Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Spašavanje ratara
  • 29.06.2023. 15:10
  • Grad Zagreb, Zagreb

Epilog sastanka u Ministarstvu poljoprivrede - ratarima izvanredna pomoć?

Potporu ipak ne bi dobili svi koji se bave ratarstvom. Proizvođači su zatražili limitiranje hektara. I ne samo to.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 5.054
  • 374
  • 0

Pokušat će se iznaći rješenje te razmotriti prijedlozi i dodatne mogućnosti pomoći sukladno financijskim mogućnostima, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede nakon jučer održanog sastanka s predstavnicima ratarskog sektora. 

Što to konkretno znači? Kako nam otkriva predsjednik Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore, Petar Pranjić, predloženo je resornom ministarstvu da se ratarima omogući dobivanje izvanredne potpore kako bi im se pomoglo da prebrode tešku godinu. 

No, ne svima. Proizvođači su, naime, zatražili da se isplata pomoći limitira na način da ju mogu dobiti samo korisnici koji obrađuju do 100 hektara, samo za pšenicu i ječam te samo onima koji se bave isključivo ratarstvom.  

Pomoć isključivo manjim proizvođačima

Riječ je o oko 300 eura po hektaru, no konkretan iznos tek bi trebao biti poznat nakon što se uvidi kolika količina sredstava će biti na raspolaganju i koliko je korisnika. 

"Limitiranjem hektara bi se pomoglo onima kojima je i najviše potrebna pomoć, malim proizvođačima kako bi uspjeli održati glavu iznad vode", opisuje Pranjić dodajući da je sastanak kojemu su nazočili i predstavnici Hrvatske gospodarske i obrtničke more kao i otkupljivači bio - maratonski. 

Ratari u Ministarstvu poljoprivrede: Ili zaštitna cijena pšenice ili traktori na granice

Predstavljeni su poražavajući podaci o proizvodnji prije svega ječma koji je ovršen i prinosi su tek 3,5 do 4 tone po hektaru za razliku od normalnih godina kada je bio 7-8 t/ha. 

Napravljeni su, kaže nam, i probni pokusi žetve pšenice u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Prinos je bio 4,5 t/ha, a k tome s poražavajućih 65 hektolitara mase i 9,5 posto proteina. 

"Znači, to nije ni četvrta klasa već stočna", upozorava na iznimno tešku proizvodnu godinu kojoj je prethodila nikad skuplja jesenska sjetva. 

Ogromni gubici i pad prinosa 

Ulaganja su po hektaru bila 13.500 kuna, da bi povrat prema sadašnjem stanju od 4-5 tona po hektaru i po 1,2 kune za kilogram, bio tek oko 5.000 kuna po ha. Ukratko, ogroman gubitak

Inače, predviđanja su za ovu godinu da će Hrvatska proizvesti tek 700.000 tona pšenice. 

Vezano uz zahtjev o uvođenju zaštitne cijene pšenice, otkriva nam, rečeno im je da takvo što nije moguće jer bi to bilo zadiranje države u tržište. 

Uglavnom, ratari se nadaju da će ovo rješenje biti što hitnije dogovoreno i ispunjeno jer kaže, voda je doista došla do grla. Ljudi su pod stresom, žetva kreće idući tjedan, a odmah potom čeka ih prašenje strništa, sjetva za zelenu gnojidbu jer su i IAKS potpore prema novom programskom razdoblju uvjetovane tim radovima. 

Ministarstvo bi u narednih 10 dana trebalo objaviti približan iznos potpore. Dodatno, čulo se jučer na sastanku, proizvođačima su omogućena i obrtna sredstva kod HBOR-a s kamatom 0.5% god., uz grace period 3 godine i otplatu 5 godina. Sve u cilju pomoći opstojnosti i izlasku iz ove krize.


Tagovi

Ratari Pomoć sektoru Sastanak Ministarstvo poljoprivrede Izvanredna pomoć Potop sektora Petar Pranjić HPK


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce