• Poljoprivreda poplavljenih područja
  • 04.07.2014. 08:30

E da mi je vratit' se u Srijem!

Andrija je očekivao prinos od 2 kilograma po sadnici, od čega bi ostvario urod od 100 tona ekološkog batata. S otkupnom cijenom od 5,5 kuna izgubio je urod u vrijednosti od stotinjak tisuća eura!

Foto: depositphotos.com
  • 479
  • 22
  • 0

Katastrofalne poplave koje su pogodile županjsku Posavinu nisu ostavile pustoš samo u domovima nesretnih žitelja ovog područja, nego i na poljoprivrednim kulturama. Ekipa Osječke televizije posjetila je Račinovce gdje su porazgovarali s jednim od eko proizvođača s toga područja i uvjerili se u gotovo nadrealne scene s polja koja okružuju ovo, do nedavnih poplava, široj javnosti gotovo nepoznato slavonsko selo.

Andrija Kovačić iz Račinovaca, ove je godine planirao ekološki uzgojiti batat na površini od 2,5 hektara. Za navedenu mu je površinu bilo potrebno 50.000 sadnica, za što je morao investirati 150.000 kuna. No, priroda je učinila svoje i cijeli je urod propao. Andrija je očekivao prinos od 2 kilograma po sadnici, od čega bi ostvario urod od 100 tona ekološkog batata. S otkupnom cijenom od 5,5 kuna izgubio je urod u vrijednosti od stotinjak tisuća eura. Štete su ogromne, a hoće li ministar ispuniti obećanje o nadoknadi, tek slijedi vidjeti.

Osim batata, Andrija je do sada proizvodio i ekološki pir koji je već imao dogovorenu prodaju. Iako je većina uroda propalo, dio je sačuvan. Iako se voda povukla, zemlja je jalova i teško da će nešto na njoj opstati. Stoga Andrija planira zemlju ostaviti do jeseni da miruje, kada će ju pripremiti za jesensku sjetvu. Na susjednom polju, na kojem je bila posijana soja, voda je odnijela gotovo sve. Iduće je godine na površinama koje trenutno zauzima soja, Andrija planirao uzgajati batat. A hoće li plan i ostvariti, tek slijedi vidjeti.

Iako u području županjske Posavine trenutno vlada neizvjesnost, Andrija poručuje da su bez obzira na to, stanovnici Račinovaca i dalje veseli i pozitivni ljudi, koji obožavaju svoju djedovinu. Te za kraj citira stihove: "E da mi je vratit' se u Srijem i za Srijemom da me želja mine."

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Pročitaj više »

Tagovi

Županjska Posavina Račinovci Poplavljena područja Eko-proizvođači Ekološki uzgoj Batat Andrija Kovačić Cijena Urod Prinos Štete Ministarstvo poljoprivrede Eko pir Soja Sadnice batata Eko batat


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: [email protected] web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrće ,svježe slike od jučer ,i kako je došlo do jučer,naša proizvodnja od sjemenke do ploda :... Pročitaj cijelu bilješku »