Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 05.07.2015. 14:30

Europski farmeri prizivaju kišu!

Prognoze prinosa najvažnije krušarice i ostalih žitarica važnih za prehrambenu industriju na području 28 EU zemlja padaju uslijed zabrinjavajuće suše.

Foto: depositphotos.com,
  • 760
  • 101
  • 0

Prognoze prinosa najvažnije krušarice i ostalih žitarica važnih za prehrambenu industriju na području 28 EU zemlja padaju uslijed zabrinjavajuće suše i nedostatka padalina. Procijenjene vrijednosti su ispod prošlogodišnjih prinosa, ali i dalje iznad petogodišnjeg prosjeka, kažu analitičari.

Unatoč zabrinutosti, postoji mogućnost za visoku proizvodnju, no nastavak sušnog vremena produbit će brigu.

Niži prinosi za EU, ali iznad petogodišnjeg prosjeka

U najnovijem Biltenu iz Europske komisije, prognoze prinosa žitarica za 2015. u EU-28 (pšenicu, ječam i kukuruz) niže su nego u sezoni 2014. Ukupni prinos pšenice u 2015. godini vezan je na 5.62t/ha, što je za 4,8% manje s obzirom na prošlu godinu, iako je još uvijek 3,3% iznad trenutnog petogodišnjeg prosjeka. Za Veliku Britaniju, prognoza ukupnog prinosa pšenice je na 8.14t/ha, što je pad za razliku od 8.58t/ha u 2014. godini, ali i dalje iznad petogodišnjeg prosjeka.

Ukupna količina proizvedenog ječma u EU se predviđa na 4.65t/ha, dok je za kukuruz to nešto veća brojka 7.22 t/ha. Iako su obje vrijednosti niže u odnosu na prethodnu godinu (5,1% i 10,1%), slično kao i kod pšenice. Obje prognoze su i dalje 2,8% i 3% iznad trenutnog petogodišnjeg prosjeka.

Unatoč zabrinutosti oko vremenskih uvjeta koji su ispod optimalnih diljem Europe, Komisija i dalje ukazuje na visoku proizvodnju. Međutim, ovog tjedna ćemo trebati prognoze sa obiljem padalina u dijelovima zapadne i središnje Europe kako bi se izbjegli bilo kakvi daljnji rezovi.

Foto: depositphotos.com, @ginasanders


Povezane biljne vrste

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

EU 28 Niži prinosi Ječam Kukuruz Krušarica Padaline Sušno vrijeme Velika Britanija Petogodišnji prosjek Prognoze Svjetsko tržište žitarica Suša Nepogoda


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)