Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 22.11.2017. 12:00

Drastičan pad izvoza ukrajinskog kukuruza!

Na tržištu žitarica u Ukrajini zabilježen je ogroman pad izvoza kukuruza, ali i rast izvoza sojine sačme. Izvozne cijene ruske mlinske pšenice nastavile su blagi pad, a izvoz rumunjskog ječma u Saudijsku Arabiju je prepolovljen u odnosu na 2016. godinu.

Foto: GSFC Photo Club / Flickr
  • 631
  • 38
  • 0

Ukrajina je tijekom listopada izvezla 500,7 tisuća tona kukuruza, 63% manje nego u istom periodu lani (1.355,3 tisuća tona). Ukrajinski izvoz kukuruza je u prva dva mjeseca berbe bio 56% manji u usporedbi s istim periodom prošle godine i iznosio 620 tisuća tona.

Razlozi pada izvoza su: odlaganje žetve, polijeganje stabljika po zemlji i problemi s domaćom logistikom. Osim toga, početak sezone ne pokazuje naročito snažnu potražnju te žitarice iz inozemstva.

Opala tražnja glavnih uvoznika

Potražnja od najvećih uvoznika ukrajinskog kukuruza (Europske unije i Egipta), prilično je slaba, a izvozne pošiljke na ove destinacije su smanjene. Kako prenosi Black See Grain, u studenom je primjećen rast izvoza kukuruza iz prošlogodišnjih zaliha, kao i kukuruza iz ove godine, a ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede naglašava da je važno oporaviti potražnju njihovog kukuruza iz Kine.

Berba kukuruza u Ukrajini u završnoj fazi

Do sredine studenog kukuruz je u Ukrajini obran s površine 3.458 terahektara, što je 77% planirane površine (4.509 terahektara). Ukupno je sakupljeno 17.803 tisuća tona s prosječnim prinosom od 5,15 tona po hektaru. Kada je riječ o žetvi ostalih žitarica u toj zemlji, one su skinute s površine od 13,51 milijuna hektara, a ostvareni prinos iznosi 56,06 milijuna tona ili u prosjeku 4,15 t/ha.

Nastavljen pad izvoznih cijena ruske pšenice

Unatoč tome što je svjetsko tržište tjedan iza nas završilo s dobitkom, na crnomorskom tržištu žitarica su, kako izvještava UkrAgroConsult, protekog tjedna dominirali trendovi niskih cijena. Dakle, izvozne cijene ruske mlinske pšenice sa 11,5% proteina, koje se nalaze u luci Novorosijsk i čekaju na prosinačku isporuku, pale su za dva dolara po toni i iznosile 184-186 $/t. S druge strane, cijene pšenice sa 12,5% proteina ostale su nepromijenjene, a njihova vrijednost bila je 192-193 $/t.

Bjelorusija postala glavni uvoznik ukrajinske sojine sačme

Izvoz sojine sačme iz Ukrajine porastao je tijekom rujna 2017. godine na 13,2 tisuća tona. Za to je najzaslužnija Bjelorusija, koja je novu sezonu (2017/18) otpočela aktivnijom kupovinom ukrajinske sojine sačme. Ta zemlja je uvoz sačme iz Ukrajine podigla na 4,5 tisuća tona, što je ogroman skok u usporedbi sa 0,7 tisuća tona prije godinu dana. Sada Bjelorusija ima vodeću poziciju među uvoznicima, a njeno tržišno učešće iznosi 34%. Osim toga, zemlje Eropske unije održavaju tendenciju rasta uvoza i apsorbuju 28% ukupnog izvoza sojine sačme iz Ukrajine.

Saudijska Arabija smanjila za polovinu uvoz rumunjskog ječma

Rumunjska je između lipnja i rujna ove godine, u zemlje van EU, izvezla 781 tisuća tona ječma, što je za 20% manje nego u istom periodu lani, prenosi UkrAgroConsult. Na taj način se Saudijska Arabija vratila na vodeću poziciju kada je riječ o kupovini rumunjskog ječma, uvezavši 266,65 tisuća tona. Međutim, ovogodišnji uvoz rumunjskog ječma u Saudijsku Arabiju je upola manji nego lani (519 tisuća tona). Tome su doprinijele visoke izvozne cijene ječma ove sezone i veliki prijenos zaliha te žitarice u sezoni 2016/17. Situaciju su donekle popravili Egipat i Iran koji su odlučili ove sezone uvesti ječam iz Rumunjske.

Foto: GSFC Photo Club / Flickr


Izvori

Black Sea Grain


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]