Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zanatsko pivo
  • 05.01.2020. 16:00

Ekspanzija zanatskog pivarstva dovela do velikog rasta proizvodnje hmelja

Istraživanje je pokazalo da se od 2007. do 2017. godine broj pivovara u SAD-u više nego učetverostručio, od 992 do više od 4.000. Istovremeno, broj farmi koje uzgajaju hmelj porastao je sa 68 na 817, a površine pod hmeljom povećala sa 31.145 na 59.429 hektara.

Foto: Vedran Stapić
  • 623
  • 54
  • 0

Zanatsko ili craft pivo sve je popularnije. Prava filozofija razvila se oko ovoga pića o kojemu zaljubljenici mogu raspravljati satima, dok ga lagano pijuckaju. Sve je više onih koji se sami odlučuju za njegovu proizvodnju, a sav taj hmelj koji mu daje ugodan miris i gorkast okus, treba negdje uzgojiti. 

Upravo je rast broja craft pivovara u SAD-u potaknuo neviđenu geografsku ekspanziju proizvodnje hmelja u toj zemlji što pruža nove mogućnosti za poljoprivrednike. 

Učetverostručio se broj pivovara

Prije 2007. godine proizvodnja hmelja u SAD-u bila je ograničena samo na tri pacifičke države - Oregon, Washington i Idaho, a danas se, prema riječima Claudie Schmidt sa Penn State Collegea za poljoprivredne znanosti, uzgojem ove kulture bavi 29 saveznih država, piše eurekalert

Naime, na tom je fakultetu napravljeno istraživanje čija je studija pokazala da je veći broj uzgajivača hmelja povezan s brojem zanatskih pivara. "Predlažemo da pivari na područjima gdje je proizvodnja hmelja moguća i ne zahtijeva velike troškove, šire proizvodnju kako bi poljoprivrednicima pružili priliku za diverzifikaciju prihoda na farmi", kaže Schmidt. 

Stotinjak farmera proizvede sav češki hmelj

Istraživanje je pokazalo da se od 2007. do 2017. godine broj pivovara u SAD-u više nego učetverostručio, od 992 do više od 4.000. Istovremeno, broj farmi koje uzgajaju hmelj porastao je sa 68 na 817, a površine pod hmeljom povećala sa 31.145 na 59.429 hektara. 

SAD vodeći proizvođač hmelja 

"Ovaj rast nije doveo samo do zanimljivih promjena područja na kojima se uzgaja hemlj u SAD-u, već je našu zemlju pozicionirao kao najvećeg svjetskog proizvođača hmelja, i po površini i po proizvodnji", rekla je Elizabeth Dobis, vodeća autorica studije. 

Moguće objašnjenje ovoga trenda je rastuća potražnja potrošača za lokalno proizvedenom hranom i pićem što potiče zanatske pivare da potraže sastojke koji se lokalno uzgajaju. 

"Iako većina zanatskih pivara pokriva lokalno tržišite, nisu uvijek nabavljali lokalne sastojke za svoje pivo. No, ako želite biti pivar koji će se na tržištu razlikovati od drugih, onda se ta razlika čini jako važnom", kaže Schmidt. 


Tagovi

Zanatsko pivo Uzgoj hmelja Rast Craft pivo Diverzifikacija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.