Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • RWA Hrvatska
  • 03.07.2020. 10:30
  • Osječko-baranjska, Koška

Darko Sitarić: Najljepše mi je u polju, a financije predajem drugima u ruke

Darko Sitarić iz Koške obrađuje 150 hektara zemlje. Pričljiv, vedar, načitan dnevnog štiva, spaja globalne teme s poljoprivredom. Osvrnuo se na ovogodišnji usjev pšenice kao i suradnju s RWA Hrvatska.

Foto: RWA Hrvatska
  • 1.313
  • 110
  • 0

Ovih smo dana posjetili poljoprivrednika Darka Sitarića iz Koške. Pričljiv, vedar, načitan dnevnog štiva, spaja globalne teme s poljoprivredom. Osim polja, pšenice i skore žetve, ondje je Covid-19 još uvijek važna tema. Prije nego smo uopće krenuli put polja njegove pšenice, poučio nas je kako mu i toliko dana kasnije još uvijek nije teško dezinfekcijskim sredstvom prijeći ruke do laktova. Jedino, kaže, to na polju ne čini, jer tamo je sve, zaključuje, čisto kao suza.

"Svega imam. Od pšenice, kukuruza, do uljane repice, suncokreta, tritikala... Radimo oko 150 hektara", definirao je gabarite svoje proizvodnje Sitarić, odmah na početku razgovora na polju nedaleko Koške.

"Sijem RWA pšenicu na oko 60 hektara. Sortu Graindor imam na 40 hektara, a Sofru na 20. Od prvog dana dolaska RWA u Hrvatsku radim s tim sjemenarom, a što Vam je odgovor na pitanje koliko sam zadovoljan. Graindor sijem dug niz godina. Zašto? Proteini su 13, 'hektolitar' bude i 80. Zavisi to od godine do godine, ali jako sam, baš jako zadovoljan suradnjom", nizao je Darko, dometnuvši kako suradnja s RWA ide sve do kraja, do prodaje, odnosno otkupa proizvodnje.

Darko je pronašao svoju dobitnu poslovnu kombinaciju

"Uvijek su bili 'fair' prema nama poljoprivrednicima i naravno da njima vozim na otkup svoju proizvodnju. Cijena je dobra, ugovoreni uvjeti se poštuju, na vrijeme plaća. A takva se onda dobitna kombinacija ne mijenja. Bez dvojbe, i dalje ćemo raditi s RWA", odgovorio je Sitarić i dodao: "Suradnja je sjajna jer nemam se kada baviti samostalnim nastupanjem na tržištu, zaduživanjem kod banaka... Sve to zahtijeva i vrijeme i ljude. Morao bih imati komercijalni sektor, baviti se i time, a meni je najljepše u polju. Ja volim raditi i te druge stvari predajem drugima u ruke."

sc
Usjev RWA pšenice Darka Sitarića iz Koške

Upitali smo ga u kakvom je stanju pšenica u polju na koje smo došli.

"Ova je pšenica iza mene sijana u rokovima. Mislim da je to bio 20. listopada. U startu je bila dobro gnojena, ponik je bio odličan, ali kiša nam je malo zakasnila. Već u ožujku je ušla u sljedeću razvojnu fazu, a zbog toplog siječnja. I tu je nedostajalo malo kiše, s obzirom na to da je ovo zemlja 4., 5. kategorije."

Očekuje urod pšenice najmanje 7 t/ha

Zanimalo nas je i jesu li mu žutjeli pšenica i ječam tijekom zime.

"Jesu. To se svima događalo. To Vam je bilo zbog smrzavanja, zbog promjena temperatura. Nije bilo snijega, noći su bile hladne, dani topli. I onda usjevi noću hiberniraju, a snijega nema, da bi ujutro 'mislili' da je proljeće. Pretpostavljali smo kako je to žuta hrđa. Ovu sam pšenicu tri puta tretirao, a na kraju se ispostavilo da je riječ o smrzavanju. Hoću li sada pokriti troškove tih tretmana, ne znam, ali i ne brinem puno, jer vidim da će prinosi biti dobri. Usjevi su se oporavili i sada izgledaju zaista lijepo", komentira Sitarić, dodavši kako očekuje najmanje 7 tona po hektaru.

Dodaje da mu čak i kolege, kada prolaze cestom, vele da su polja dobra i lijepa: "Možda jedan dio koji je bio prije pod kukuruzom nije najsjajniji, ali ovdje, gdje je bila uljana repica, sve izgleda fantastično", pričao je Sitarić, zaključujući kako pazi i na zemlju, za razliku od pojedinaca, koji su svoju, veli, pretvorili u 'beton' tretmanima i kombajnima.

Za više informacija o sortama pšenice, obratite se tvrtki RWA Hrvatska na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

OPG Sitarić Darko Koška RWA Hrvatska RWA pšenica Graindor Sofru


Autor

Alan Srčnik

Više [+]

Novinar Slavonskog radija i Osijek expressa. Autor gurmanske dijete


Partner

RWA Hrvatska d.o.o.

Zapadno predgrađe18, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 333 300, fax: +385 31 283 526, e-mail: rwa-hrvatska@rwa.hr web: https://rwa.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da nije rano za bubamaru?