Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ozime žitarice
  • 26.12.2022. 13:30

Dario Đurđević: Na terenu bilježimo veću pojavu voluharica

Koje su prijetnje usjevima ekipa Slavonskobrodske televizije doznala je od Daria Đurđevića, savjetnika iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede

Foto: Youtube/Printscreen
  • 722
  • 67
  • 0

Nakon sušnog ljeta jesen je donijela dosta kiše što se pozitivno odrazilo na stanje ratarskih usjeva. "Usjevi su u dobroj kondiciji, u fazi su busanja, nema bolesti ni žutila uslijed prekomjerne vlage", otkrio je Dario Đurđević, savjetnik Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede ekipi Slavonskobrodske televizije.

Pozitivno na stanje usjeva pogotovo uljane repice utjecale su, kaže, visoke temperature u prvom dijelu jeseni. "Vegetativni vrh uljane repice je imao veći porast, a one su bujnije pa ako dođe do nižih temperatura oko -10°C možemo očekivati manja oštećenja", napomenuo je.

Žitarice dobro podnose niske temperature i preko -20°C, ali velika količina kiše na nekim područjima može stvarati probleme ratarima. "Javlja se problem kod parcela gdje su mikrodepresije pa bi vlasnici takvih parcela u polju trebali napraviti odvodnju", savjetuje Đurđević rekavši da će u suprotnom doći do zagušenja odnosno žućenja žitarica.

No to nije jedina prijetnja usjevima. Savjetnik napominje da na terenu ove godine bilježe veću pojavu voluharica. "Treba obići njive i provjeriti ima li na nekim lokacijama većeg napada", napominje.

Snijeg je itekako poželjan kao izolator, ali nažalost, kaže, da ga unazad 10-ak godina skoro pa i nema.

"Niske temperature koje su bile unazad par dana će imati pozitivne učinke jer će utjecati na smanjenje štetnika i biljnih bolesti", zaključuje Đurđević poručivši da su za sada na terenu prisutni svi preduvjeti za solidan prinos žitarica iduće godine.

Više pogledajte u emisiji Život i zemlja Slavonskobrodske televizije:

 


Tagovi

Voluharice Stanje usjeva Ozime žitarice Dario Đurđević Slavonskobrodska televizija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.