• Uljana repica
  • 05.07.2020. 15:00

EU očekuje najlošiju žetvu uljane repice unazad 14 godina?

Najveći razlog pada je suša u travnju i svibnju, a nakon toga, jaka kiša koja je pala u lipnju nanijela je velike štete ovoj uljarici.

Foto: JumpStory
  • 478
  • 43
  • 0

Poljoprivrednici bi ove godine mogli imati najlošiju žetvu uljane repice, sličnu onoj iz 2006. godine, najavljuju analitičari Strategie Grains. Iako njihovi podaci nisu 100% točni, činjenica da je Europska komisija objavila slične prognoze da naslutiti kako će se ovaj loš scenarij uistinu i dogoditi. 

Kiša i kukci glavni problem

Bez Velike Britanije, u kojoj će se također žetva smanjiti s 1,75 na 1,27 milijuna tona zbog značajnog smanjena površina, prinosi uljane repice u Europskoj uniji prema Grainsu predviđaju se na 16,5 milijuna tona dok Komisija najavljuje još manje, samo 15,41 mil. t.

Najveći razlog pada, kako piše farmer.pl, su uvjeti koji su negativno utjecali na rast usjeva, odnosno, iznadprosječne temperature kao i nedovoljne količine oborina u travnju i svibnju. Nakon toga, jaka kiša koja je pala u lipnju nanijela joj je velike štete, a također, analitičari tvrde kako su ovu kulturu u velikom dijelu Europe uslijed svih vremenskih uvjeta napadali i štetnici.

Povećat će se uvoz?

Iako su prve procjene uvoza bile 5,5 milijuna tona, Komisija ga je na temelju zadnjih istraživanja povećala na 6 mil. t. Najvažniji dobavljač europskog tržišta je Ukrajina u kojoj se očekuju novi rekordi, a nakon nje Kanada i Australija. 

IGC prognoza: Svijet očekuje povećanje proizvodnje pšenice i kukuruza

Podsjećamo, i Međunarodno vijeće za žitarice (IGC) nedavno je objavilo svoju prognozu za sveukupne prinose koje je također u padu zbog proljetne suše.

Proizvodnja u svim zemljama članicama, isključujući po prvi put Veliku Britaniju procijenjena je na 128,4 milijuna tona, što je pad u odnosu na prethodnu projekciju od 131,7 mil. tona.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Žetva Suša Padaline Strategie Grains Komisija Uvoz Prinosi


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.