Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja žitarica
  • 28.06.2020. 12:00

IGC prognoza: Svijet očekuje povećanje proizvodnje pšenice i kukuruza

Osim pšenice, i svjetska proizvodnja kukuruza nadmašit će očekivanja. Prema najnovijim podacima Vijeća, ona bi trebala biti 1,2 milijarde tona.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 334
  • 24
  • 0

Međunarodno vijeće za žitarice (IGC) povećalo je svoju procjenu svjetske proizvodnje pšenice i kukuruza za 2020.-2021. godinu. Tako bi prema zadnjim predviđanjima ukupna proizvodnja žitarica bila 2,23 milijarde tona, što je povećanje od 7 milijuna u odnosu na prethodne podatke.

Proizvodnja kukuruza nadmašit će očekivanja?

Prema najnovijem izvješću prinosi pšenice bi mogli biti 768 milijuna tona, što je za 6 milijuna tona više u odnosu na prethodnu godinu. Također, poboljšali su izglede proizvodnje u Australiji zahvaljujući obilnoj kiši. Prema prognoziranim pokazateljima, ta bi zemlja mogla imati prinos od 26,2 milijuna tona, što je znatno iznad 15,2 mil. t u prethodnoj godini.

Osim Australije i u Kini bi se mogla ostvariti veća proizvodnja. Prinosi bi ondje mogli biti 135 milijuna tona, što je za oko 2 mil. t više u odnosu na prethodnu sezonu.

Raste svjetska proizvodnja, potrošnja i opskrba pšenicom?

Osim pšenice i svjetska proizvodnja kukuruza nadmašit će očekivanja. Prema najnovijim podacima Vijeća, ona bi trebala biti 1,2 milijarde tona, a kako su predviđene zalihe više nego dovoljne da ispune potražnju, očekuje se prvo stvaranje globalnih rezervi u četiri godine.

Iako je žetva soje u 2019. godini u Indiji, SAD-u, Kanadi i Argentini bila nešto manja od planirane, iz Vijeća su pozitivni i smatraju kako će svjetska proizvodnja biti 364 milijuna tona u 2020.-2021. godini što je malo više od prethodne projekcije od 363 mil. t.

Lošija prognoza za EU

IGC je, međutim smanjio prognozu za Europsku uniju, a kao razlog naveli su suho proljetno vrijeme koje je smanjilo potencijalne prinose.

Tako će proizvodnja u svim zemljama članicama, isključujući po prvi put Veliku Britaniju biti 128,4 milijuna tona, što je pad u odnosu na prethodnu projekciju od 131,7 mil. t.


Tagovi

IGC Proizvodnja Prinos kukuruza Prinos pšenice Australija Prinos soje Prognoze Žitarice Europska unija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uskoro počinje izbor najbolje ruralne fotografije #RuralFoto 🐤🍇🌼