Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posljedice nevremena
  • 19.08.2016. 13:30

Došlo je na red i pretanjuravanje suncokreta

Sve površine pod suncokretom koje je zahvatilo olujno nevrijeme zadnjih dana mjeseca lipnja moraju se potanjurati, a onda i poorati i premiti za jesensku sjetvu, najčešće žitarica.

  • 4.132
  • 459
  • 0

Ono što smo nagovještali u našim javljanjima krajem lipnja se i obistinilo. Sve površine pod suncokretom koje je zahvatilo olujno nevrijeme zadnjih dana mjeseca lipnja moraju se potanjurati, a onda i poorati i pripremiti za jesensku sjetvu, najčešće žitarica.

Najviše su stradala područja u Osječko-baranjskoj županiji. Dio suncokreta koji je manje stradao, obnovljen je. Ali kod onoga koji se našao pod udarom najvećeg naleta nije došlo do obnove jer je stabljika toliko stradala, pukla uslijed savijanja, da nije više bilo kontakata biljke s tlom. Osječko-baranjska županija je proglasila elementarnu nepogodu, ali to će samo malo ublažiti jad koji je ostao ratarima nakon tog olujnog nevremena s obilnom kišom na usjevima zasijanim suncokretom u dijelovima županije.

Prilično bolne posljedice lipanjske oluje

Na značajnim površinama pod suncokretom na kojima se mogao očekivati vrlo zadovljavajući prinos od 3,5 do 4 tone po hektaru nastale se štete procjenjuju na 90, pa čak i 100%. Prošle godine su slavonsko-baranjske seljake, nakon podbačaja sa žitaricama po pitanju kvalitete uroda i cijene, financijski spasili urodi sve traženijih uljarica.

Ovogodišnje cijene suncokreta određivat će omjer količine prinosa i kvalitete na europskim burzama, ali upitno je hoće li se uspjeti dostići lanjska cijena od 2,50 ili 2,60 kuna.

Posljedice oluje

I kako je rekao Domagoj Blažević, voditelj OPG-a koje se ratarstvom bavi na području sela Bizovac i Novaki, prvo smo se dva dana isplakali i onda rekli da moramo nastaviti dalje raditi. Sav, apsolutni sav suncokret je još uvijek, pet dana nakon oluje ležao.

Dolazi na red i oranje i priprema za sjetvu

Onako su se cvjetovi još držali, ali ništa se nije ispravljalo. Da se u roku nekoliko dana bar napola diglo, moglo bi se nešto očekivati. No, već tada je bilo jasno da će obitelj Blažević morati sve to pretanjurati - što ovih dana i radi, jer dolazi na red oranje i priprema za sjetvu. Dakle, umjesto kombajna na polje izlaze tanjurače, plugovi, sjetvospremači, rotodrljače i konačno nova sjetva.

"Posijat ćemo pšenicu ili ječam. Osiguravali nismo od oluje. Ne znam ni da to postoji. Pa nikada se nije ništa slično dogodilo. Osiguravamo od leda, ali od ovoga orkanskog nevremena ne. Ovako na ovih nekih 25 hektara suncokreta šteta je oko 200 tisuća kuna, a to je dovoljno da možemo reći da ove godine nismo ništa zaradili", kaže Domagoj Blažević pokazujući površinu pod Syngentinim suncokretom koji je trebao dati rekordni urod.

U biti i ako na svim drugim kulturama dobro prođu, ova šteta na suncokretu dovoljna je da ih ukupno stavi u minus, i to debeli.

Bolan potez za mnoge ratare

U Petrijevcima je isto nevrijeme iznenadilo i Ivicu Žlendera koji je nedavno za medije izjavio kako je imao 57 hektara suncokreta, a da je na nekih osam hektara potpuna, stopostotna šteta, dok će na ostatku ostvariti 10 do 15% od planiranih prinosa, što ukupno procjenjuje na štetu od nekih 300 do 400 tisuća kuna.

No, kako bilo da bilo, nema više čekanja. Ono što nije za berbu kada za to dođe vrijeme mora se riješiti na ovaj vrlo, za ratara bolan, potez. Pretanjuravanje i daljnji rad na pripremi za sjetvu neke žitarice.


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: Cvijet sunca, trava sunca | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Tagovi

Suncokret Štete Oluja Blažević Bizovac


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.