• Proizvodnja žitarica
  • 28.06.2020. 12:00

IGC prognoza: Svijet očekuje povećanje proizvodnje pšenice i kukuruza

Osim pšenice, i svjetska proizvodnja kukuruza nadmašit će očekivanja. Prema najnovijim podacima Vijeća, ona bi trebala biti 1,2 milijarde tona.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 312
  • 24
  • 0

Međunarodno vijeće za žitarice (IGC) povećalo je svoju procjenu svjetske proizvodnje pšenice i kukuruza za 2020.-2021. godinu. Tako bi prema zadnjim predviđanjima ukupna proizvodnja žitarica bila 2,23 milijarde tona, što je povećanje od 7 milijuna u odnosu na prethodne podatke.

Proizvodnja kukuruza nadmašit će očekivanja?

Prema najnovijem izvješću prinosi pšenice bi mogli biti 768 milijuna tona, što je za 6 milijuna tona više u odnosu na prethodnu godinu. Također, poboljšali su izglede proizvodnje u Australiji zahvaljujući obilnoj kiši. Prema prognoziranim pokazateljima, ta bi zemlja mogla imati prinos od 26,2 milijuna tona, što je znatno iznad 15,2 mil. t u prethodnoj godini.

Osim Australije i u Kini bi se mogla ostvariti veća proizvodnja. Prinosi bi ondje mogli biti 135 milijuna tona, što je za oko 2 mil. t više u odnosu na prethodnu sezonu.

Raste svjetska proizvodnja, potrošnja i opskrba pšenicom?

Osim pšenice i svjetska proizvodnja kukuruza nadmašit će očekivanja. Prema najnovijim podacima Vijeća, ona bi trebala biti 1,2 milijarde tona, a kako su predviđene zalihe više nego dovoljne da ispune potražnju, očekuje se prvo stvaranje globalnih rezervi u četiri godine.

Iako je žetva soje u 2019. godini u Indiji, SAD-u, Kanadi i Argentini bila nešto manja od planirane, iz Vijeća su pozitivni i smatraju kako će svjetska proizvodnja biti 364 milijuna tona u 2020.-2021. godini što je malo više od prethodne projekcije od 363 mil. t.

Lošija prognoza za EU

IGC je, međutim smanjio prognozu za Europsku uniju, a kao razlog naveli su suho proljetno vrijeme koje je smanjilo potencijalne prinose.

Tako će proizvodnja u svim zemljama članicama, isključujući po prvi put Veliku Britaniju biti 128,4 milijuna tona, što je pad u odnosu na prethodnu projekciju od 131,7 mil. t.


Tagovi

IGC Proizvodnja Prinos kukuruza Prinos pšenice Australija Prinos soje Prognoze Žitarice Europska unija


Autorica

Lucija Bencaric

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Welcome to our next problem...