Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Problemi istarskih proizvođača
  • 13.08.2013.

Divlje svinje idu u Požane

Divljim svinjama ni električni pastir ništa ne može, a zabrinutost mještana i dalje raste.

Foto: G. Čalić Šverko
  • 625
  • 51
  • 0

Pogranično područje u blizini graničnog prijelaza sa Slovenijom - Požane ograđeno je žicama pod naponom i sprečava ulaz divljih svinja u poljoprivredne nasade. Iako napon nije opasan po život, naponski udar trebao bi odvratiti životinje od uništavanja nasada. U postavljanju električne ograde duže od tri kilometra udružilo se deset obitelji iz sela i zaselaka s područja Kodolja.

"Žicama električnog pastira ogradili smo više od 30.000 četvornih metara površine, ali ni to nije pomoglo. Divlje svinje probile su se između žica i poharale njivu kukuruza", kaže Dario Ugrin iz Mlini, za Glas Istre. U pograničnom području gdje i žive, imaju plodnu zemlju, a blizu njih teče i rječica koja ne presušuje ni tijekom najsušnijih ljeta, a što je najvažnije - imaju volju i želju za rad, ali divlje svinje im predstavljaju velik problem.

"Prvo su radile štete u pšenici i krumpiru, sada je na redu kukuruz, a uskoro će se sladiti grožđem", kaže Dario kojem divlje svinje dolaze u vinograd uz samu kuću te je i nju morao ograditi električnim pastirom.

"Jedino puška može dati rezultata, no izgleda da zakon više štiti divljač nego ljude", uvjeren je 65-godišnji Zvjezdan Fantinić. S divljim svinjama bori se već 15-ak godina i odustao je od prijavljivanja šteta. "Preklani sam dobio 230 kuna za tonu grožđa i još su mi u lovačkom društvu rekli da ga idem brati u Motovun po dvije kune koliko želim", rekao je.

Najgore od svega je što i mladi gube volju za rad u polju. "Ove smo godine izvadili krumpira manje nego što smo ga posadili i nećemo se više mučiti", rekao je Sandi Ugrin iz Mlini.

Iako su lovačke hajke na sjeveru Istre dosta česte i uspješne, a lovci izvršavaju sve obveze prihrane divljači, štete ne prestaju. Divljač je naime, najaktivnija noću kada je lov zabranjen.

U Kodoljama smatraju da je jedini način dozvoliti noćni lov i povećani odstrel dok se brojčano stanje divljači ne regulira, a stanje na njihovim nasadima popravi.

Krajem lipnja od županijskog Odjela za poljoprivredu zatražili su pomoć u rješavanju ovog problema te će se zajedno s odjelom i županijskim Lovačkim savezom nastojati kod Ministarstva poljoprivrede ishoditi povećana kvotu odstrela, a za to se zalaže i gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić.

Foto: G. Čalić Šverko


Tagovi

Divlje svinje Požane Električni pastir Ograda Napon


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer