Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 14.10.2014. 17:15

EU i SAD iskoristile rusku nekonkurentnost

Donosimo Vam novi pregled događanja sa svjetskog tržišta žitarica i uljarica koje su, za promjenu, obilježile teme zaliha i trgovanja

Foto: depositphotos.com
  • 668
  • 73
  • 0

Svjetsko tržište žitarica i uljarica prošli je tjedan obilježila snažna prodaja na izvozna tržišta SAD-a i EU, povećane su i prognoze proizvodnje uljane repice za EU, a SAD je bilježio velike zalihe kukuruza. Iako su do prošlog tjedna uvjeti za žetvu soje i kukuruza u SAD-u bili idealni, to se brzo promijenilo dolaskom kišnog razdoblja koje sada odgađa žetvu te se još uvijek ne može procijeniti kakav će utjecaj ostaviti ovo razdoblje lošeg vremena. Kiše su potaknule i strahove za kvalitetu pšenice u Brazilu i Argentini. Britanski su ratari ipak uspjeli do kraja rujna zasijati 20% planiranih površina ozime pšenice.

Pozornost tržišta okupirale zalihe i trgovina

Nakon što su tjednima u fokusu tržišta žitarica i uljarica bile prognoze povećane proizvodnje, proteklog su tjedna pozornost ovog tržišta okupirale zalihe i trgovina žitaricama i uljaricama. Tako su i SAD i EU izvjestile o relativno jakim izvoznim obvezama, iskoristivši trenutak nekonkurentnosti ruske pšenice. Naime, nakon rekordnog početka ruske izvozne kampanje ove sezone, konkurentnost ovog ključnog izvoznika je ublažena jer njihove cijene nisu pratile pad cijena ostalih dobavljača. Ruski su izvoznici pšenice bili zauzeti osiguravanjem zaliha na domaćem tržištu kako bi bili u mogućnosti ispoštovati ranije dogovorene izvozne obveze po većim cijenama.

Brzim tempom do povećanja izvoznih obveza

EU je u ovoj situaciji iznimno brzim tempom izdala izvozne dozvole, dok je tempo izdavanja uvoznih dozvola, primjerice za kukuruz, smanjen. Tako je prošlog tjedna izdano izvoznih dozvola za 146 Kt kukuruza pa one ukupno pokrivaju 531 Kt, što je znatno smanjenje u odnosu na prošlogodišnjih 827 Kt. Dozvola za uvoz je izdano za 96 Kt, što ukupno čini 2,36 Mt i predstavlja povećanje u odnosu na prošlogodišnjih 1,04 Mt. Do 25. rujna EU je izdala izvoznih dozvola za meku pšenicu za ukupno 6,8 Mt - a samo u proteklom tjednu zabilježeno je povećanje od 0,42 Mt . Američke izvozne obveze za pšenicu povećane su za 741 Kt, na ukupno 13,6 Mt sa 25. rujnom.

Hoće li kiša pobrkati planove SAD-u, Brazilu i Argentini?

Još u prošlom izvještaju uvjeti za žetvu soje i kukuruza u SAD-u su bili idealni, no druga polovina prošlog tjedna donijela je kišno razdoblje koje je usporilo žetvu, no moguće posljedice još je uvijek teško procijeniti. Iznadprosječne količine oborina dovele su u pitanje i kvalitetu pšenice u Brazilu i Argentini, dok bi suhi uvjeti mogli utjecati na prinose u Australiji.

Brazilska Parana, koja je ujedno i glavna proizvođačka regija, očekuje rekordnu žetvu pšenice. U drugoj proizvođačkoj regiji Rio Grande do Soul, početak žetve planiran je početkom studenog. Američko Ministarstvo poljoprivrede predviđa za sezonu 2014./15. urod od 6,3 Mt - što je za 1 Mt više od prošle godine, dok brazilska agencija Conab predviđa da će to biti 7,6 Mt.

No kiša je u posljednjih nekoliko tjedana izazvala zabrinutost glede kvalitete usjeva za još jednu godinu. Brazil inače pšenicu uvozi iz Argentine, no prošlogodišnja kvaliteta argentinske pšenice natjerala je Brazil na neobično velike količine uvoza iz SAD-a. Ukoliko se pokaže da su poplave ranije ove godine utjecale na kvalitetu argentinske pšenice, Brazil će ponovo morati uvoziti iz zemalja izvan Mercosur regije.

