Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • myKWS
  • 12.04.2023. 12:00
  • Vukovarsko-srijemska, Markušica

Dejan Blanuša: Došla su vremena kad se moramo okrenuti tehnologiji

Mi poljoprivrednici u današnje vrijeme moramo biti tajnici, mehaničari, traktoristi, a to sve ne možemo stići, kazao nam je ratar i stočar Dejan Blanuša. Zbog toga je počeo koristi besplatnu aplikaciju myKWS.

Foto: Martina Pavlović
  • 3.090
  • 350
  • 0

Oko 90 hektara zemlje obrađuje Dejan Blanuša iz Markušice kod Vinkovaca, a osim ratarstva bavi se i stočarstvom.

"Imali smo krave, ali prije dvije godine prestali smo s tom proizvodnjom. Jednostavno nismo mogli izdržati", napominje rekavši da su glavni problemi bili aflatoksin i niske otkupne cijene mlijeka. Tražili su od Ministarstva poljoprivrede promjenu gospodarskog programa, a dobili odobrenje za tov junadi.

Trenutno u tovu imaju oko 55 grla i isporuka im ide po planu. "Većinom izvozimo u Kosovo jer je u Hrvatskoj problem s odgodama plaćanja", ističe naš sugovornik.

Od ratarskih kultura sije pšenicu, suncokret, lucernu, a od ove godine u plodoredu se našao i pivarski ječam. Dejan se trenutno priprema krenuti u sjetvu kukuruza i sve prati pomoću alata "Vremenska prognoza" i "Temperatura tla" na besplatnoj myKWS aplikaciji.

Na mobitelu prati kada krenuti u sjetvu

"Na njoj vidim i kakvo je stanje bilo lani. Naime, od 15. ožujka smo imali uvjete za sjetvu, a ove godine u travnju su nam temperature tla oko 6°C", pokazuje nam na svom mobilnom uređaju. Također, koristi i "Kalkulator količine sjemena" pomoću kojeg određuje razmak između biljaka.

Prisjeća se kako su se prije ratari držali nekih okvira kada krenuti u sjetvu, ali u današnjim klimatskim uvjetima to ne vrijedi. "Svi se moraju okrenuti tehnologiji. Ne budu li to radili neće od poljoprivrede biti ništa. Takva su vremena došla", poručuje ovaj poljoprivrednik i predsjednik Udruge brazda Markušica.

Temperaturu tla prati na svom mobilnom uređaju

U alatu "Potencijal polja" kreirao je i pet svojih njiva gdje vidi u kakvom su mu stanju usjevi kao i kolika je površina parcela. Međutim, ističe da najviše koristi uslugu Tržišnih podataka gdje prati otkupne cijene na tržištu. "U silosu imam još osam vagona kukuruza, a na aplikaciji vidim kako se one kreću na svjetskom tržištu", dodao je Blanuša.

Sateliti prate kapacitet prinosa

Još uvijek istražuje mogućnosti myKWS aplikacije koju koristi otkako se pojavila na tržištu. "Mi poljoprivrednici u današnje vrijeme moramo biti tajnici, mehaničari, traktoristi, a to sve ne možemo stići", dodao je rekavši da isprobava i alat "Dnevnik polja" u kojem vodi evidenciju rada i koja mu olakšava taj posao.

Koristio je i "Zoniranje polja", a dobio je rezultat za dvije table. Naime, pomoću njega može vidjeti proizvodni kapacitet prinosa pojedinih dijelova svojih parcela tijekom posljednjih godina koji se može procijeniti iz višegodišnjih satelitskih slika na temelju boje (od plave do žute i crvene).

Dejan Blanuša i stručna savjetnica tvrtke KWS Sanja Piplica Šarić

Inače, Dejan s tvrtkom KWS surađuje više od 10 godina i za njih već petu godinu sije pokuse kukuruza. Poljoprivredom se bavi od malih nogu. "Završio sam školu za plinoinstalatera i imao poziv da idem raditi, ali kad sjednem u traktor nitko sretniji od mene", opisuje svoju ljubav prema poljoprivredi. 

Što se tiče ratarstva odrađuje sam gotovo sve dok na farmi ima jednog zaposlenog. Za razliku od mnogih kolega, perspektivu u stočarstvu vidi. "Ljudi bježe od obaveza. Više nitko neće uhraniti svinje, a ove će godine biti skupe", dodao je poručivši kako misli da uskoro ipak neće biti dvorišta bez stoke.

myKWS aplikaciju možete preuzeti ovdje. 


Tagovi

Dejan Blanuša MyKWS Aplikacija Ratarstvo Tov junadi Sjetva kukuruza


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

KWS Sjeme d.o.o.

Vukovarska 31, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 628 628, e-mail: info@kws.hr web: http://www.kws.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]