • 2.714
  • 353
  • 0

Bliži se kraj ugovaranja ovogodišnje sezone proizvodnje duhana. Lani je ugovoreno 2.500 hektara, a ove godine traži se površina više.

Lanjska je sezona bila rekordna, ostvarena je visoka produktivnost od 2.100 kilograma po hektaru, a vrijednost otkupa iznosila je 93 milijuna kuna. Ova je kultura i u krizi pokazala da ima najbolje okruženje za proizvođače - podršku udruga, otkupljivača i regulatora, održana je profitabilnost i opstojnost proizvodnje.

Ovosezonska otkupna cijena bit će viša za 25 posto, u odnosu na lanjsku. Kod oba otkupljivača u Hrvatskoj cijena ne pada, već je svake godine viša što je vrlo motivirajuće, kažu proizvođači s kojima smo razgovarali.

"Državna potpora po kilogramu povećana je na 1,16 eura. Otkupna cijena stalno raste, proizvođači ne mogu biti na gubitku i to je velika prilika za sadnju većih površina ove godine“, rekao je Željko Mikulčić, predsjednik Udruge hrvatskih proizvođača duhana Krupan list, koja okuplja dvjestotinjak poljoprivrednika.

Željko Mikulčić zadovoljan je s uvjetima proizvodnje i poziva poljoprivrednike da sade duhan 

Cilj je zadržavanje postojećih površina, ali i njihovo povećanje zbog proizvodnih uvjeta koje nema ni jedna druga ratarska kultura, pogotovo žitarica čija je cijena pala za 30 posto.

Otkupljivači garantiraju otkup svog proizvedenog duhana, daju 3 eura za treću klasu s isplatom do Božića, kaže Željko.

"Imamo sušnice, zemljište koje još nije posijano i gdje se lako može ući u ovu proizvodnju. Znamo da ta kultura podnosi najlošiju zemlju. Tamo gdje je dobra zemlja i imate 10 do 15 tona kukuruza po hektaru – tu duhan nema što tražiti, ali tamo gdje imamo 5 t/ha je jedina alternativa da proizvedemo dvije do tri tone po hektaru i zaradimo“, objasnio je Mikulčić.

Cijena energenata zamrznuta

Naš sugovornik vjeruje da je to izvrstan poticaj za mlade poljoprivrednike, jer oni koji danas izlaze iz ove proizvodnje ne rade to jer u njoj nema zarade, nego zato što se naša pretežno staračka domaćinstva ne mogu fizički više baviti poljoprivredom.

U šali kaže da u njegovom selu ima puno gospodarstva gdje muž i žena imaju 150 godina, pa se od njih ne može očekivati da ga sade.

Nekad se umjesto ove kulture sadila kamilica, ali njena cijena nije više tako visoka, za razliku od one koju postiže duhan, pa ove godine nema razloga da poljoprivrednici ne uđu u ovu visoko dohodovnu proizvodnju.

Raste otkupna cijena duhana, moguće i povećanje površina

Oni koji su se dosad predomišljali, kaže Željko, ipak idu u ovu proizvodnju jer je država vaučerima i definiranjem cijena energenata pružila neku sigurnost ove godine. Lanjske su duhanari plaćali i do 600 posto veće račune za sušnice, koje ne mogu raditi bez plina ili struje. Sada imaju potvrdu da ti troškovi neće otići u nebesa.

"Vlada je intervenirala u cijene energenata, poticaj je veći, a BAT je ponudio ugovore koje, iskreno, nismo očekivali. Ako se ostvari dobar prinos i kvaliteta, bit ćemo jako zadovoljni“, kazao je Mario Glavaš, proizvođač iz Požeštine i predsjednik Odbora za duhan Hrvatske poljoprivredne komore.

On obrađuje stotinjak hektara ratarskih kultura, među kojima i ovu, za koju kaže da će ove godine saditi na većoj površini.

Što se posla tiče, Mario ističe da se više isplati raditi 15 hektara duhana nego 50 ha žitarica s mehanizacijom, a osim toga, donosi kudikamo veći dohodak od bilo koje ratarske kulture.

Na ruku proizvođačima ide i to što su Hrvatski duhani d.d. pokrenuli investicijski ciklus u proizvodnju radi smanjenja pritiska nedostatka radne snage.

50 posto berbe duhana je mehanizirano

Radnike u poljoprivredi je teško naći, pogotovo za zahtjevni posao berbe ove kulture. Jer bere se rano ujutro, uz rosu i blato, a sušnice se moraju napuniti i treba završiti posao unatoč vremenskm uvjetima poput kiše i leda, kažu naši sugovornici.

Srećom danas je 50 posto berbe mehanizirano. "Hrvatski duhani su izašli u susret proizvođačima kreditirajući nabavu više od 70 mehaničkih berača", napominje Željko, pa ga je svaki proizvođač koji je to želio mogao nabaviti, novi ili polovni.

Mehanički berač duhana uštedio je Željku 120 tisuća kuna

Cijene su bile prihvatljive, pa se novi mogao kupiti za 100 tisuća eura, a polovni između 25 i 50, navodi Mikulčić koji je i sam nabavio stroj za berbu.

"Vjerujte mi, strojni berač se isplati jer je dnevnica 40 eura. Kad smo ručno brali sušnica me koštala 3.500 kuna, a s kombajnom 1.500 kn. Kad podijelite to na 60 sušenja koliko ja trebam godišnje, pa puta 2.000 kn dobijete 120 tisuća kn – a to je velika razlika u startu“, izračunao je Željko Mikulčić, koji se još ne može priviknuti na novu  valutu.

Kombajn ga je koštao 30 tisuća eura s rokom otplate od tri godine. Stroj ulazi u trošak poslovanja, pa je matematika vrlo jasna i tko se želi baviti duhanom može, kaže sugovornik koji smatra da se zbog izvrsnih uvjeta ove godine stignu posaditi dodatne površine.

Nema viškova - sve se proda

Računica za uzgoj je jasna, tim više što prognoze za nisko dohodovne ratarske kulture u narednom razdoblju nisu dobre.

Tržište se okrenulo, cijene svih žitarica padaju, pa će duhan doći do kudikamo većeg izražaja, smatra i predsjednik Odbora za duhan u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori. 

"Čovjek radi ono što mu se isplati. Uz kreditiranje, tvornicu koja nas prati od početka do kraja, ja ću povećati proizvodnju ove godine jer znam što ću dobiti, mogu iskalkulirati prinose, a imamo potpisan dodatak ugovora s BAT-om da će u slučaju bilo kakvog rasta troškova plina i struje, oni namiriti razliku u tom dijelu troška“, kazao je Mario Glavaš.

Na globalnom tržištu duhan je i dalje vrlo traženi proizvod, pa ga otkupljivači mogu lako prodati, ne ostane viškova, napominje te zato smatra da treba motivirati ljude za ulazak u proizvodnju.

Ništa ne košta njime zamijeniti žitarice jer sjetva još nije počela, zaključili su naši sugovornici, pozivajući da im se jave zainteresirani poljoprivrednici koji žele uzgajati ovu visoko isplativu kulturu i zaraditi.


Tagovi

Proizvodnja duhana Ugovaranje sezone duhana 2023. Udruga Krupan list Željko Mikulčić Mario Glavaš Hrvatska poljoprivredna komora Hrvatski duhani


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.