Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DEKALB Hrvatska
  • 26.09.2015. 10:30

Dekalb hibridi u usporedbi s konkurencijom!

DEKALB i Bayer stručnjaci predstavili su idealnu kombinaciju za kvalitetan urod visokog prinosa!

  • 1.022
  • 92
  • 0

Ni tmuran dan nije spriječio brojne zainteresirane da posjete DEKALB Inovativni centar koji je danas održan u Brođancima nedaleko Osijeka. Na proizvodnim površinama PPK Valpovo, a u suradnji sa Bayer CropScience, DEKALB stručni tim prisutnima je prezentirao inovacije iz svijeta hibrida kukuruza. Nadovezao se i Bayer sa svojim zaštitnim sredstvima te time upotpunio brigu jednog farmera o usjevu. Kao šećer na kraju, provedena je i vršidba te se odmah mogla vidjeti i količina uroda.

Postavljeno 50-ak pokusa

Nakon odlične pripreme terena od strane PPK Valpovo, posijani su unosni DEKALB hibridi kukuruza.

"Osnovna gnojidba je bila sa 220kg kalijeve soli, dok fosfora ništa nije dodano, ali je dodano još 100kg uree. Prije sjetve dodano je 150kg uree i 200 kg KAN-a. Zaštita usjeva odrađena je sa Bayerovim zemljišnim herbicidom Adengo kada je kukuruz imao 3 lista, što je bilo krajem mjeseca travnja, i sutradan, nakon tretiranja, palo je 12 litara kiše. Općenito je tijekom ljeta bilo vrlo malo oborina (tijekom lipnja i srpnja tek 31 litra)." govore iz PPK Valpovo o sjetvenim uvjetima.

Sjetvom konkurencije do realne slike kvalitete!

Slaven Suk, prodajni predstavnik tvrtke Monsanto, krenuo je sa predstavljanjem širokog portfelja od 50 pokusa, ponosno ističući kako su oni jedni od rijetkih koji u svoja pokusna polja siju i sjeme konkurencije kako bi na licu mjesta pokazali kvalitetu svojih hibrida. Nisu birali najlošiju konkurenciju, već onu koja je najprodavanija i najzastupljeniju u Hrvatskoj, ističe Suk.

Slaven Suk, Monsanto

"Možemo reći da je prošle godine, na preko 50 pokusa u OBŽ, u godini koja je bila odlična za ispoljavanje genetskog potencijala, bilo 1600 kg više DEKALB-a po ha, u odnosu na konkurenciju." potvrđuju iz DEKALB-a.

U pokusima su dakle rađena ponavljanja DEKALB-a i konkurencije, od rane grupe FAO 300 do FAO 600. Na više mjesta u nizu postavljenog pokusa, hibrid DKC5276 je bio na graničnom dijelu pokusa i kao pokazatelj homogenosti tla, da se dokaže da je svaki od zasijanih hibrida rastao u potpuno jednakim uvjetima.

Širenje portfelja za RH tržište

Već samim odabirom pravog hibrida kukuruza, osigurava se do 30% veći prinos!

DEKALB u Hrvatskoj trenutno u ponudi ima 12 hibrida kukuruza, no prezentacija je ipak započela sa najavom novog hibrida DKC4541 koji će tek od slijedeće godine biti dostupan u prodaji na RH tržištu, dok je u Mađarskoj taj hibrid već jedan od najprodavanijih. Iz DEKALB-a navode kako teže širenju portfelja rane grupe FAO 300 jer je u svijetu trenutno tendencija ulaganja u hibride 300 i 400 grupe. Razlog tomu je kažu to što sa FAO grupama 500 i 600 nema stabilnosti, pogotovo zbog kasnije cvatnje i oplodnje.

Iz FAO grupe 300 izdvajaju DKC4590, hibrid koji velikim koracima korača prema najprodavanijem hibridu ove grupe dozrijevanja. Odličan je po svim karakteristikama, stoga vrlo ujednačen, a idealan za one koji ranije žele skinuti kukuruz s polja radi sjetve ozimih kultura.

Ispod članka potražite DEKALB katalog hibrida kukuruza 2015. i pogledajte opise i prednosti pojedinih hibrida!

