Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrigenetics
  • 20.09.2019. 18:00
  • Osječko-baranjska, Bijelo brdo

Dr.sc. Bede raskinuo s novosadskim institutom i doveo American genetics u Hrvatsku

Dr.sc. Milutin Bede i njegov Agrigenetics značajan je u proizvodnji i oplemenjivanju pšenice, ali od ove godine našim ratarima nudi i soje, kukuruze, sirak i suncokret svjetski poznatog American geneticsa u čiju smo se kvalitetu uvjerili na pokusnim poljima u Bijelom Brdu kod Osijeka.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 2.284
  • 105
  • 0

Dr.sc. Milutin Bede, proslavljeni hrvatski oplemenjivač pšenice i njegova tvrtka Agrigenetics raskinuo je suradnju s novosadskim institutom i započeo suradnju s American genetics, američkom sjemenskom kućom čije su nam stručnjaci predstavili hibride kukuruza.

"Predkultura je bila pšenica. Izvršena je prvo plitka obrada, zatim podrivanje na 40 cm, a zatim je išla osnovna gnojidba 200 kilograma po hektaru i duboko oranje po hektaru. Nakon toga je bačeno i 350 kilograma uree po hektaru, ali i 200 kilograma NPK 15-15-15. Sjetva je obavljena između 15. i 17. travnja. Obavljena je zaštita sredstvima Laudis i Motivel, a izvršeno je i rajcovanje kada smo zadnji puta mogli i ući u kukuruze", priča nam Rašo Bojanić, vlasnik OPG-a na kojem je Agrigenetics i American genetics obavili pokuse s kukuruzima za hrvatsko tržište.

Pokusi s kukuruzom na OPG-u Bojanić 

Uz pomoć predstavnika tvrtke iz Grčke, Zvonimir Bede proveo nas je kroz pokuse te su nas upoznali s tom sjemenskom kućom iz SAD-a.

American genetics iz grčke Salone predstavljaju program za koji smatraju da je jedan od pet najboljih na svijetu. Svake godine, kako su istakli, izbace preko tisuću novih linija i hibrida, a prisutni su u 23 zemlje svijeta. Što se tiče kukuruza, ističu da imaju hibride svih FAO grupa, a isto tako prisutni su i sa žitaricama, a u Hrvatskoj će biti i sa sirkom, lucernom, sojom, suncokretom.

Prof.dr.sc. Milutin Bede, poznati oplemenjivač pšenice

Tako je i dr.sc. Milutin Bede istaknuo da na naše tržište izlaze i s novim sortimentom soje. Na OPG-u Bojanić u Bijelom Brdu smo pogledali kukuruze Hamilton, Jameson i druge i u usporedbi s kukuruzima koji su standard u Hrvatskoj.

Oplemenjivanjem pšenice dr.sc. Bede bavi se od 1971. godine 

Agrigenetics dr.sc. Bedea nama je najpoznatija po tome što se bavi oplemenjivanjem i sjemenarstvom ozime pšenice, a oplemenjivački program nalazi se u Kutjevu i danas ta tvrtka obilježava 26 godina svoga djelovanja. Dvadeset šest godina u oplemenjivanju pšenice je kratko razdoblje, pogotovo ako se zna da je za stvaranje jedne sorte potrebno najmanje desetak godina. Oplemenjivanje pšenice u Agrigeneticsu nastavak je dugogodišnjeg oplemenjivačkog rada profesora Milutina Bedea koji je započeo još davne 1971. godine. Danas u Agrigeneticsu imaju više od sedamdest priznatih sorti pšenice.

"Sve naše sorte nalaze se na Zajedničkoj sortnoj listi Europske unije, a mnoge su priznate i u inozemstvu, prvenstveno se tu misli na Federaciju Bosne i Hercegovine, Sjevernu Makedoniju, Tursku. Naše sorte zauzimaju oko 15-20% sveukupnih površina pod pšenicom u Republici Hrvatskoj. Najzastupljenije među njima su: Maja, Mia, Viktoria, Karla i AG Hurem", ističu u ovoj tvrtki.


Fotoprilog


Tagovi

Milutin Bede Agrigenetics American genetics


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.