Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BC Institut
  • 04.02.2016. 14:20

Dmitar Šormaz ima najprinosniji i najuredniji pokus

Ove će godine u pokusima Bc Instituta biti zastupljena 23 hibrida kukuruza.

Foto: budabar/depositphotos.com
  • 802
  • 71
  • 0

Početak nove vegetacijske sezone prigoda je za okupljanje poljoprivrednih proizvođača i predstavljanje najnovijih rezultata oplemenjivanja.

Upravo je s tim ciljem marketinški tim Bc Instituta organizirao događanje za svoje pokusare, okupivši stotinjak poljoprivrednika Bc partnera na postavljanje pokusa, iz četiri slavonske županije: Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske. Pokusarima je predstavljen novi selekcijski materijal kukuruza te ovogodišnja strategija i metodika postavljanja proizvodnih pokusa kukuruza i strnih žitarica.

Otpornost na sušu i manje gubitaka

Zdravko Kozić, glavni oplemenjivač kukuruza i predstojnik Zavoda za kukuruz Bc Instituta, istaknuo je kako su novi materijali selekcionirani u uvjetima suše kakvi u Hrvatskoj vladaju posljednjih četiri do pet godina i samim time tolerantni su na sušu, koja, kaže, više nije slučajnost na našim prostorima. Zanimljivost u Bc selekciji od ove godine je i suradnja s institutima u Meksiku gdje Bc materijali imaju jednu generaciju preko zime pa se tako proces oplemenjivanja uvelike ubrzava sa standardnih sedam-osam godina na četiri-pet godina za jednu liniju.

"Rani hibridi izbjegnu sušu, imaju manje gubitaka i odličnu kvalitetu zrna, a uz određenu agrotehniku i veće prinose", istaknuo je Kozić, dodajući da je najvažnija odlika hibrida brzina otpuštanja vode iz zrna u zriobi. Podsjeća da je stari BC 344 u pokusima u Lovasu već godinama u prva tri hibrida.

Kozić nadalje naglašava kako je nova selekcija namijenjena intenzivnim uvjetima uzgoja i visoke agrotehnike kad, dokazano, postiže vrhunske rezultate, izdvajajući Alibi, Thriller, BC 323 u FAO grupi 300, BC 424 i Mejaš u FAO grupi 400, BC 525 u FAO grupi 500 te Riđan i Dugi u FAO grupi 600, čije je sjeme u doradi, osim fungicidom, zaštićeno i insekticidom.

Prošle godine postavljeno 400 pokusa diljem zemlje

Nagrađeni poljoprivrednici

Maričević je podsjetio i na Bc Goran, Bc Ranko i Bc 6315 ozimi triticale, Bc Bosut i Bc Vedran ozimi ječam te najavio višeredni Bc Srećko i dvoredni Bc Gospodar koji su već u drugoj godini priznavanja, ozimu zob Bc Marta, ozimi pravi pir Bc Vigor, jare zobi Kupa, Baranja i Istra, jari ječam Bc Alarik te jaru pšenicu Goranku.

Marko Maričević iz Zavoda za strne žitarice, podsjetio je okupljene poljoprivrednika da Bc Institut proizvodi žitarice u Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Turskoj, Rumunjskoj, a od ove godine i Ukrajini te da u svojoj ponudi jedini u Hrvatskoj imaju ozimi triticale, ozimu zob i pravi pir. Uz već poznate sorte pšenice nove generacije, Bc Anicu, Bc Mandicu, Bc Bernardu i najkvalitetniju Bc Tenu, predstavio je novu, Bc Opsesiju iz B1 kvalitetne grupe, koja je u dvogodišnjim pokusima na četiri lokacije imala prosječne prinose veće od 9 t/ha.

Važnost provjere proizvodnih svojstava selekcijskih materijala u raznim agroekološkim uvjetima uzgoja kao svojevrsnu provjeru odnosno potvrdu oplemenjivačkog rada istaknuo je Đuro Lukić, direktor marketinga, dodajući kako je u prošloj vegetacijskoj sezoni Bc Institut u suradnji s poljoprivrednim proizvođačima postavio gotovo 400 pokusa diljem Hrvatske, što je zahtijevalo nemale napore s obje strane jer nije dovoljno samo postaviti pokus prema propisanoj metodici, nego ga treba i kontrolirati, skinuti, izvagati i dobiti valjani rezultat. Ove će godine pokusima biti obuhvaćeno 23 hibrida kukuruza, najavio je Lukić, među kojima i najnoviji Alibi, Thriller, BC 406, BC 424, Mejaš, Riđan i Dugi.

Bc Institut je u suradnji s poljoprivrednim proizvođačima postavio gotovo 400 pokusa diljem Hrvatske, što je zahtijevalo nemale napore s obje strane jer nije dovoljno samo postaviti pokus prema propisanoj metodici, nego ga treba i kontrolirati, skinuti, izvagati i dobiti valjani rezultat.

Dodijeljene nagrade i priznanja Bc Instituta

"Pokusi su vaš i naš izlog", istaknuo je Lukić, odavši priznanje okupljenim pokusarima na tom iznimno zahtjevnom poslu. Za to je potrebno ujednačeno zemljište, isti predusjev na cijeloj površini za sve hibride te optimalne agrotehničke mjere, među kojima je najznačajnija gnojidba. Brigu, rad i trud za najbolje ocijenjene pokuse Bc Institut posebno nagrađuje pa su ovom prigodom dodijeljene nagrade i priznanja za najbolji urod Bc hibrida kukuruza ostvaren u prošloj godini, za najbolje uređen pokus Bc hibrida kukuruza, za suradnju na postavljanju pokusa strnih žitarica i za dugogodišnju uspješnu suradnju.

Za najbolji urod Bc kukuruza ostvaren u 2015. priznanje su dobili: Marko Vučevac iz Ivankova, Dmitar Šormaz iz Klise, Tomislav Perković iz Starog Topolja i Antun Pejanoić iz Podgorja. Za najbolje uređen pokus Bc kukuruza: Marko Šibalić iz Nijemaca, Dmitar Šormaz iz Klise, Josip Henjec iz Vranovaca te Nenad Gajić iz Požege. Za suradnju na postavljanju pokusa strnih žitarica: Dinko Rončević iz Vinkovaca, Jozo Sremac iz Koritne, Zdravko Jurić iz Gornje Vrbe i Blago Ivanika iz Emovaca. Za dugogodišnju suradnju: Ilija Subotić iz Nijemaca, Ivan Munić iz Kuševca, Tomislav Matasović iz Velike Kopanice i Dario Lukić iz Velike.

Izvor: Agroglas, Foto: budabar/depositphotos.com


Povezane biljne vrste

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Bc Institut Kukuruz Pšenica Zdravko Kozić Marko Maričević Đuro Lukić Pokusna polja


Partner

Bc Institut d.d. Zagreb

Dugoselska 7, Rugvica, 10370 Dugo Selo, Hrvatska
tel: +385 (0)1 2781-510, e-mail: bc-uprava@bc-institut.hr web: http://www.bc-institut.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]