Prvak i šampion FAO grupe 400

Jedan od udarnih hibrida na našim područjima, hibrid broj 1 u Mađarskoj iz rane FAO grupe 400, a i u RH kreće prema istoj sudbini, je svakako DKC5031. Ovaj hibrid s pravom potvrđuje svoju reputaciju jer je i u pokusima i na proizvodnim površinama pokazao jednako visoke prinose. DKC5276 je pak nadaleko prvak u najtežim uvjetima. Odlikuje ga vrhunska stabilnost prinosa, kako u normalnim, tako i u sušnim godinama. Zadnjih par godina imamo krajnje ekstreme, ili suše ili prekomjerne vlage, ali s ovim hibridom i njegovom genetikom smo potpuno sigurni. U ovoj FAO grupi valja spomenuti još i DKC5222, hibrid slične genetike kao DKC5276, ali nešto intenzivniji.

Hibrid DKC4717

Hibrid bez greške

DKC4717 je prošle godine, od 5 mađarskih regija, u 4 uvjerljivo pobjedio. Ovo je hibrid iz FAO grupe 390, prinosom u rangu FAO grupe 400, izuzetno otpušta vlagu. Hibrid s kojim zaista nema greške pa predviđaju kako će se kroz par godina na RH tržištu etablirati među 3 vodeća hibrida. Hibrid srednje visine, čvrste stabljike i snažnog korijena te vrhunskog odnosa visine prinosa zrna i niskih troškova sušenja. K tomu još i adaptibilan u svim uvjetima proizvodnje, a u boljim uvjetima daje rekordne prinose. Definitivno hibrid nove generacije.

Ništa bez Adenga!

Nenad Arsenić, Bayer CropScience

Bayerov zemljišni herbicid Adengo korišten je u dozi od 0,44 l/ha i sa sigurnošću možemo reći kako bez njega usjevi ne bi bili ovako reprezentativni. Nenad Arsenić iz Bayera oduševljeno je govorio o uspjehu ovog herbicida u prezentiranim usjevima jer korova praktički nije bilo. Samo pokoji zakržljali slak.

Adengo je kombinirano zemljišno herbicidno sredstvo namijenjeno suzbijanju najšireg spektra jednogodišnjih širokolisnih i jednogodišnjih uskolisnih korova u kukuruzu za zrno i silažu u količini 0,44 l/ha uz utrošak vode 500 l/ha. Primjenjuje se nakon sjetve, a prije nicanja kulture (pre-em) ili nakon nicanja kulture do stadija razvoja 3 lista kukuruza (post-em, BBCH 00 - 13). U ovom slučaju primjenjen je nakon nicanja kulture, krajem mjeseca travnja.

Visinu uroda pogodi, vreću kukuruza odnesi!

Da sa DEKALB hibridima zaista možete ostvariti prihod po jedinici površine, uvjerili smo se na kraju prezentacije kada su predstavljeni rezultati uroda nakon vršidbe koja je obavljana usporedno sa prezentacijom. Kako bi sve bilo zanimljivije, iz DEKALB-a su osmislili igru u kojoj su mogli sudjelovati svi prisutni tako da pogađaju prinos u odnosu na broj biljaka po hektaru. Dvoje koji su bili najbliži brojkama osvojiti će vreće kukuruza, a više o rezultatima ćemo čitati uskoro.

"Cilj poljoprivrede više nije samo proizvesti više nego i sačuvati više, što traži veliko ulaganje, a mi smo ponosni da možemo poljodjelcima ponuditi svake godina najinovativnija rješenja kod odabira novih hibrida." završavaju iz DEKALB-a.

Za više informacija o hibridima javite se DEKALB stručnjacima na jedan od niže navedenih kontakata. Do tada, ispod teksta pogledajte foto galeriju sa DEKALB Inovativnog centra.


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Dekalb Hrvatska Bayer CropScience Hrvatska Filip Jandrić Nenad Arsenić Slaven Suk Dekalb hibridi Sjeme kukuruza Adengo Herbicid PPK Valpovo Pokusno polje Dan polja Inovativni centar Brođanci FAO grupa Urod kukuruza


Partner

DEKALB Hrvatska

Ozaljska 136, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: info.croatia@monsanto.com web: http://www.dekalb.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]