Neke su pogodili tuča i snijeg

Prema kanadskom Zavodu za statistiku, proizvodnja kanadske pšenice procijenjena je na 27,5 Mt, što je smanjenje od 27 % u odnosu na prošlogodišnji rekord. Za 31% su smanjene i procjene za urod ječma i zobi. U Izvješću je istaknuto i da su neki poljoprivrednici Prairie izvjestili o vremenskim neprilikama poput tuče i snijega u nekoliko žetvenih područja.

SAD bilježi više zalihe pšenice i kukuruza

Ukupne zalihe pšenice 1. rujna u SAD-u su bile više nego prošle godine, no još uvijek niže od onih u periodu 2009.-2012. te unutar tržišnih očekivanja prema Reutersovoj anketi. U SAD-u tržna godina za pšenicu počinje 1. lipnja i obuhvaća period žetve pa izvješće od 1. rujna nudi manji uvid u razinu upotrebe pšenice, nego što je to slučaj sa sojom i kukuruzom. Nakon rekordnih usjeva u 2013. godini, 1. rujna 2014., i zalihe kukuruza u SAD-u su znatno više nego prethodne godine te najviše od 2010. godine.

U Velikoj Britaniji vrijeme pogodovalo sjetvi ozimih usjeva

U Velikoj Britaniji, rujan 2014. godine bio je najsuši još od 1910. godine sa iznadprosječnim temperaturama, što je pogodovalo usjevima te uspješnoj sjetvi ozimih kultura. Procjenjuje se da je u Velikoj Britaniji, do kraja rujna, zasijano 20% od ukupno planiranih površina ozime pšenice te 10% ozimog ječma. Do sredine rujna završena je i sjetva ozime uljane repice, s tim da je većina zasijana već krajem kolovoza i početkom rujna.

Tržištem uljarica dominirala soja

Američko Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je o snažnom izvozu američke soje u tjednu do 25. rujna, sa neto tjednom prodajom od 869,1 Kt. Sa 28. rujnom u SAD-u je ovršeno 10% usjeva soje. I dok žetva napreduje podjednako kao i prošle godine, 72% usjeva je ocijenjeno dobrim i odličnim dok je prošle godine taj postotak iznosio 53%. No laganu zabrinutost izaziva kiša koja je u drugoj polovini proteklog tjedna omela žetvu.

Kvartalno izvješće stanja zaliha koje je 30. rujna objavilo američko Ministarstvo poljoprivrede, pokazalo je da je stari urod soje 1. rujna bio na najnižoj razini od 1970. godine, na 2,3 Mt što je pad od 35% u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Cijene soje u SAD-u bile su proteklog tjedna pod pritiskom žetve. Tako su budućnosnice za studeni 2014. u Chicago-u prošlog petka dosegnule cijenu od 335,16 $/t. U Parizu su budućnosnice uljane repice za studeni 2014. bile 325.00 €/t, što je povećanje za 9,50 €/t u odnosu na prethodni tjedan.

Institucija za analizu tržišta žitarica povećala je procjenu za proizvodnju uljane repice u EU za 670 Kt u odnosu na prošli mjesec, te sada iznosi 23,8 Mt. Razlog ovim povećanim prognozama je zabilježena veća proizvodnja u Poljskoj i Njemačkoj. Istovremeno, Kanada očekuje pad proizvodnje uljane repice za 21,6% u odnosu na prošlogodišnji rekordni rezultat od 18.0 Mt. Ovakvi proizvodni rezulati znatno su niži od onih koje očekuje industrija.

Foto: depositphotos.com; lunamarina


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Svjetsko tržište žitarica Uljarice Izvozna tržišta Velike zalihe Proizvodnja uljane repice Kukuruz Žetva soje Ozima pšenica Izvozne obveze Pad cijena Ruski izvoznici Meka pšenica Kišno razdoblje Kvaliteta pšenice Prinosi Suhi uvjeti Tuča

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]