Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europsko tržište pšenice
  • 02.08.2016. 12:00

Francuski poljoprivrednici pred katastrofom

Štete na usjevima pšenice su u središnjim i sjevernim regijama Francuske najveće, a situacija je prema izjavama nadležnih, vrlo ozbiljna.

  • 5.026
  • 252
  • 0

Francuski poljoprivrednici očekuju jednu od lošijih sezona što se pšenice tiče. Prinosi će biti najniži u posljednjih 10 godina, i to zahvaljujući vremenskim uvjetima. Naspram prošle godine, prinosi su pali za čak 26%, piše Farmers Weekly.

Vlažno vrijeme između svibnja i lipnja osiguralo je podlogu za bolesti i štetnike. Štete su u središnjim i sjevernim regijama Francuske najveće, a situacija je prema izjavama nadležnih, vrlo ozbiljna.

Proizvođači se suočavaju sa katastrofom koju je teško i zamisliti, a negdje su prinosi meke pšenice i do tri puta manji od prosjeka. Štete su vidljive na svim usjevima i nema proizvođača koji nije na gubitku ove sezone.

Nedovoljno razvijena pšenica

Nedostatak sunčeve svjetlosti tijekom perioda nalijevanja zrna spriječilo je žitarice od rasta. Kao rezultat, prinos meke pšenice u Francuskoj očekuje se na tek 30 milijuna tona ove godine, za 26% manje od rekordnih 41 milijuna tona prošle godine.

To znači da će se proizvođači morati boriti kako bi zadovoljili zahtjeve mlinara za određenom kvalitetom pa bi pšenica mogla završiti u stočnoj hrani. Moguće je da će biti i potrebe za uvozom kvalitetne pšenice za mlinsku industriju.

Francuska će uvoziti pšenicu za mlinsku industriju?

Premije za takvu pšenicu porasle su u prošlih nekoliko tjedana, djelomično kao rezultat slabih francuskih prinosa (za £4/t u prosjeku i sada iznose £143/t). Cijene stočne pšenice digle su se za £1.50/t na £113.50/t.


Tagovi

Europsko tržište pšenice Francuska Prinos Katastrofa


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije