Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja duhana
  • 06.03.2023. 12:00
  • Virovitičko-podravska, Slatina, Virovitica

Raste otkupna cijena duhana, moguće i povećanje površina pod ovom kulturom

Ohrabreni krećemo u novu sezonu, istaknuli su čelnici udruga proizvođača Tabacum i Krupni list.

Foto: Goran Gazdek
  • 1.264
  • 121
  • 0

Nakon uspješnog završetka proizvodne sezone 2022. u kojem je, zbog rasta prosječne otkupne cijene od 27 posto, postignuta rekordna otkupna vrijednost proizvedenog duhana, proizvođači i organizatori proizvodnje započeli su s ugovaranjem nove sezone. Lani je proizvođačima isplaćeno rekordnih 93 milijuna kuna što je 12 milijuna kuna više nego godinu prije.

Proizvođačke udruge Krupan list i Tabacum zajedno s organizatorima proizvodnje, Hrvatskim duhanima, proizvođačima su na terenskim sastancima prezentirali okvir proizvodnje za ovu godinu. Najveći izazov je visok rast proizvodnih troškova, od čega najviše troškova energenata. Trošak sušenja plinom, uz Vladine mjere subvencije, porastao je gotovo 120 posto, a strujom približno 80 posto, što je veliki udar na  proizvođače.

Naglasili su da je u vrijeme inflacije i energetske krize izrazito važno da i organizatori proizvodnje, lokalne zajednice i Ministarstvo poljoprivrede podupru proizvodnju kako bi osigurali njenu opstojnost i dugoročnost. Proizvođači su pozdravili najavljeno dodatno povećanje otkupne cijene za 25 posto, kao i najavljeni rast potpore po kilogramu duhana tipa Virginija u sklopu potpora kroz Program državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi.

"Prošla godina je bila izuzetno izazovna za sve proizvođače jer tako visoko povećanje troškova sami nisu mogli amortizirati. Zato smo iznimno zadovoljni suradnjom i realizacijom u otkupu, kako s organizatorima proizvodnje, tako i s Ministarstvom poljoprivrede, jer smo od obje strane dobili konkretnu potporu koja je omogućila opstojnost proizvodnje“, kaže predsjednik Udruge Tabacum Mihael Čolak.

Srpanjska sadnja duhana - cilj je smanjiti troškove proizvodnje i povećati prihod

Dodao je kako ohrabreni kreću u novu sezonu u kojoj se nadaju da će uz još bolju suradnju u kriznim uvjetima uspjeti ne samo sačuvati površine pod proizvodnjom već ih i dodatno povećati.
Duhansko gospodarstvo Hrvatske pridonosi državnom proračunu gotovo šest milijardi kuna godišnje, direktno i indirektno zapošljava deset tisuća ljudi, a uz servisne djelatnosti i više od 15 tisuća. Malo je, istaknuli su, poljoprivredne proizvodnje koja je dio tako velikog gospodarskog sektora. Također je jedna od najvažnijih domaćih poljoprivrednih kultura na razini Europske unije obzirom da čini oko šest posto ukupne proizvodnje ove kulture u EU.

"Ona je i jedna od najbolje organiziranih poljoprivrednih proizvodnji, a prednosti takvog stabilnog proizvodnog sustava najbolje se pokazuju u razdoblju poremaćaja, poput prošlogodišnjeg višestrukog povećanja troškova energije koji čine značajan udio u ukupnim troškovima proizvođača”, izjavio je Imad Ud-Din Muhammad, direktor Hrvatskih duhana dodajući da su zahvaljujući pravovremenoj reakciji, kvalitetnoj komunikaciji i suradnji s proizvođačima i proizvođačkim udrugama, ali i razumijevanju resornog ministarstva, i u tim ekstremnim uvjetima osigurali kvalitetne uvjete za proizvodnju, te osigurali konkurentan okvir za proizvodnju s kojim kreću u ugovaranje sljedeće proizvodne sezone.

Visoka produktivnost

Prošle je sezone ostvarena i visoko produktivnost od gotovo 2.100 kg duhana po hektaru što je, ocjenjuju u tvrtki, visoka produktivnost, i unutar globalnog BAT sustava. Očekuje se zadržavanje proizvodnje na prošlogodišnje ugovorene površine od 2.500 hektara.   

”On je izuzetno važan za ovaj dio Slavonije i Podravine i ne postoji niti jedna kultura koja bi ga po važnosti za gospodarstvo mogla zamijeniti. Zato je važno da smo kao proizvođači prošle godine dobili poticaj koji nam je pomogao da iznesemo sezonu, da ne prekidamo pokrenuta nužna ulaganja u nove tehnologije i modernu opremu i da sada imamo izvjesnost kod ugovaranja nove sezone”, napominje Željko Mikulčić, predsjednik Udruge hrvatskih proizvođača duhana Krupan list.


Povezana biljna vrsta

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duhan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i 2 %,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Duhan Proizvodnja duhana Nova sezona Udruga Tabacum Udruga Krupan list Mihael Čolak Željko Mikulčić Imad Ud-Din Muhammad


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]